🇹🇭未出發泰國先品嚐泰菜熱身。途經西環電車路,沿途有不同美食。有一間裝修鮮艷泰菜門面,吸引我眼球!價錢比我想像中合理,決定就此晚飯。🔸泰式拼盤$128沒有照騙,跟餐牌圖片一模一樣,多款小食一次過食晒!有炸蝦餅,炸魚餅,炸香葉包雞,炸春卷。即叫即炸,香脆熱辣辣。🔸椰汁雞湯,細$68椰汁味香濃,酸酸甜甜微辣,胃口大開,湯料豐富。 🔸泰式蒜蓉辣椒炒通菜$68 通菜炒到每條掛汁,惹味易入口。🔸鹽燒鰂魚 $168 鰂魚原條上,肉質比想像中鮮嫩多汁,魚肉滑溜。加上調味醬汁,味道立即昇華!🔸泰式生菜包豬肉$88豬肉炒到好乾爽,用生菜包上手唔會好呢Hea。🔸芒果糯米飯 $78餐廳好細心將甜品一開二,可以自己慢慢食。一碟有兩款糯米,口感豐富有咬口。清甜芒果各半個,加上椰醬拌食,非常滿足!最後點左兩杯泰式飲品:泰國咖啡及奶茶😍好似返咗泰國旅行,好抵食🥹
🇹🇭未出發泰國先品嚐泰菜熱身。
價錢比我想像中合理,決定就此晚飯。

🔸泰式拼盤$128

🔸椰汁雞湯,細$68
椰汁味香濃,酸酸甜甜微辣,胃口大開,湯料豐富。

🔸泰式蒜蓉辣椒炒通菜$68
通菜炒到每條掛汁,惹味易入口。

🔸鹽燒鰂魚 $168

🔸泰式生菜包豬肉$88
豬肉炒到好乾爽,用生菜包上手唔會好呢Hea。

🔸芒果糯米飯 $78

椰汁雞湯