2018-02-20
lunch時段好怕喺中環食,所以今日早啲,12點前就走過嚟快快手食個麵先。環境坐得舒適,呢度麵嘅選擇都幾多,本身好想食牛肋骨,不過店員話個湯係辣㗎喎,於是改食叉燒8小時慢煮秘製叉燒炒烏冬 ($88)包前菜及飲品,前菜有沙律,粟米及豆。不過粟米及豆就普通咗啲,就咁罐頭粟米咯。等咗一陣就上菜了,老實說賣相真係好普通,我甚至會用唔靚去形容,以呢度嘅裝潢嚟講,理論上食物嘅賣相唔應該係咁,唔襯!先食一塊叉燒,佢嘅軟稔程度簡直誇張,喺我未真正嘗到佢嘅味道之前,一咬落去已經咬開咗,無牙嘅老人家食都完全冇難度!份量其實都足夠嘅,不過肥瘦唔適中,除咗咬第一塊係偏瘦之外,其餘咁多塊都係偏肥,大概每一塊都係90%肥膏+10%瘦肉,非常可惜,最後食剩好多肥膏。慢煮8個鐘嘅關係所以超級入味,直頭入味過龍添;至於烏冬,雖然都係肥烏冬,不過炒得好乾身,唔係炒到好爛咁樣,仲有啲咬口感,好味!如果啲叉燒唔係咁肥嘅話,咁就完美喇!其實好想好想俾負評,不過見服務真係好好,向佢哋提出咗叉燒好肥之後,店員話會親自向大廚跟進,希望下次再嚟食會有機會食到肥瘦適中嘅靚叉燒啦!
8小時慢煮秘製叉燒炒烏冬 ($88)
前菜
凍檸茶