作為餐廳最重要是食物質素,除了選擇多,份量夠,價錢相宜,CP值高,味道都得到很多網上好評,仲要免加一添,呢間【我愛慢煮】好飲集齊左以上嘅傻點之餘仲係走文青 cafe 風格皆因位處上環普慶坊,相當 chill ,其慢煮食物又是否如想像中好吃?.盲摸摸嚟到門口,門面水泥牆身,兩旁繪上龍、虎,霸氣十足。 入面同門口Style唔同,暖紅色磚牆,有上層下層,又有高腳枱櫈,環境寧靜,慢活。食物方面,一大張A3紙底面兩頁睇晒,沙律、配菜、主菜(意粉、薄餅、肉類),好多食物係慢煮由分子料理發展出來,能保持食物原味及鮮嫩口感,大受廚師及食客歡迎。餐廳係以採取半自助形式,客人自行到櫃枱點餐、領餐具,餐紙、醬汁,由店員送餐。都幾Causal。👋炸蕃薯條 $28香脆度高,炸出外酥內軟、口感香甜的酥炸蕃薯條。他喜歡,我也一樣喜歡,值得一讚,配上松露沙律醬很好吃,蕃薯香味不會被松露味道搶過,呢個預食非常開胃! 👋芝士溫泉蛋大啡菇 $36對於喜愛食菇菌類的我,任何菇菌的菜式都喜愛。一來食得健康,二來菇菌可以作主菜或配菜。 人稱"大啡菇"或"大磨菇",今次點了個芝士溫泉蛋大啡菇作前菜,即叫即焗不過都等左一陣呢。充滿著

👋炸蕃薯條 $28
香脆度高,炸出外酥內軟、口感香甜的酥炸蕃薯條。

👋芝士溫泉蛋大啡菇 $36
芝士溫泉蛋大啡菇

充滿著芝士,嚟到個陣係香氣撲鼻。金黃色嘅大啡菇烤至剛好,有一隻溫泉蛋係面頭,輕輕切開,芝士及蛋汁即時流曬出黎,蛋白嫩滑,流心度好高,全部混搭起來剛好!

👋芝士忌廉菜苗 $32
很多人在家煮西餐,配菜不外乎是沙律或焗薯,其實伴碟的食材還可以有很多選擇,想更有咬口,可在忌廉菠菜表面加點芝士。呢度就係加左芝士去焗,但處理過程中令到非常乾身的說,用上忌廉汁都是太乾。
芝士忌廉菜苗

菠菜葉加芝士雖香,整體食落沒甚麼味道,一般般呢。
芝士忌廉菜苗

👋慢煮法式豬鞍架 $138
全熟後都好嫩滑多汁呀!!!!好有驚喜。加拿大豬鞍來自加拿大一種無污染的豬種,採用一種高科技的保濕技術,令豬鞍能保存充足水份,因而在豬鞍慢煮製作時能保留肉汁,肉質更鬆軟,口感更嫩滑。
慢煮法式豬鞍架

值得推介。肉身不韌勁嫩,豬本身的新鮮肉味好出,整體香口,要試菜的話建議吃這個呀。
👋慢煮法式油封鴨髀 $118
是我倆這夜的晚餐主菜選擇,慢煮係鎖肉汁嘅強項,油封鴨髀應該是非常好味吧。
慢煮法式油封鴨髀

油封鴨是法國經典菜式,用鴨油浸熟鴨肶,經慢煮後,皮酥、肉嫩、骨香是這道菜的賣點,有兩隻鴨髀大隻而肉厚,肉質不算嫩滑,但入味非常。極體煎得好香口, 食唔到鴨慨騷味。
慢煮法式油封鴨髀

慢煮是近年頗流行的煮食方法,以此作為賣點,我是挺喜歡的,經慢煮時間及低溫製作,更有效保留更多營養與肉汁更好吃云云。吃得出誠意與細心挺推介的。【我愛慢煮】店如其名,供應一系列的慢煮菜式,價錢相宜,不妨一試。
Type of Meal
Dinner