2024-01-03
今日天氣非常好, 知道 海洋公園有特別安排, 要先去打卡. 下午乘搭地鐵由金鐘只轉一個站便到了海洋公園, 真方便. 要同 [小王子] 打個招呼 ~好夢幻的 ! 好可愛.海洋公園適合吃喝玩樂.........至晚上 6:00 要到 海龍王餐廳, 因為朋友訂了慶生晚宴設於 VIP房 , 今年 2024 年元旦日節目.......好豐富 !! 步入餐廳最特別有見到個巨型大魚缸. 大廳的餐桌也沿著魚缸邊. 好美 !朋友在 VIP房內, 擺了兩圍慶生, 面對大魚缸, 內有大小不同魚類在暢泳, 好悠閒 !!大人小朋友也岩睇. 我們又可以一邊食餐一邊睇, 真係賞心樂事.晚餐包括頭盤四款, 燉湯, 主菜及甜品. 頭盤有 香涼拌茄子, 川汁白玉卷, 有辣有吾辣. 椒鹽雞軟骨, 夠鬆脆. 醉香鮑魚拌魚籽, 鮑魚燘得軟稔, 酒香入味, 入口爽彈鮮美. 加上魚籽更美味. 湯係姬松茸桃膠燉烏雞湯. 食材可以, 調味 OK. 每人一盅, 實料好味 !黃金燕麥阿拉斯加長腳蟹腳, 賣相擺碟吸引, 麥片加鹹蛋黃蓋上蟹腳, 外層炸得香脆. 第一次食炸蟹腳
朋友在 VIP房內, 擺了兩圍慶生, 面對大魚缸, 內有大小不同魚類在暢泳, 好悠閒 !! 大人小朋友也岩睇. 我們又可以一邊食餐一邊睇, 真係賞心樂事. 晚餐包括頭盤四款, 燉湯, 主菜及 甜品. 頭盤有 香涼拌茄子, 川汁白玉卷, 有辣有吾辣. 椒鹽雞軟骨, 夠鬆脆. 醉香鮑魚拌魚籽, 鮑魚燘得軟稔, 酒香入味, 入口爽彈鮮美. 加上魚籽更美味.