我哋星期日去咗位於炮台山新開嘅東岸公園主題區湊熱鬧,預計會好多人,點知實際人數遠超想像🤣。最後我哋唔係逗留咗好耐,早啲去食晚飯算,晚飯地點就揀咗「蜀香門第」。我哋之前已經有幫襯過呢間餐廳,但佢搬咗舖後就未試過。餐廳裝潢富有典雅中國風🏮,環境唔錯,而且仲設有包廂。整體環境光猛乾淨,客人坐得舒服。餐廳賣嘅川菜款式幾多🥢,有辣有唔辣,任君選擇。餐牌設計精美,圖文並茂,並附有菜式介紹,讓人感覺正宗。蜀香麻辣鍋($38/鍋),香鍋源自於重慶縉雲山,並將川渝地區嘅麻辣風味融合起嚟🇨🇳。香鍋有得揀辣度,而小辣對我嚟講已經算好強烈,不過加埋孜然香,係幾惹味嘅🌶。同時,客人亦可按個人喜好要求加麻或走花生芫荽等選項。雖然我鍾意重麻味,但香鍋本身已有好多花椒同其他香料,所以個人建議保持返原狀就好了。每個鍋底需點配至少五款配料🍲,葷菜同素菜各有十幾款選擇。我哋揀咗嫩牛肉($58)、牛舌($50)、金錢肚($48)、油麥菜($32)同埋鮮寬粉($32)。🐮牛魔王嘅我哋對呢三款牛都表示滿意,特別係牛舌,佢大塊得嚟,口感又夠軟稔👅。至於油麥菜同薯粉就係掛汁嘅代表,好辣啊!清炒萵筍絲($58),萵筍有好多種切法💚,而
清炒萵筍絲
清炒萵筍絲($58),萵筍有好多種切法💚,而點樣切都真係幾影響個口感。萵筍切成絲,粗幼同拉麵相若,咁樣食顯得佢特別爽脆,超正。另一邊廂,呢道清炒菜式好適合清清味蕾。
燒椒皮蛋
燒椒皮蛋($35),皮蛋擺盤幾靚,味道屬正常發揮🖤🥚。雖然蛋黃睇落冇乜糖心嘅效果,但食落都OK㗎,而中間堆燒椒就幾香口,唔係淨係得個辣仔。
四川冰粉
四川冰粉($35),講到川式甜品又點少得冰粉呢?其實佢除咗係甜品之外😍,更重要係有解辣嘅作用。冰粉質感滑溜,配上黑糖汁食甜甜的。此外,我亦欣賞佢加咗好多配料,包括果乾、杞子、山楂同酒釀糯米粒等,令味道變得豐富。
我哋無嗌到嘢飲,不過餐廳有提供熱茶🍵,茶介每位$6。
總括嚟講,依日品嚐到口味正宗嘅川菜,質素同舊舖一樣無變👍,廚師能夠讓客人感受到何謂「麻、辣、鮮、香」。川菜館近年喺香港冒起,如果唔想食連鎖店嘅話,不妨可以考慮呢度啊。
清炒萵筍絲
四川冰粉