2024-11-05
今日同個朋友聚舊,問佢想食乜,佢話當然要食得又靚又健康,search咗成晚決定去灣仔謝斐道呢間cafe試下。 今日著到成個凱特皇妃咁靚嘅朋友,去到cafe門口已經不停打卡,行到入店更加不得了,足足影咗十五分鐘先肯坐低叫嘢食 。連早餐都未食嘅我哋想要一份all day breakfast,全日早餐原來都有兩款,傳統款都係腸仔煙肉茄汁豆嗰啲,我哋咁靚又健康梗係試下有營全日早餐,除咗有沙律菜,炒蛋,蕃茄,牛油果,多士之外,仲有少少士多啤梨,藍莓,同一杯鮮果乳酪,真係健康美味之選。 另一個煮食我哋叫咗香煎明太子帶子扁意粉,呢個pasta份量一啲都唔細,我本來以為係用現成明太子醬撈出嚟嘅意粉,出面好多餐廳都係咁做,但原來係有一啲真嘅明太子,應該係輕輕煎過,加埋帶子同一啲菇菌類,整個配搭好令人滿足。 呢度嘅飲品都係打卡焦點,朋友叫咗杯士多啤梨奶油抹茶,我就想試下動物派對盲盒紫薯拿鐵,冇指定要咩動物之下店員會隨機安排,我得到嘅係一隻唔知係兔仔還是狐狸定啤啤熊嘅小動物棉花糖,好驚佢溶,但最後證實係唔會,最後都唔捨得將佢食落肚。甜品係開心果抹茶芝士蛋糕,呢個cake我覺得係必點,開心果香味嘅cheese
甜品係開心果抹茶芝士蛋糕,呢個cake我覺得係必點,開心果香味嘅cheese cake非常濃郁,上面仲有開心果碎,完全滿足曬開心果控嘅願望。 另外值得一讚係呢間cafe嘅靚仔靚女員工全部都好有禮貌,今餐食得好開心,下次再帶朋友過嚟食好嘢+打卡。