2023-06-29 321 views
之前經過上環樂古道,見到🌠Lé Galet 荼.香,已經被她古色古香的19世紀環境布置吸引。😍店名來自法文的GALET,有歲月打磨鵝卵石的意思,🖼️🎨藝術細節滲透入,開始享受片刻寧靜的古樸之感。💞餐廳有好多歐洲古董家具保置,好有情調。😋我地品嚐了每位 $880的tasting menu 。🍽️🍴🥖牛油麵包配煙燻牛油,紫菜牛油及海鹽牛油🧈麵包香脆,2款牛油味道有特色,令味道層次豐富。😍🌠前菜:油泡北海道帶子配法國魚子醬,三文魚籽, 薑汁蘋果啫喱🍏帶子汁帶子十分嫩滑,法國魚子醬增添鹹香,帶出鮮味,好鍾意蘋果啫喱香甜清新❤️😋🦞🥣法式龍蝦湯,香氣撲鼻,龍蝦鮮味非常突出。😋海鮮:白酒忌廉主馬拉蜆Menu係青口,但係馬拉蜆我覺得仲正😍隻隻都好大隻同肥美,勁多肉汁,配白酒忌廉汁好香。🍴主菜:🐔有慢煮法國春雞胸及雞肉慕絲菠菜卷,油封春雞腿配蘆筍蛋黃醬,紅酒汁,煙燻雞泡及荷蘭醬。雞肉慕絲菠菜卷非常精緻, 雞肉製作嘅慕絲好滑溜,仲有啲雞味嘅泡沫,好有創意👍🐃燴和牛面頰配芹菜頭蓉,牛頰肉醬千層酥,黑松露波特酒汁🍾🍷和牛面頰肉質嫩滑,牛頰肉醬千層酥第一次食,外層酥脆。❤️🍌☕甜品焗香蕉配咖啡芭菲, 焦糖咖啡汁,甜味

💞餐廳有好多歐洲古董家具保置,好有情調。

🥖牛油麵包配煙燻牛油,紫菜牛油及海鹽牛油🧈

麵包香脆,2款牛油味道有特色,令味道層次豐富。😍

🦞🥣法式龍蝦湯,香氣撲鼻,龍蝦鮮味非常突出。

😋海鮮:白酒忌廉主馬拉蜆

🍴主菜:

🐃燴和牛面頰配芹菜頭蓉,牛頰肉醬千層酥,黑松露波特酒汁🍾🍷

和牛面頰肉質嫩滑,牛頰肉醬千層酥第一次食,外層酥脆。❤️

🍌☕甜品

焗香蕉配咖啡芭菲, 焦糖咖啡汁,甜味淡忌廉及薄脆。

甜品超水準,一試愛上❤️💞,咖啡芭菲入口柔滑,充滿咖啡香味😍💯

☕飲品: Lemongrass🌿 and earl grey

2023-06-28
  • Daily Dessert