2024-11-02 214 views
最近少去石塘咀,也就少了機會去這間之前去過,甚為喜歡的泰國餐廳。今晚在附近工作,即刻卜位食晚飯。.餐廳就在香港大學站附近,這兒的餐廳為迎合大學的內地生,已漸漸被川菜、烤魚、螺螄粉等取代,泰誇張是我在這兒食飯的救星。.餐廳墨綠色的門面好易認,牆上掛着懷舊的廣告牌,地磚和碗碟色彩斑斕充滿民族風情。.老闆是泰國人,很親切,用心製作食物,正宗又有質素。.落完單之後才發覺每道菜都有蝦,變了泰式全蝦宴。不過每種蝦的味道和質感又有分別,感覺得意,食得開心。🏅冬蔭功湯($78)~酸辣平衡好好飲🏅炸蝦餅($88)~外脆內彈牙不用說,最難得是蝦肉有鮮蝦味。🏅柚子蝦沙律($88)~柚子肉新鮮多汁無澀味,用腰果代替花生顯誠意。🏅椰青焗紅咖哩海鮮($128)~外觀一流,紅咖哩濃郁不辣,海鮮有蝦、魷魚、青口等,好吃,但都不及鮮嫩椰子肉好吃,清甜的椰子肉切成條狀,與咖哩醬非常合拍,非常好吃。🏅蝦膏炒飯($118)~飯粉分明炒得好靚,蝦膏味不算好濃,我用來配紅咖哩吃,炒飯和咖哩同時升級,同時凸出兩者的優點,極力推薦。

老闆是泰國人,很親切,用心製作食物,正宗又有質素。

🏅冬蔭功湯($78)
~酸辣平衡好好飲

🏅炸蝦餅($88)
~外脆內彈牙不用說,最難得是蝦肉有鮮蝦味。

🏅柚子蝦沙律($88)
~柚子肉新鮮多汁無澀味,用腰果代替花生顯誠意。

🏅椰青焗紅咖哩海鮮($128)
椰青焗紅咖喱海鮮

🏅蝦膏炒飯($118)
2024-11-02
$180 (Dinner)
椰青焗紅咖喱海鮮
2024-10-06 519 views
今日同朋友同埋黑柴🐶Nana.去咗食泰國嘢。🇹🇭🇹🇭爆炸軟殼蟹蓋這道菜通常以酥脆的軟殼蟹為主角,外層裹上香脆的麵糊,炸至金黃酥脆。口感上,外皮的酥脆與蟹肉的鮮嫩形成了極佳的對比。泰式酸辣清湯其酸辣的口感,通常以檸檬草、青檸汁、魚露等為基底,搭配新鮮的海鮮酸味和辣味平衡得宜,能夠喚醒味蕾,讓人感到清新。豬頸肉沙律豬頸肉肉質鮮嫩,通常經過醃製後再燒烤,香氣四溢。搭配新鮮的蔬菜和香草,這道沙律在口感上既有肉類的飽滿感,又有蔬菜的清新口味。香芒蝦仁炒飯炒飯使用新鮮的蝦仁和熟透的香芒果,口感上融合了海鮮的鮮甜和水果的清香。炒飯的米粒鬆散,搭配蝦仁的彈牙口感嗰度嘅服務員非常友善。Today we have lunch with my friend Shiba🐶 (Nana). ☺️☺️Crispy Soft-Shell CrabThis dish typically features crispy soft-shell crabs as the main star, coated in a crunchy batter and fried until golden brown and crispy.
今日同朋友同埋黑柴🐶Nana.去咗食泰國嘢。🇹🇭🇹🇭

爆炸軟殼蟹蓋

香芒蝦仁炒飯

嗰度嘅服務員非常友善。

Crispy Soft-Shell Crab
This dish typically features crispy soft-shell crabs as the main star, coated in a crunchy batter and fried until golden brown and crispy. In terms of texture, the crispiness of the outer layer contrasts beautifully with the tender crab meat.

Thai Spicy and Sour Soup
The soup has a tangy and spicy flavor, usually based on lemongrass, lime juice, and fish sauce, complemented by fresh seafood. The balance of sourness and spiciness awakens the palate and leaves a refreshing sensation.

Grilled Pork Neck Salad
Pork neck is tender and is typically marinated before being grilled, releasing a delightful aroma. Paired with fresh vegetables and herbs, this salad offers a satisfying meatiness along with the refreshing flavors of the vegetables.

Shrimp and Mango Fried Rice
The fried rice is made with fresh shrimp and ripe mango, blending the sweetness of the seafood with the fragrant aroma of the fruit. The rice is fluffy, and the shrimp adds a delightful bite to the dish.
The waitress are very nice to my Nana🐶, warm service.
  • 爆炸軟殼蟹
  • 香芒蝦仁炒飯
  • 豬頸肉沙律
  • 泰式酸辣清湯
2024-07-01 1478 views
今次我哋去咗西環搵咗間好靚嘅泰菜😍鮮明綠色嘅門面令我哋一度以為係cafe🤭但入到去係靚靚cafe之餘係充滿泰國風味,而且由泰國人主理,好特別😁😁餐廳好貼心🥰會先詢問食到幾辣而有所調整,所以唔食得太辣嘅我今次食得好舒服😙碟碟清晒都冇問題😝🥥椰汁雞湯($68)奶白色嘅雞湯🍲配料都唔少,有雞胸同菇🍄‍入口先係酸酸地,之後係充滿椰香,叫人忍唔住一飲再飲🤤🥬豬頸肉沙律 ($98)平時食泰菜通常都會叫炭燒豬頸肉,不過見有沙律🥗又可以加生菜 (+$18)🥬都幾得意,有啲似生菜包😁辣辣地又軟熟嘅豬頸肉,包生菜惹味又健康😋🦀蟹肉奄列 ($128)蛋餅煎得夠香,食落仲啖啖肉🫢冇諗到蟹肉量咁多,多到好似食緊肉咁😂但食得出好有鮮味😋正👍🏻🌶冬蔭炒飯 ($118)紅卜卜嘅炒飯加大大塊蛋都幾吸引🤩炒飯炒得夠乾身,食落酸酸辣辣充滿冬陰功味😋而且飯入邊仲有唔少海鮮,有蝦🦐有青口又魷魚🦑好豐富😆🧋泰奶茶 ($48)🍹龍眼冰 ($48)

椰汁雞湯

🥥椰汁雞湯($68)

豬頸肉沙律

🥬豬頸肉沙律 ($98)

蟹肉奄列

🦀蟹肉奄列 ($128)

冬蔭炒飯

🌶冬蔭炒飯 ($118)

泰奶茶+龍眼冰

🧋泰奶茶 ($48)
🍹龍眼冰 ($48)
椰汁雞湯
蟹肉奄列
泰奶茶+龍眼冰
2024-05-21 1475 views
今日去西環覓食,比一間小店嘅門面吸引咗😎 綠色主調嘅裝修,非常有特色🫶🏻 店名叫做泰誇張😆 好明顯係食泰國嘢啦,一於入去試吓🤪雖然係小店,但係裝修好精緻好有心思🤩非常適合打卡👍 食物泰國人主理,而且價錢都好合理,性價比唔錯🫶🏻🌟泰式蝦餅 $88一客有四件,每件份量都唔細😬 蝦餅爽口彈牙,最緊要係新鮮炸起,熱辣辣,點泰式甜醬食,唔錯🫶🏻🌟冬陰功湯 $68呢個冬陰功湯好好味喎🤩味道好正宗,唔會太辣,好香好惹味👍配料有大量嘅菇,仲有大蝦,非常足料🫶🏻🌟炒通菜 $68味道幾特別,應該係加咗啲麵豉醬,同出邊食到嘅味道有啲唔同,通菜新鮮👍👍🌟黃咖喱炒軟殼蟹 $148份量好巨大😍有三隻原隻軟殼蟹🤩 炸到又香又脆,黃咖喱比較溫和偏甜,唔會辣👍 最開心係咖喱加入大量嘅雞蛋,用嚟撈飯真係一流👍😎🌟蝦肉菠蘿炒飯 $108飯粒夠香口,粒粒分明👍 調味唔會過濃,仲加咗洋蔥青椒等配菜,令個飯更加香😬 蝦肉都係新鮮彈牙,非常好食👍滿意嘅一餐,性價比高,而且味道比較正宗🥰鍾意食泰國菜嘅朋友經過嘅話記得入去試吓啦😎

🌟泰式蝦餅 $88

🌟冬陰功湯 $68

🌟炒通菜 $68

🌟黃咖喱炒軟殼蟹 $148

🌟蝦肉菠蘿炒飯 $108

2024-05-19
$250 (Dinner)
6 day(s) ago 5 views
泰誇張📍香港🇭🇰 西環.第1次去香港大學站覓食~ 同朋友食完都有驚喜環境靚 好有風味 餐廳非常乾淨最欣賞系 廚房 洗手間 吾系普通乾淨 系超級!👍🏻食物 碗碟 都勁有心思 擺盤好鐘意員工非常有禮貌 無論講英文或廣東話既人👍🏻 .✨椰汁雞湯🥥🌶️濃椰汁味 我好愛 非常足料 好多雞 同菇 少少辣呢個椰汁+辣 配合平均 好開胃.✨鹹蛋魷魚🦑好夠鹹蛋黃味 外脆外軟 烹調時間剛剛好擺耐左 都吾會腍 入口仍然會好彈牙.✨茄子肉碎魷魚沙律🍆🥗🌶️好似生菜包味道 配合茄子吸晒肉碎味道面頭仲有魷魚絲 亦好足料係我食過最特別嘅茄子 的確未見過嘅如果鍾意食燒茄子 呢個係最佳選擇唔鍾意食茄子嘅人 都會發現呢一個都會令你愛上.✨青咖喱蝦青口意粉🦐🍝🌶️🌶️金不換味道好重 醬汁好入味蝦 青口 都好大隻鍾意腍啲質地意粉嘅人 可以揀呢款.✨甜品 千層糕賣相好吸引 食落都好好味面頭一小點椰汁 已經足夠令千層糕帶出層次感
泰誇張📍香港🇭🇰 西環
Lunch
  • 鹹蛋魷魚
  • 茄子肉碎魷魚沙律
  • 千層糕
星期六約咗好友去香港大學站附近食晏,好友要求食泰國菜,就揀咗呢間「泰誇張」,超近地鐵站,好方便。我哋兩個人點咗幾款菜式:椰汁雞湯、椒鹽軟殼蟹、南瓜咖哩海鮮炒飯、茄子肉碎魷魚沙律、沙嗲豬肉串燒椰汁雞湯:好鍾意呢碗椰汁雞湯,比傳統嘅冬蔭功湯更易入口,多一分椰汁嘅清甜,勁足料,雞肉、菇類,越飲越上癮椒鹽軟殼蟹:青椒紅椒紫洋蔥椒鹽炒軟殼蟹,一上枱已經超香,估唔到軟殼蟹加咗少少蜜糖去炒,甜甜辣辣咁,更加多層次,怕辣嘅朋友絕對可以試下南瓜咖哩海鮮炒飯:我從來都無食過咖哩汁配南瓜,味道上好夾,絕對適合BB辣嘅朋友仔沙嗲豬肉串燒:豬肉厚薄均勻,如果再燒燶點,更啱口味,不過點沙嗲汁,都夠晒惹味茄子肉碎魷魚沙律:好友喜歡茄子,特吃點咗呢份茄子沙律,辣椒落得好重手,我淺嘗咗幾口餐廳裝修係泰國風,內裡牆身綠色,加上特色地磚,好似置身於泰國當地咁

2024-11-12 0 views
🐽Satay Skewers  $98雞牛豬我哋揀咗豬肉串燒 一份6串食得出沙嗲醬混合咗花生碎同埋椰汁 無辣味㗎 甜味會比較突出豬肉粒軟嫩有肉汁 唔會話燒到乾柴柴好硬咁~🎃Pumpkin Curry Seafood Fried Rice $128飯底炒得乾身粒粒分明帶少少韌感海鮮都幾大粒幾足料㗎 仲有幾隻肥厚嘅大蝦 味道鮮甜爽口彈牙最特別相信係佢哋twist咗傳統嘅泰式菠蘿炒飯用咗南瓜🎃咁啱萬聖節前後嚟食好應節🤗大大粒南瓜令整體口感更綿密 亦帶咗陣獨特嘅甜味 口感香香糯糯🥗Larb Pork Neck Salad $98豬頸肉先醃製後燒烤 鹹香焦脆越嚼越惹味豬頸肉豐富嘅油脂配搭大量沙律菜邪惡得嚟又好似中和翻😈配料都幾多㗎堆咗一座小山丘出嚟有粗條洋蔥 香葉 生菜 乾辣椒 蝦片等等 配搭酸酸甜甜嘅汁唔油膩好開胃🤰🏻🌶️Poh Tak Spicy & Sour Clear Soup $78湯類可以揀小份大份 兩個人嗌小份就好足夠啦!!唔好睇佢顏色清以為味道都係行清淡路線啊除咗有平時冬陰功嘅酸味同辣味之外 仲帶濃濃嘅香茅檸檬葉嘅香料味!配料有大蝦 青口 雜菇 蕃茄 啖啖都食到料🥄
🐽Satay Skewers  $98
雞牛豬我哋揀咗豬肉串燒 一份6串
食得出沙嗲醬混合咗花生碎同埋椰汁 無辣味㗎 甜味會比較突出
豬肉粒軟嫩有肉汁 唔會話燒到乾柴柴好硬咁~

飯底炒得乾身粒粒分明帶少少韌感

豬頸肉先醃製後燒烤 鹹香焦脆越嚼越惹味
豬頸肉豐富嘅油脂配搭大量沙律菜邪惡得嚟又好似中和翻😈
配料都幾多㗎堆咗一座小山丘出嚟
泰式酸辣清湯
湯類可以揀小份大份 兩個人嗌小份就好足夠啦!!
唔好睇佢顏色清以為味道都係行清淡路線啊
配料有大蝦 青口 雜菇 蕃茄 啖啖都食到料🥄

Type of Meal
Lunch
泰式酸辣清湯
  • Poh Tak Spicy & Sour Clear Soup
  • 沙嗲串燒
  • Pumpkin Curry Seafood Fried Rice
2024-11-08 0 views
✨ 總括來說,人均$265性價比不錯。🎡 地點係西環,香港大學站行8分鐘左右。餐廳環境唔似modern泰式裝修,反而有少少係舊泰國嘅感覺,幾Chill。店員系泰國人,好helpful, 好nice. 🥣泰式酸辣湯 $78店員拎過嚟嘅時候,飄過嚟浸浸酸辣酸辣味,好開胃🤤配咗好多有蕃茄仔乾辣椒蝦青口,魷魚,青檸汁薄荷葉,辣系刺口嘅辣,但係唔會持續,好似蟻咬一下咁 🐷 豬頸肉生菜包 $98豬頸肉份量大,有少少鹹,配埋生菜就balance返好清甜。🍛 蝦油炒飯 $118 好大份,2個人都完全食唔曬,最後打包走😂 有三色椒蝦肉鬆炒得好香,越食越想食 。🥘 黃咖喱雜頭包配軟殼蟹 $188本來見到出邊有一隻軟殼蟹,慢慢食落原來包裹仲有另外2隻,真係物超所值。蛋黃碎加埋軟殼蟹,好香口。
✨ 總括來說,人均$265性價比不錯。

🥣泰式酸辣湯 $78
店員拎過嚟嘅時候,飄過嚟浸浸酸辣酸辣味,好開胃🤤

🐷 豬頸肉生菜包 $98
豬頸肉份量大,有少少鹹,配埋生菜就balance返好清甜。

🍛 蝦油炒飯 $118
🥘 黃咖喱雜頭包配軟殼蟹 $188

2024-10-16
$200 (Tea)
  • 蝦膏炒飯
2024-11-06 0 views
喺香港大學站步行3分鐘即到,晏晝仲有好多學生嚟食飯,地點方便餐廳容易搵🥰暫時未有午市優惠套餐,正常價格不太貴😉軟殼蟹青木瓜絲沙律 $98超推介✅份量多多,入口清新爽口,酸甜適中,仲有兩舊半隻軟殼蟹外脆內軟🤭😋青木瓜絲非常有脆感配搭花生,好開胃,捉緊夏天嘅尾巴快啲食啦✨香芒蝦仁炒飯 $118好大碗😆香芒暖暖哋好甜,好有果香味,炒飯米粒鬆散😍一粒一粒🍚口感偏清淡健康,仲有紅青椒、乾椰肉絲做配料🍤蝦仁用咗急凍蝦偏爽口沙嗲串燒 6串 $98混合串燒有豬、雞、牛🐮每款有兩串😁肉質鮮嫩,醃得剛好😋烤出嘅焦香味好香,加有少量花生粒,提升風味,點上酸酸味味汁好食😚豆腐肉碎粉絲湯 $68湯底清淡而有層次👍🏻豆腐滑嫩,肉碎同粉絲嘅搭配令湯更有口感👅湯底鮮美,啱晒輕食或開胃菜Coco Bi-Toey $48賣相好靚💕好有泰國風味,斑斕椰奶好正,飲到粉粉的,個人覺得偏甜少少Jendo with Coconut milk $48清新可口,椰味濃郁,超creamy,好冰涼又解渴👍🏻📍 泰誇張 西環德輔道西390A號地舖

軟殼蟹青木瓜絲沙律 $98

香芒蝦仁炒飯 $118

沙嗲串燒 6串 $98

豆腐肉碎粉絲湯 $68

Coco Bi-Toey $48

Jendo with Coconut milk $48
清新可口,椰味濃郁,超creamy,好冰涼又解渴👍🏻

📍 泰誇張
西環德輔道西390A號地舖

2024-11-06 67 views
今日今晚放假,所以嚟飛雲探朋友之餘,順便去食泰國,見到門面已經比呢間泰國餐吸引住👀泰式豬肉🐷生菜包肉碎的酸辣調味恰到好處搭配爽脆的生菜,口感層次豐富每一口都讓人感到開胃🤤燒豬🐷頸肉金黃酥脆的外皮⭐️片片都有BBQ燒烤香味內部則保持著豐富的多汁椰青焗紅咖哩海鮮🦞椰青的清甜,海鮮好鮮甜紅咖哩的香料味道濃郁,但不會過於辛辣整體的椰香味道使得這道菜品更加清爽👍🏻🦐蝦膏炒飯🍚炒飯的火候掌握得宜,不油膩炒到粒粒分明🦐鮮蝦大大隻性價比高,非常值得推薦‼️
泰式豬肉🐷生菜包
肉碎的酸辣調味恰到好處
搭配爽脆的生菜,口感層次豐富
每一口都讓人感到開胃🤤
燒豬🐷頸肉
金黃酥脆的外皮⭐️
片片都有BBQ燒烤香味
內部則保持著豐富的多汁
椰青焗紅咖哩海鮮🦞
椰青的清甜,海鮮好鮮甜
紅咖哩的香料味道濃郁,但不會過於辛辣
整體的椰香味道使得這道菜品更加清爽👍🏻
🦐蝦膏炒飯🍚
炒飯的火候掌握得宜,不油膩
炒到粒粒分明🦐鮮蝦大大隻
性價比高,非常值得推薦‼️
2024-10-29 105 views
泰誇張 • 西環西環呢一間泰式餐廳個人覺得係我最喜好嘅泰國餐廳三甲之一,菜式質素真係對得住價錢,而且店員服務非常有禮,今次係我回訪,亦都會有下一次。✅ 豬頸肉沙律加生菜包 🐷豬頸肉口感軟嫩,帶點酸酸的和香料的味道,清新的味道中和了肥膩感,配上嫩口的生菜葉,非常好食✅ 金不換炒肉碎茄子 🍆第一個感覺係金不換味道非常濃烈,除咗肉碎亦加入魷魚絲,肉碎肥瘦夾雜粒粒有咬口,茄子沾滿醬汁,第一次食呢種菜式就已經愛上👍🏼✅ 沙嗲串燒(豬肉) 🐷串燒有六串,每串份量都好有誠意,而且本身味道個人已經覺得足夠,鍾意的話可以額外再點沙嗲醬,沙嗲醬帶少少甜酸辣醬的味道,格外開胃✅ 豆腐肉碎粉絲湯 🍲豆腐係玉子豆腐,配上肉碎和蔬菜,簡單而美味,味道好清甜純粹👍🏼✅ 香芒蝦仁炒飯 🦐芒果和蝦都係我嘅至愛,混在一起炒飯真係冇得輸,而且炒飯有大量蛋絲,香氣十足,值得推薦👍🏼
泰誇張 • 西環

✅ 豬頸肉沙律加生菜包 🐷

✅ 金不換炒肉碎茄子 🍆

✅ 沙嗲串燒(豬肉) 🐷

✅ 豆腐肉碎粉絲湯 🍲

✅ 香芒蝦仁炒飯 🦐

❤️茄子肉碎魷魚沙律有酸辣汁同辣椒🌶️好辣仲有啲肉碎同魷魚,入口好有口感。❤️泰式酸辣清湯有蝦、青口、秀珍菇、車厘茄、芫茜等。酸酸辣辣十分開胃🤤❤️椰汁雞湯滿口椰香和香茅香,好似飲緊椰汁咁仲有啲車厘茄和秀珍菇❤️泰式燒雞燒得皮脆肉嫩😋啖啖肉~份量多👍🏻。有雞脾🍗又有雞翼。旁邊有兩款醬汁可供調味。我冇點都已經覺得好夠味了~❤️泰式炒金邊粉可選豬/牛/雞/素,揀左豬。有花生水豆卜芽菜蔥蛋花蝦乾唧埋啲青檸汁入口有檸香又開胃❤️沙嗲串燒可選豬/牛/雞。揀左豬。面上灑上了花生碎,入口有沙嗲和花生🥜香~店員提議我可嗌糯米飯送串燒。❤️糯米飯🍚用藤籃和膠袋盛載,特別有風味👍🏻。
❤️茄子肉碎魷魚沙律
有酸辣汁同辣椒🌶️好辣
仲有啲肉碎同魷魚,入口好有口感。

❤️泰式酸辣清湯
有蝦、青口、秀珍菇、車厘茄、芫茜等。酸酸辣辣十分開胃🤤

❤️椰汁雞湯
滿口椰香和香茅香,好似飲緊椰汁咁
仲有啲車厘茄和秀珍菇

❤️泰式燒雞

❤️泰式炒金邊粉
可選豬/牛/雞/素,揀左豬。
有花生水豆卜芽菜蔥蛋花蝦乾
唧埋啲青檸汁入口有檸香又開胃

❤️沙嗲串燒

店員提議我可嗌糯米飯送串燒。
❤️糯米飯🍚用藤籃和膠袋盛載,特別有風味👍🏻。
2024-10-21 130 views
最近去咗香港大學站附近嘅 泰誇張 🇹🇭真係名副其實 呢間餐廳嘅泰菜選擇真係好誇張咁豐富😁有好多地道泰國菜式選擇 選擇困難慎入!!冬蔭功湯 🦐開始就叫咗經典泰國冬蔭功湯 酸辣度啱啱好湯底濃郁又唔會過酸 海蝦好大隻又彈牙飲落去即刻令人有返去泰國嘅感覺呢個係必試之選👍🏻👍🏻另一款較特別嘅係茄子肉碎魷魚沙律🍆茄子煮得軟綿入味配上好惹味嘅肉碎同魷魚 醬汁酸甜 但小心超辣 好刺激味道層次好豐富係泰式沙律中比較少見嘅組合 幾新奇炸鰂魚上蓋芒果沙律🐟🥭呢款沙律就以炸得金黃嘅鰂魚為主角配搭上清新嘅青芒果絲酸甜嘅沙律醬同魚肉嘅鮮味 完美地平衡食落口感清爽泰式燒雞🐔雞皮燒得少少香脆 應該搽左蜜糖喺面雞肉嫩滑多汁 燒烤香味完全滲透入肉裡連埋兩款秘製醬汁 yum yum蟹肉炒飯🦀🍚最後叫咗蟹肉炒飯嚟填飽個肚炒飯粒粒分明蟹肉絲唔少 香氣十足呢個幾簡單但滿足泰誇張 真係好適合想試地道泰國菜嘅朋友無論係冬蔭功湯、燒雞定係各款沙律每一道菜都做到惹味十足好辣但好好味!🌶🌶🌶
最近去咗香港大學站附近嘅 泰誇張 🇹🇭
真係名副其實 呢間餐廳嘅泰菜選擇真係好誇張咁豐富😁
有好多地道泰國菜式選擇 選擇困難慎入!!

冬蔭功湯 🦐

炒飯粒粒分明
蟹肉絲唔少 香氣十足
呢個幾簡單但滿足

泰誇張 真係好適合想試地道泰國菜嘅朋友
無論係冬蔭功湯、燒雞定係各款沙律
每一道菜都做到惹味十足
好辣但好好味!🌶🌶🌶
2024-10-20 130 views
店鋪位於香港大學站附近,裝修採用新派泰式風格,服務員裡有不少外藉員工,用廣東話點菜也暢通無阻,而且店員非常友善,整個用餐體驗令人放鬆又滿意。泰式酸辣湯 $78比起冬陰功清甜新一點同無咁油膩,有清新嘅青檸味同檸檬草,口味清爽卻不辣,作為頭盤非常開胃。咖喱農夫包配軟殼蟹 $188巨型嘅農夫包裡面,有香濃黃咖喱汁,加上炸到金黃酥嘅軟殼蟹,滋味無窮!重要有三隻軟殼蟹咁多,每隻都酥脆,相當可口!泰式豬頸肉沙律 $98燒豬頸肉有惹味十足,夾埋生菜平衡返,油膩感大減。蝦油炒飯$118炒飯配料相當豐富,啖啖肉嘅蝦仁,夠大粒又彈大,加上三色椒同肉鬆,用蝦油炒到金香嘅炒飯,每一啖都充滿泰式風味。

泰式酸辣湯 $78

咖喱農夫包配軟殼蟹 $188

泰式豬頸肉沙律 $98
燒豬頸肉有惹味十足,夾埋生菜平衡返,油膩感大減。

蝦油炒飯$118
鄰近HKU MTR的泰國菜,店外有Pet Friendly座位,Weekend經過已經感受到那種主子與汪星人悠閑的氛圍。店內民族風的地板很有異國風味,Menu選擇很多,從前菜到飲品,質素也不錯,可以Encore!豆腐肉碎粉絲湯(細) $68Tofu Minced Meat Clear Soup w/ Glass Noodles平時比較多喝冬蔭公湯及椰子雞湯,完全不吃辣的友人提議這個粉絲湯,又頗有驚喜。滑溜溜的玉子豆腐、肉碎、青芹、芫茜、粉絲配上清澈鮮甜的湯底,比起偏向重口味的泰式湯,這個確是另一種風味,而且很中口味!香芒軟殼蟹沙律 $98Mango Salad w/ Deep-fried Soft Shell Crabs原隻軟殼蟹一開二,脆口又有肉地。青香芒絲清香微酸,還有炒香的花生粒增加脆脆的口感,整體清新開胃。炸春卷(素)5pcs $78Deep-fried Spring Roll (Veggie)泰式前菜除了串燒外,炸物也是最愛之一。暖烘烘的炸素春卷,即使冷卻後也不覺油膩,沾點惹味甜酸醬汁,美味依然。蝦膏炒飯 $118Shrimps Fat Fried Rice即叫即炒,熱騰騰,
豆腐肉碎粉絲湯(細) $68

香芒軟殼蟹沙律 $98
炸春卷(素)5pcs $78
蝦膏炒飯 $118
Shrimps Fat Fried Rice
即叫即炒,熱騰騰,一上桌的就蝦膏的香氣,令人垂涎三尺。乾爽、粒粒分明的炒飯加上爽彈大蝦、洋蔥、小蕃茄、肉鬆等配料,整體味道豐富,份量比預期中多。
Longan Juice
Coconut Milk
Coconut Milk $48 | Longan Juice $48
兩款泰式飲品賣相吸引,龍眼冰雖然沒有甜度選擇,但味道迎合香港人口味,Default甜度適中。椰子冰微微偏甜,但椰子味香濃搭夠。
Longan Juice
Coconut Milk