2024-01-10
亞洲協會香港中心, 前身為域多利軍營軍火庫, 經活化後改建成藝術中心, 入面有一間西餐廳, 叫做AMMO餐廳位於金鐘比較偏僻嘅角落, 甫進入範圍已經被綠意盎然氣氛包圍, 旁邊有條小河流, 聽到潺潺流水聲, 感覺同大自然好親近餐廳設計明顯走重金屬路線 (因為前身係軍火庫), 一支支銅色鐵支鋪滿整個背景牆, 非常獨特, 打卡一流👍講返食物, 午餐佢哋分2 courses $298 或3 courses $328; 前菜方面, 我同友人分別選咗patties同salmon, 兩者都賣相精美, 選材新鮮, 作為前菜的確可以打開我嘅胃口Main dish我就選咗seabass fillet, 配以scallop同薯仔, 份量比想像中多; 朋友就選咗risotto, 口感綿密最後我哋都加咗甜品, pistachio tiramisu, 兩樣都係我大愛, 但可能cream比較多, 食到最後真係有啲滯佢哋除咗環境優美打卡煞食之外, 其實亦主打afternoon tea, 不定期會同其他品牌合作, 例如今個月就同Pretti5攜手打造粉嫩滋養下午茶, 有興趣嘅朋友不妨加以留意