2019-04-06
好耐無坐定定用心寫食評,不過呢間餐廳值得發覺赫德道都幾多好嘢食,成條酒吧餐廳街。呢度有兩層,下面主要飲嘢,樓上環境寬敞,氣氛relax,平日星期三都坐無虛席,可想而知呢度幾受歡迎。我第一次嚟,鍾意呢度坐得舒服,啲嘢好食得嚟仲好多都係佢地homemade,而且仲有live band,加上全部local waiter溝通得好D。呢個小食拼盤就係我喺open rice見到之後決定嚟既原因,賣相精緻之餘,款款新鮮好味黑毛豬火腿蜜瓜(左下):蜜瓜鮮甜,配火腿一流,唔會太咸又唔會太甜煙三文魚三文魚籽伴青瓜(左上):我鍾意伴青瓜,夾埋三文魚中和到啱啱好龍蝦尾伴香芒莎莎(右中):兩條龍蝦尾又厚肉又新鮮,又香又彈牙,配芒果粒又甜又清新,好開胃辣椒㰖油煎虎蝦(中上):又係新鮮啖啖肉,雖然用㰖油,但一啲都唔夠肥膩,仲有少少辣吊吊癮,好正八爪魚伴韓式泡菜(右上):八爪魚都好新鮮,無出面啲煮得咁韌,爽口,配埋泡菜好好食,開胃牛油焗田螺芝士薯蓉(中下):呢就就平常一般,無乜特別西班牙五花腩伴芥末醬青蘋果(右下):呢個我同朋友都只係試咗一片就無食了,又鞋又乾,係呢道菜中比較失望既炸雞槌(左中):反而呢個我地好有驚喜
牛油焗田螺芝士薯蓉(中下):呢就就平常一般,無乜特別
炸雞槌(左中):反而呢個我地好有驚喜,好好食,炸得嚟乾身唔油,但入面又有juicy肉汁
成碟上時已經好香黑松露味,魚柳比想像中大塊共兩塊,配菜一啲都唔馬虎,有南瓜煙肉車厘茄,最欣賞係佢個手工貝殻粉,我未食過呢個形狀架!不過我地兩個人食唔到咁多,尤其佢有用芝士汁,好快就飽咗,有啲膩。
今日我同朋友都想飲甜唔想飲酒,就叫咗呢兩杯mock tail,略嫌細杯咗少少。
飯後叫咗個我地覺得好特別既甜品,畢竟開心果雪糕唔係度度都有,新奇之餘味道一流,好有咬口,有啲粒粒果肉,係自家製既雪糕,一啲都唔貴呀!夾埋唔漏既蘋果撻,我哋好滿意呢個甜品。
現在仲有live band,幾個年輕男女唱好多首中港台甚至歐美既流行曲,聲浪唔算太大,都以relax曲風為主,聽得好舒服,如果唔係第日要返工,我哋實坐耐啲呀!