2009-08-06 17 views
少奶呢排真係好懶,懶得寫,所以呢篇食評其實係幾日之前食落攤到而家先寫。呢間拉麵館位置其實唔算方便,地鐵站出嚟都差唔多要行五分鐘(可能因為少奶行得慢啦=w=),不過少奶好多時落坑口食飯都會嚟呢度,貪佢唔貴又夠大碗一定食得飽。唔算大嘅舖面,好似家庭式經營嘅感覺(雖然間唔中會漏單,尤其嘢飲),都算幾舒服。少幼每次嚟都鍾意叫手擀麵,因為有口感過拉麵,又唔似刀削麵咁厚,成舊粉咁對於少奶嚟講太heavy了。今次就叫咗酸辣湯手擀麵。湯底濃度啱啱好,又足料,如果嫌唔夠辣可以自己加辣,因為其實個酸辣湯唔多辣。不過雖然少奶好鍾意食辣,但總係覺得酸辣湯好似都係唔好太辣先食得到啲料嘅味,所以都係由得佢原汁原味就算。重有一點令少奶好鍾意叫呢個麵就係叫得呢個預咗會成碗湯飲哂,比起其他麵好似抵食啲咁囉哈哈。少奶友人就叫咗餃子刀削麵,湯底係清湯嚟。佢呢度個清湯都幾鮮味,不過少奶就冇問過用咩嚟煲。雖然今次冇叫到,但少奶想推介埋佢呢度有幾個叫麻辣xx拉麵嘅,都係清湯底,之後俾一碟用麻辣汁浸住嘅豬耳/肚絲/牛展,少奶每次都會成碟倒落個清湯度溝埋佢,勁惹味!另一個推介就係呢度嘅醉雞。醉雞亦都係少奶每次嚟呢度都會叫嘅小食。個汁

另一個推介就係呢度嘅醉雞。醉雞亦都係少奶每次嚟呢度都會叫嘅小食。個汁好夠酒香,雞亦都好滑,只係略嫌有時會失手有少少黐骨。佢個醉雞重送一碟唔係豉油定咩汁點雞嘅,不過少奶試過一次之後都冇再用嗰隻汁嚟點雞,因為少奶覺得個汁實在太鹹喇,而且亦都蓋過咗酒味,好似唔太match咁。

題外話:少奶差唔多每次叫餐飲都係叫凍豆漿,但差唔多每次都會漏單,反而其他嘢就一次都冇漏過,真係奇奇怪怪...
離地鐵站有少少遠,其貌不揚嘅小館
有電視睇,當晚做緊美女廚房超級巨聲
圖文並茂的menu
友人的刀削麵
足料酸辣手擀麵
手擀麵的真貌
花雕醉雞與豉油(!?)
2009-08-02
$51 (Dinner)
離地鐵站有少少遠,其貌不揚嘅小館
有電視睇,當晚做緊美女廚房超級巨聲
圖文並茂的menu
足料酸辣手擀麵
手擀麵的真貌
花雕醉雞與豉油(!?)