2022-11-12 32 views
Drinking good wine with good food in good company is one of life's most civilized pleasures 最高興節目莫過於食日本菜,食好西係我同朋友嘅共同嗜好!今次到呢間屹立於赫德道足足有21年的居酒屋、一內進已見有熟客用餐;店子不大所以book定位最穩陣小食 Squid Cartilage > 魷魚軟骨:爽脆煙韌味鮮帶點辣、唔錯秋刀魚刺身Mackerel Pike Sashimi > 見牆上推介“秋刀魚刺身”,此魚入秋時分最為當造,不時不食即刻點!個擺盤幾有心機、‘一葉知秋’形神俱全有意境!時令秋刀魚肉質彈牙肥美兼魚脂香潤,點蒜香醬油入口甘甜時令空運魚薄切Shima Aji Sashimi > 表皮散發著亮銀光澤的深海池魚、肉質結實爽口油香出衆,點柚子醋混合蔥花令鮮味更突出特選花魚生飯Special Sashimi Rice ▪︎Tuna, Yellow Tail, Snapper, Sea Urchin > 有我最鍾意食嘅鮮甜海膽、甘甜嘅油甘魚、吞拿魚和脆脆蟹籽,撈埋香口紫菜

小食
Squid Cartilage

> 魷魚軟骨:爽脆煙韌味鮮帶點辣、唔錯

Mackerel Pike Sashimi

時令空運魚薄切
Shima Aji Sashimi

Special Sashimi Rice

> 有我最鍾意食嘅鮮甜海膽、甘甜嘅油甘魚、吞拿魚和脆脆蟹籽,撈埋香口紫菜芝麻、話咁快食晒成碗飯

Eel

> 鰻魚肉質細嫩有口感,皮脆肉香魚脂甘腴,鰻魚汁係靈魂所在香甜提鮮,整體味道幾好

柚子鹽燒白鱔
Eel with Yuzu Salt

> 無錯我哋係鰻魚迷梗係encore埋白鱔!一咬個脆皮魚油溢出,魚肉香濃彈牙難得沒泥味好食!用柚子鹽燒幾清新魚又唔腥

雞軟骨
Chicken Cartilage

> 燒得香咯咯脆

日本三得利啤酒 買一送一

> 食刺身串燒一定要啤一啤佢,買一送一勁抵。幾鍾意飲呢隻牌子啤酒麥味香醇泡沫細嫩幾正

雞軟骨/柚子鹽燒白鱔
雞軟骨/柚子鹽燒白鱔