2019-03-27 32 views
聽聞土瓜灣有間隱蔽餐廳幾好食,就約埋朋友1齊去食。上Openrice 地址係鴻光街5號,身為路痴又唔識睇Google map嘅我真係搵咗好耐😅跟住直接打電話嚟問店員就好清晰咁講到俾我知🙏🙏。見議如果喺Openrice 地址寫埋馬頭圍道XX號後巷直入,應該會更清晰😜😜店員會細💖介紹每道菜式,這點已經直得加分👍👍*前菜*西班牙黑毛豬前腿配多士黑毛豬前腿油脂分佈適中, 完全唔會感覺油膩同埋唔會過鹹,黑毛豬有鹹香味, 再配以香脆剛焗好多士, 係絶配😋😋*是日餐湯*椰菜花忌廉濃湯用咗咖啡杯裝湯,可以方便就咁飲湯(簡直係為我這個懶人而度身訂做), 濃厚忌廉味, 再加上上層有少許橄欖油, 飲到同埋食到攪碎咗嘅椰菜花, 口感好正😋😋白酒忌廉炒北海道帶子將大量新鮮洋蔥炒至蕉糖化, 以白酒炒香帶子嘅同時加入忌廉, 口感濃滑,單講個汁已經無得輸,再加厚厚帶子鮮味無比😋😋香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦用橄欖油爆香蒜片後煎香臘肉腸, 再加入虎蝦炒至剛好, 完全唔會覺得油膩同埋食出臘肉腸鹹香味同香脆感,蒜片香口,虎蝦爽口彈牙😋😋黑松露薯條(任食)將粗身嘅薯條即炸至香脆,好有口感, 外層加上新鮮黑松露, 香濃

店員會細💖介紹每道菜式,這點已經直得加分👍👍

*前菜*
西班牙黑毛豬前腿配多士

*是日餐湯*
椰菜花忌廉濃湯

白酒忌廉炒北海道帶子

香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦

黑松露薯條(任食)
將粗身嘅薯條即炸至香脆,好有口感, 外層加上新鮮黑松露, 香濃嘅鮮黑松露味好食到無朋友🤤🤤自己製造另一種食法用薯條點飲剩椰菜花忌廉濃湯都好好味😋😋

新鮮沙律(任食)
本身喜歡食草既我很喜愛這道菜, 因為有超多沙律菜再加上適量黑醋, 酸酸哋很開胃, 這樣就可以繼續以下幾道菜😋😋

燒濕熟成美國牛肩排配醋青醬(Chimichurri)
主菜到, 店員教先食沒有點醋青醬的牛肩, 後再點上醋青醬, 試後兩個味道完全不同。單食牛肩覺得肉汁豐富,嫩滑,好有牛香味啱哂我這個牛魔王,點咗醋青醬既牛肩滿滿香草清香襯托肉汁清甜,微酸微辣醬汁輕輕刺激味蕾,鮮香濃郁燒烤料理令悶熱既春天胃口大開。

*聽説醋青醬(Chimichurri)係起源於阿根廷同時有舌尖上的阿根廷美譽*

燒濕熟成美國頂級肉眼牛排配調味牛油
切開大概有8件,不過感覺到每件熟既程度不一,可以食到唔同口感同層次,肉汁豐富,再加上已調味牛油有少少鹹而帶香感覺。

最後以我至愛芝士蛋糕同埋Black Coffee 結束我哋今晚既晚餐。如果問我這兩樣掂唔掂?厚厚芝士香味同時加上濃濃咖啡味簡直係想諗埋下一餐幾時過來食。

因為每道菜都係即叫即做,所以要用少少時間慢慢嘆。我一定會再來,同時會揀星期五或者假期。三佰幾元可以嘗試到咁多種不同口味菜式絶對係值得,辛苦得來志在食,有咩嘢好得過要慢活人生。