2021-12-01 935 views
入開大埔,特登去試吓呢間手工燒賣。知道佢有芫荽燒賣同原味燒賣兩種,就兩款都買來試吓,仲每樣大手購入左八粒。芫荽燒賣 $14/4粒望落已經知道有好多芫荽,之但係咬落芫荽味又唔算做非常之濃郁,只係間唔中咬到芫荽嘅時候散發到出嚟嘅味道,比起想像中嘅芫荽燒賣好似爭咁少少。原味燒賣 $10/4粒呢款識落感覺好微妙,有啲似係豬肉燒賣,又有啲似鯪魚肉燒賣,最後嘅感覺總結來講,就係好多肥豬肉嘅鯪魚肉燒賣,唔算非常特別,燒賣皮有少少痴牙,肉質就彈牙,食到手打嘅感覺。不過價錢就真係略貴,店員態度又麻麻地,所以都未必會返轉頭啦~又一力推燒賣?

芫荽燒賣 $14/4粒

原味燒賣 $10/4粒