2021-03-14
又係同妹妹去食拉麵嘅時間~ 今日會出去深水埗區,口袋中已經有幾間cafe同拉麵店想試,之前聽係附近工作的朋友介紹呢間拉麵店十分不錯,所以就嚟試下啦!我地大概5點幾左右到,算係early dinner嘅時間,未有好多人,座位亦算鬆動。坐低之後店員已經好殷勤地奉上兩杯水同解釋用QR code落單,第一感覺已經唔錯!睇睇拉麵款式,基本的湯底款式都有;除咗必備配料 - 叉燒,亦都有蟹肉、海老等等可以選擇。另外仲有不同款式的小食和配料可以追加,有選擇困難症嘅我地都猶豫咗好耐先揀到。落單完成後,先來小食 - 章魚小丸子。即叫即做,新鮮上碟,外皮香脆,饀料豐富,加上木魚、醬汁,經典的日式小食好快俾我地食哂。醬油拉麵 & 蟹肉拉麵之後主角來了! 妹妹叫咗醬油拉麵,而作為海鮮控的我就試下蟹肉拉麵。先說湯頭,十分厚實的味道,非常濃郁,加上麵條可以選擇口感 (我地都揀咗「硬」),彈牙的拉麵加上濃厚的湯底,非常掛湯,十分滿足! 配料的叉燒經過火灸,肉香帶有少許炭香味,濃厚的湯底進一步提高油脂感,口感十分豐富!!而蟹肉拉麵的主角 - 蟹肉十分鮮甜,係真正的蟹肉,配上濃厚的湯底帶出少許甜味,是另一種的味道,對我嚟
醬油拉麵 & 蟹肉拉麵
而蟹肉拉麵的主角 - 蟹肉十分鮮甜,係真正的蟹肉,配上濃厚的湯底帶出少許甜味,是另一種的味道,對我嚟講十分討好!
而且份量都不少!
我地另外仲叫咗溏心蛋,單睇外貌以為無乜特別,咬開才有驚喜! 蛋身香甜,蛋黃濃郁,溏心的效果做得好好,剛好係食得到的溏心,又可以與拉麵融合的狀態,大家去食的話一定要加一隻溏心蛋!