之前嚟駱駝漆工廈行街發現咗呢間小店,當時店主夫婦(七哥夫婦)好熱情咁介紹佢哋嘅招牌菜,可惜嗰日啱啱食飽飽,無緣試到呢日同朋友嚟開觀塘,捉埋佢一齊試吓先一人一碗招牌胡椒雙餸湯麵,再加多個小食🔸招牌胡椒豬手豬肚湯麵胡椒豬肚湯湯味濃郁,胡椒味突出得嚟唔會太嗆喉,啱哂我口味湯帶膠質,無油膩感,健脾暖胃豬手骨膠原十足,豬皮軟滑豬肚軟嫰麵條軟硬度啱啱好,分量亦適中個麵唔係淨係啖啖肉同麵條,仲有甜甜嘅椰菜㗎~🔸招牌胡椒豬手豬軟骨湯麵朋友都覺得個湯好好味不過,好辣嘅佢話個胡椒味可以再重啲朋友話啲豬軟骨超級超級軟淋,一啖咬落去有肉有軟骨,高度推介(七哥之後話我哋知啲豬軟骨係嚟自鹿兒島嘅,唔怪之得啲豚肉味咁出色啦!)🔸深海劍魚腩七嫂話係刺身級劍魚腩,舖頭可以幫你煎埋,仲有九折添!佢介紹第一啖先試魚嘅原味、第二啖就加檸檬汁,第三啖就加即磨海鹽同胡椒~我鍾意加咗檸檬嘅,因為可以提升魚嘅鮮味,朋友就鍾意加咗海鹽同胡椒,口感重啲~呢度除咗胡椒豬手豬肚/豬軟骨湯,仲有眉豆花生鳳爪湯,七哥請咗我哋試,佢話鳳爪係日本貨,嚟自岩手縣,味道好之餘乾淨企理,朋友勁鍾意,話啲湯好有媽媽煲湯嘅味道,隻鳳爪好淋好入味😋呢間小店嘅招

呢日同朋友嚟開觀塘,捉埋佢一齊試吓先

一人一碗招牌胡椒雙餸湯麵,再加多個小食

🔸招牌胡椒豬手豬肚湯麵
胡椒豬肚湯湯味濃郁,胡椒味突出得嚟唔會太嗆喉,啱哂我口味
湯帶膠質,無油膩感,健脾暖胃
豬手骨膠原十足,豬皮軟滑
豬肚軟嫰
麵條軟硬度啱啱好,分量亦適中
個麵唔係淨係啖啖肉同麵條,仲有甜甜嘅椰菜㗎~

🔸招牌胡椒豬手豬軟骨湯麵
朋友都覺得個湯好好味
不過,好辣嘅佢話個胡椒味可以再重啲
朋友話啲豬軟骨超級超級軟淋,一啖咬落去有肉有軟骨,高度推介

🔸深海劍魚腩
七嫂話係刺身級劍魚腩,舖頭可以幫你煎埋,仲有九折添!

呢間小店嘅招牌湯除咗堂食,仲有急凍版可以買番屋企隨時食,呢日試咗堂食好鍾意,買兩盒返屋企孝敬吓媽咪,自己又可以乘機再食😬
2022-07-26
$75 (Lunch)