2020-10-16
話說呢幾日工作壓力真係好大 日日係公司留到夜一夜執手尾 令我好懷念年輕時係日本做野唔理世俗眼光(你知啦 日本既OT文化同香港比真係有過之而無不及) 日日準時走人去居酒屋飲返兩杯 拒絕做社畜既日子而家返左黎香港做野 以往一向瀟灑既我居然成為左社畜 真係非常諷刺上星期四終於都可以早少少收工喇 所以決定黎Hungry Monkey飲兩杯同食下鐵板燒 重搭返過去單純美好的小幸福至於點解揀Hungry Monkey? 因為已經唔止一次有朋友推介喇 一直都想試試 好喇!講完故入正題喇!餐廳既裝修簡潔得黎帶有格調所有食物都係即叫即燒 廚房係開放式既 坐bar枱的話更可以目睹整個製作過程 首先飲返杯梅酒消除下d壓力先!冷盤:「芥辣八爪魚」鮮味爽口既八爪魚刺身配上濃郁既芥辣香味 令人精神為之一振!呢度提一提大家 用餐前會先送上收費既前菜「蕃茄蒜子沙律」 如果唔要既朋友要先同店員講聲呀!蕃茄好新鮮好清新 配埋特製既醬汁食落好開胃 打開左我既味蕾 為之後做好準備!到主角們出場喇 首先係「日本原隻帆立貝」 燒之前店員先拎隻帆立貝黎俾我過下目帆立貝肉質鮮嫩 唔似坊間某d餐廳既帆立貝咁食落口感似擦子膠 加埋蔥同蒜
好喇!講完故入正題喇!
梅酒
鮮味爽口既八爪魚刺身配上濃郁既芥辣香味 令人精神為之一振!
芥辣八爪魚
蕃茄蒜子沙律
帆立貝肉切到細細粒 方便食用
燒蠔
燒蠔
炒麵飯
本身想試埋佢地個「港島燒」 不過實在太飽了 下次黎一定會試試!