2022-10-23
個幾月前聽同事講上水廣場3樓開左間新既日本餐食丼飯聽佢地講野食好食但上餐速度比較慢所以一直放lunch都冇去撞直今日星期六放假一於去試試佢。 一入去坐左個窗邊位放假既時候去食飯仲可以望下窗外既景真係一流。一入到去店員已經解釋自己自助用qr code落單,仲細心介紹左今日有新鮮到貨日本直送既時令魚。咁中意食刺身既我一於叫個原條飛機魚丼飯黎威威佢 一黎到見到個丼飯好靚睇得出師傅刀功唔錯。條魚真係連魚骨原條上,刺身係薄切。丼飯仲跟左個椰菜沙律,聽店員講係落檯面枝柚子醋去撈。食完覺得有啲新奇,柚子醋酸酸地配個爽口椰菜沙律,幾開胃。佢仲跟左杯凍茶,飲落去甜甜地有啲茶香,應該係落左蜜糖。睇返個menu杯茶係自家製,算得上係誠意之作。 講到個刺身飯,隔離跟左一碟刺身豉油同一碟酸汁。刺身食落口好鮮,配酸汁食岩岩可以中和左本身池魚自帶既重魚味問題,入口雖然係薄切但都食到爽口既感覺。丼飯大大碗,但同個池魚既比例岩岩好,一啖池魚配一啖飯真係好滿足以原條魚師傅即叫即開黎講,上餐速度都算快,等左20分鐘左右就開得餐除左原條池魚,佢仲有深海池魚丼。
講到個刺身飯,隔離跟左一碟刺身豉油同一碟酸汁。刺身食落口好鮮,配酸汁食岩岩可以中和左本身池魚自帶既重魚味問題,入口雖然係薄切但都食到爽口既感覺。丼飯大大碗,但同個池魚既比例岩岩好,一啖池魚配一啖飯真係好滿足以原條魚師傅即叫即開黎講,上餐速度都算快,等左20分鐘左右就開得餐除左原條池魚,佢仲有深海池魚丼。不過聽講係時令丼黎,好似話期期都有機會轉,唔知下星期放假再黎食會唔會仲有,定會有下一個刺身驚喜
小食黎講見佢都好多款,不過食完個刺身丼真係飽飽,見佢上餐速度ok下次放lunch再黎同朋友試埋其他野
池原條池魚丼