2021-05-07
📍 魚眾不同酸菜魚(元朗)位於元朗嘅一間酸菜魚價錢十分之平民😙一碗米線嘅價錢就可以食到好正宗嘅酸菜魚,啲姨姨仲有啲譚仔阿姨feel添😆〰️ 佢嘅舖頭裝修都好有大陸舖頭嘅感覺,好清好簡單😂令我未食都覺得係超正宗嘅味道🙏🏻———————————————————🍜 老壇酸菜魚 $56佢原本酸菜魚嘅套餐就係龍利柳,但我揀咗轉生魚片套餐$69~可以揀兩個配菜,揀咗萵筍同埋娃娃菜配手打薯粉~呢個食落嘅味道就係酸酸帶少甜嘅酸菜魚湯底,其實我一心係好掛住太二嗰種酸菜魚湯底嘅味道而來,但係我唔知嗰種湯底叫咩所以就慢慢試啦~ 講返呢個湯底先,雖然冇咩麻辣味道,係一種辣椒乾嘅辣味,但係都好夾酸菜魚同埋個薯粉,因為我嘅習慣每食一啖魚同埋薯粉都要飲一啖湯😂 佢雖然辣但係唔會搞到我係咁咳🥵 薯粉好有彈性!而且一放落湯就咁夾起食都好索湯,其實基本你唔特登不多一羹湯黎送佢都好夠味道~啲生魚片唔腥又完全冇骨食落超級安心😙💪🏻不過魚片嘅數量好似有啲少😭不過萵筍同埋娃娃菜嘅數量都十分之多😆〰️🍜 青花椒酸菜牛肉 $66呢款就配左薯仔片同埋豆卜😆 呢個湯底就係有啲麻辣味同上面嗰個湯底完全唔同,青花椒嘅麻辣味會重好多,食落都辣好多
———————————————————
🍜 老壇酸菜魚 $56
🍜 青花椒酸菜牛肉 $66
呢款就配左薯仔片同埋豆卜😆 呢個湯底就係有啲麻辣味同上面嗰個湯底完全唔同,青花椒嘅麻辣味會重好多,食落都辣好多🥵!好頂癮~ 不過佢嘅牛肉我以為會係鮮牛肉點知一上先知係肥牛😂個感覺好似唔係好襯個湯底,如果下次都會揀翻魚片~同樣都係配返手打薯粉~呢個湯底食耐啲真係頂唔緊🤣好麻好辣,不過啲姨姨好好佢會問你要唔要加清湯溝淡啲😂友人就好堅持食到最後😂 睇黎大家睇error食辣都搞到自己都想挑戰食辣🔥〰️
———————————————————-
自從唔會再返大陸食酸菜魚之後,我都好耐冇遇過好食正宗嘅酸菜魚,總括而言呢間野係幾好食因為我第二日已經想再去食啦😙又正宗又平嘅酸菜魚仲要一人份量,毒毒地平時去食都得呀🤣
———————————————————
📍 地址:
魚眾不同酸菜魚 (紫荊樓) (元朗)
元朗教育路61號紫荊樓地下K號舖