2017-12-16 1255 views
今日和友人行過旺角,見到有幢商業大廈全幢都係食肆,原來平時搭車都見到。今日終於和朋友嚟試下。我朋友想剧扒,揀選過後,去了這間位處18樓的Doux.入到去大大嘅玻璃窗望到外面好開揚,座位都好舒服,不是太迫。每張枱已放了水樽和杯.我們望下餐牌,揀了數款食物,輕煎北海道带子甘藍沙律,紐西蘭鮮肉眼16oz,經典漢堡,虹吸式花果手工茶,日本青梅西瓜梳打,檸檬甜品,店員都好友善,和我地下單後,第一道菜係沙律,除了好多甘藍外,仲有提子,合桃,提子乾蕃茄仔,當然還有輕煎的北海道带子伴以黑醋汁。甘藍好翠綠好新鮮,chop chop 聲,蕃茄仔開了邊方便進食 ,最特別係加了生鮮提子和提子乾,又有合桃,令到唔會只吃蔬菜咁單調。而带子好大粒,表面煎到金黃,但 裏面還是好嫩滑,外硬內軟,好味經典漢堡伴薯條,雖然未食,但見到啲芝士在側邊溶緊,已感覺好好味,好高難度咁切開一半,見到裏面嘅漢堡還有一點鮮紅,但食落去完全無生的感覺,因為外層煎得好夠火喉,和半溶嘅芝士夾著一起吃,加上漢堡嘅肉汁,好滋味。薯條都脆脆的 同漢堡包好絶配。到重頭戲,16oz 肉眼扒,一嚟到,真係無欺場,好大件,好厚身,外表好吸引,用了個好別緻的
我朋友想剧扒,揀選過後,去了這間位處18樓的Doux.

入到去大大嘅玻璃窗望到外面好開揚,座位都好舒服,不是太迫。
每張枱已放了水樽和杯.

經典漢堡

到重頭戲,16oz 肉眼扒,一嚟到,真係無欺場,好大件,好厚身,外表好吸引,用了個好別緻的器皿裝上醬汁,望落去已好吸引,我們要5成熟。切開剛好,中間還有紅色的,好易切下,見到個厚度真係未食已滿足。
咬落去,肉汁滲出來,好香的肉味,特別是兩邊側邊特別好味,因邊位都煎香了,所以較為香口,雖然是和友人一起食,但食完都好飽,好滿足。伴碟是秋葵,蕃茄仔和紫薯,特別一提個紫薯,雖然望落有啲乾,但食起好甜有啲粉,好味。
紐西蘭鮮肉眼16oz

西瓜梳打鮮紅嘅西瓜肉真係好啱女士飲,好清涼的感覺,飲下有點話梅的味道好得意,唔知係咪日本青梅的味道呢?和梳打一起好解渴
日本青梅西瓜梳打

平時飲開虹吸式咖啡,今次係花茶好特別。見住啲花茶受熱由下面個壸升上,離火後啲花茶又落返嚟,好得意,一壸都有好多杯。店員話原來係羅漢果雪梨紅茶。顏色有點似普洱茶,飲到有羅漢果的甜味和獨有嘅香味,雪梨嘅清甜,好潤喉。
虹吸式花果手工茶

這裏還有好多款特別的甜品,我和友人揀了檸檬乳酪毛士,個買相好靚,全個碟都是黃色,中間放了個檸檬,側邊就好似有啲雪,好似一幅晝。 將檸檬切開,原來中間是毛士,不酸,味道好似檸檬雪糕.好香。這個檸檬可以和皮一起食,甜甜地,好味。側面伴著杏仁金寶,好脆,卜卜聲,整個甜品好靚,好有創意,一般甜品店好少見到。
檸檬乳酪毛士
Type of Meal