2017-06-08
係旺角食完飯又未飽,就去登打士街掃下街,而家野食既選擇比而家多左好了,無特式或者太普通既都會難以立足喔平時好中意食魷魚絲,估唔到掃街都有得食。見佢寫功夫魷魚個名幾得意,以為係得個名,點知原來真係要一番「功夫」囉有兩款魷魚,一款係原隻烤,有$38同$48兩款揀,分別左於size,我試左隻細既,嬸嬸就即刻放落部機到烘佢,嚴格啲講係烤,大約一分鐘就食得,乾身之餘偏硬,咬落幾有咬口,要有牙力先咬得開呢啲先係烤魷魚嘛!!!另一款試左就係所謂既功夫魷魚,同樣係烤過既魷魚,但之後嬸嬸會將烤過既魷魚放去呢部機到攪呀攪,大概向前又向後半分鐘,就可以了呢個時候魷魚就已經「面目全非」變左勁長既魷魚絲,半條$18,買兩條有半,可以揀加辣醬。咁樣整既魷魚絲都係第一次見乍真係好佩服嬸嬸既手瓜力!佢話條條都係由佢一個人攪出黎心諗我做一定可以隻手好瘦!哈哈!除左燒魷魚仲有普通魚旦燒賣果d,另外就係有內藏串,$10一串。章魚同火雞腎同樣爽口,加埋冰涷又係口感一流,好新鮮既感覺,嬸嬸仲勁nice係咁問我要唔要多d芥末同甜醬喎臨走食到口乾,見有人叫蘋果汁我又跟單因爲平時好怕呢啲掃街檔果汁,一早溝哂糖水又稀喎見佢鮮榨我就試下
嬸嬸即刻切個大蘋果,而且就咁純加冰無加任何糖水,我就放心飲。啖啖都飲到蘋果既清新感同埋仲有大量蘋果蓉,好耐冇試過咁真材實料既果汁
下次再黎試佢其他野食!