2023-12-11 601 views
香港茶香(Le Galet) 晚餐Set HKD$880 (+10%服務費) 哥德風的精緻歐菜餐廳古典優雅的歐洲木製傢俬,配上舊化效果的裝潢,餐廳內佈置滿古董擺設,好像到了哥德式教堂,又帶點博物館的高雅,古色古香!每季菜式因應時節變化,盡顯主廚心思及功力!Carabineros Prawns (西班牙紅蝦)西班牙紅蝦加上沙律醬料,再用曲奇皮盛上。精𡟹而典雅的賣相,紅蝦清甜,配微酸的沙律醬料,再混合脆卜卜的曲奇皮,清爽開胃的小食。Homemade Bread with Sea Salt Butter(自家製麵包配海鹽牛油)脆脆果仁加上粗糙煙靭的麵包皮,內𥚃軟綿的正宗法式麵包,口感一流,配上微鹹的海鹽,再加上牛油的香甜。友人都驚訝於我這個不好麵包的人,竟然能吃完整個麵包。French Caviar, Crabmeat, Salmon Roe,Romaine Lettuce with Black Garlic Sauce(法國魚子醬•蟹肉•三文魚籽 •羅馬生菜)新鮮的羅馬生菜,整整齊齊的放上魚子醬丶蟹肉及三文魚籽,色彩斑斕鮮艷,視覺上的盛宴。新鮮清爽的生菜配上鹹鹹的海鮮味,再提升一個層次,鮮
香港茶香(Le Galet)

晚餐Set HKD$880 (+10%服務費)

哥德風的精緻歐菜餐廳
每季菜式因應時節變化,盡顯主廚心思及功力!
Carabineros Prawns (西班牙紅蝦)
新鮮的羅馬生菜,整整齊齊的放上魚子醬丶蟹肉及三文魚籽,色彩斑斕鮮艷,視覺上的盛宴。新鮮清爽的生菜配上鹹鹹的海鮮味,再提升一個層次,鮮味上的天花板。
"Le Galer Style" Bouillabaisse("茶香”海鮮濃湯)
類蕃茄味的海鮮濃湯,口感非常creamy,味道濃郁厚實,跟清甜的鮮蝦,形成強烈對比,又帶點畫龍點睛的感覺。
Soft-boiled Egg glazed with Japanese Pumpkin Puree, Smoked Salmon Foam(半熟水煮嫩蛋•日本南瓜蓉•煙燥三文魚泡)
流心的水煮蛋,Q彈的外皮,加上入口溶化的三文魚泡,口感特別,味道豐富複雜。
主菜(二選一)
Scallop Mousse and Black Cod wrap with Carrot Sliced
served with Clams, White Wine & Cream Sauce, Carrot Bubble
黑鱈魚帶子慕絲甘筍卷 配蜆肉白酒忌廉汁 •甘筍泡沫
甘筍泡沫一個一個的在口中爆開,口感輕盈而細膩,清甜的甘筍味道慢慢混進黑鱈魚及帶子慕絲,再加上白酒忌廉汁及蜆肉,清爽而細緻,海鮮及蔬菜的完美配搭!

Braised Wagyu Beef Cheek in Red Wine Gravy, served with Truffle Mashed Potato and Asparagus(紅酒燴和牛面頰 •黑松露薯蓉 •蘆筍)
口感細嫩的和牛面頰,燴上紅酒的甜,黑松露薯蓉的香,蘆筍的鮮,層次分明而複雜,令人難以忘懷的菜式!
甜品
水果拼透明啫喱
用餅狀的透明啫喱包裹青提子,上加忌廉及橙皮,再配上士多啤梨,七彩繽紛,視覺大滿足。
2023-09-21
$968 (Dinner)
  • "茶香”海鮮濃湯
成日經過都好想食呢間意大利餐廳,位於上環樂古道,餐廳裝潢古典優雅,餐廳入面大部分都是古董,包括擺設、木製傢俬、餐桌、鋼琴、琴譜等等,還有大大的落地玻璃,可以一邊用餐一邊望到途人經過和馬路的景象,猶如置身異國💃🏻 店員服務好友善,上菜亦有次序,會等待客人吃完每一道菜才上菜,總結環境氣氛、食物質素、擺盤、服務,都幾高質!👍🏻 好有Fine Dining的感覺😌今次叫咗兩個Lunch Set,包括前菜、主菜、咖啡或茶,另外可以加錢要是日甜品🧀迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃蕃茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁🥗Mozzarella cheese搓成一粒粒,口感彈牙軟綿,奶香味濃郁,點埋蜜糖芥末紅菜頭汁更加香甜,櫻桃蕃茄好鮮甜,非常多汁,沙律菜亦都很新鮮!☺️🧀蜂蜜香烤南瓜、菲達芝士、牛油果及牛油生菜沙律 配香甜油醋汁🥗菲達芝士第一啖食落味道比較濃烈,帶少少鹹味,質感比較易碎,第二啖開始配上全熟的牛油果一起吃,原來可以咁夾!😎 口感更creamy,愈食愈滋味👍🏻 另外,蜂蜜香烤南瓜味道香甜軟腍☺️👍🏻主菜:🥟菠菜芝士意大利雲吞 配忌廉煙肉蘑菇汁、火箭菜及榛子 ($258)菠菜芝士意大利雲吞上面灑上榛子碎和火

主菜:

菠菜芝士意大利雲吞上面灑上榛子碎和火箭菜,令口感更加有層次感,意大利雲吞約有五至六隻,每啖都被忌廉煙肉蘑菇汁包圍,非常Creamy和入味!😆 食得多會有少少咸,但最後都忍唔住要飲晒個汁~🤪

🐣慢煮雞胸 配壽喜燒汁、香烤薯仔及烤番茄 ($268)

雞胸用上慢煮方法煮成,口感軟腍,配上壽喜燒汁,味道非常夾!😎 本身以為雞胸會好乾/嚡,令我對雞胸改觀,幾出色!😌 原來都可以整得咁好食😋 伴碟還有些香烤薯仔及烤番茄👍🏻

是日甜品:朱古力蛋糕 (+$48)

上枱的擺盤非常精緻,朱古力蛋糕口感紮實,主要用上黑朱古力和朱古力海綿蛋糕,味道非常濃郁,感覺好像吃軟心朱古力一樣,伴碟放了些紅莓和紅莓醬,酸酸甜甜,可以減低朱古力的膩,大家一定要試吓!🥰

☕咖啡

再配一杯咖啡作結,咖啡味香濃,完美!

2023-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$260 (Lunch)
  • 慢煮雞胸 配壽喜燒汁
  • Daily Dessert
2023-11-07 591 views
//26 10 23 晴天🌞20:00 上環 樂古道@legalet_hk 歲月痕跡 ☺︎古董承載着各種歷史回憶!喺好多人眼中,古董只係屬於一件華麗嘅物件,但其實「佢」背後所隱藏嘅細節同意義,往往都會令人刮目相看。LE GALET 荼‧香 ——— 充滿藝術空間嘅西餐廳,由大門外觀到場內裝修,都擺設咗多項由十九世紀誕生嘅別緻古董,再糅合手工打造嘅木質傢俬。隨即,散發著一股濃厚嘅藝術氣息。 聽住舒適樂曲,享受一杯Iced Latte,彷彿從繁忙都市中抽身,讓人沉醉於呢個寧靜嘅空間。𖤐ˊ店員雖然繁忙|但仍然細心解釋菜式配搭每道菜式之間亦會更換新嘅熱餐碟會有加一服務費🔻𝑺𝒆𝒕 𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 HKD$268ꕀ🔻𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓|蜂蜜香烤南瓜、菲達芝士、牛油果及牛油生菜沙律 配香甜油醋汁蜂蜜烤南瓜、牛油果及牛油生菜沙律為主調加上帶有鹹奶香嘅碎 feta cheese 做點綴再混合香甜油醋汁,令整體層次分明、唔寡淡南瓜同牛油果提供綿密口感跟蘸有甜醋汁嘅爽脆沙律菜互相碰撞期間再疊加碎芝士嘅陣陣鹹香猶如交織出樂章般不同嘅感覺各自都有自己位置 唔會出現喧賓奪主嘅情況🔻𝑴𝒂𝒏𝒊 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆|慢煮雞胸 配壽喜燒
26 10 23 晴天🌞
20:00 上環 樂古道
@legalet_hk

歲月痕跡 ☺︎

古董承載着各種歷史回憶!

𖤐ˊ
店員雖然繁忙|但仍然細心解釋菜式配搭
每道菜式之間亦會更換新嘅熱餐碟
會有加一服務費

🔻𝑺𝒆𝒕 𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 HKD$268

蜂蜜烤南瓜、牛油果及牛油生菜沙律為主調
加上帶有鹹奶香嘅碎 feta cheese 做點綴
再混合香甜油醋汁,令整體層次分明、唔寡淡

南瓜同牛油果提供綿密口感
跟蘸有甜醋汁嘅爽脆沙律菜互相碰撞
期間再疊加碎芝士嘅陣陣鹹香

猶如交織出樂章般不同嘅感覺
各自都有自己位置 唔會出現喧賓奪主嘅情況

🔻𝑴𝒂𝒏𝒊 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆|慢煮雞胸 配壽喜燒汁、香烤薯仔及烤番茄

雞胸固有印象都係乾同柴,而且難以入味
慢煮則會有2大好處:
一. 改變肉質口感,成為「爽脆」、多汁
二. 令調味滲透肉內

另外將壽喜燒汁變成微微果凍,更可以容易掛係雞胸面上。

每啖會先有黑椒獨特嘅香氣,繼而再散發雞胸香濃嘅肉味
配料有烤至多汁嘅番茄同焦香帶甜嘅薯仔

🔻𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 + HKD$48|抺茶乳酪忌廉卷

蛋糕卷充滿馥郁日式綠茶味,零苦感
配以 微酸嘅乳酪忌廉 及原粒清甜青提
味道相當豐富,可以稱為高水準之作

🔻𝑩𝒆𝒗𝒆𝒓𝒂𝒈𝒆|Iced Latte

🔻𝑺𝒆𝒕 𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 HKD$258

🔻𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓|迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及菊苣沙律菜 配蜜糖芥末紅菜頭汁

選用 mini mozzarella cheese、櫻桃番茄及菊苣沙津菜,配上蜜糖芥末紅菜頭汁,感覺清新輕爽,通常外間餐廳只用普通黑醋汁,所以今次食起嚟非常之有驚喜

一開始食到輕盈嘅甜味及淺淡嘅芥末芳香,去到尾韻有新鮮嘅紅菜頭汁,雖然配搭唔算新奇,但從微細位足以透露出主廚對味道嘅執着

🔻𝑴𝒂𝒏𝒊 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆|菠菜芝士意大利雲吞 配忌廉煙肉蘑菇汁、火箭菜及榛子

意大利雲吞 外皮唔會過厚

鹹香芝士跟忌廉煙肉蘑菇汁 絕對係經典嘅組合
整體濃稠度十分合適,恰到好處
能夠覆蓋每塊雲吞 入口瞬間滋味無窮

加埋榛子更將香氣大大提升
好嘅味道來源就在乎於細節,證明主廚係菜式上面花咗唔少心機

🔻𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 + HKD$48|巴斯克芝士蛋糕

可以話係我食過嘅芝士蛋糕,數一數二嘅排名
睇落去好似平平無奇,但最能體現出烘焙嘅經驗,因為控制稍有不慎,就會容易造成太乾同太焦

不過相反呢個蛋糕 入口非常濕潤絲滑
驚天嘅芝士味不斷湧出
令舌頭上每一處都被芝士所包圍
完全體驗到柔滑細緻嘅口感

而且並無產生一丁點任何負面嘅感覺;例如過甜、過膩

🔻𝑩𝒆𝒗𝒆𝒓𝒂𝒈𝒆|蘋果汁

2023-10-26
$350 (Lunch)
  • Daily Dessert
-//位於上環·有種帶你回到過去19世紀嘅感覺餐廳到處有古典風味,懷舊鋼琴🤣 陳年擺設營造出古堡風格🏰確實有歲月痕跡 相當特別晚餐套餐就有餐湯、前菜、主食同埋甜品🍮每道食物都好精緻,真係落足心機去烹調🥺價錢方面$880 per person 💖 適合約會慶祝📍自家製麵包配鯷魚醬及紅甜椒牛油第一道前菜 法包焗到好脆🥖 份量大約有6件不過呢兩款醬都比較少食,塗麵包食都特別📍布拉搭芝士配巴馬火腿伴哈密瓜啫喱第二道我幾鐘意食💖 不但賣相色彩豐富💖就咁單食Parma Ham會好鹹,雖然幾新鮮但一定要配埋哈密瓜食🍈 可以中和返個鹹味📍鮮茄濃湯配蟹肉及酥炸雲吞皮第三道係超濃蕃茄湯,唔係罐頭湯個種🤣🍅味道好濃郁,真係feel到用左好多個蕃茄煮酸味足夠😋另外配埋蟹肉雲吞皮都幾鮮味啊📍烤大啡菇配水煮蛋及蘑菇蓉佐蒜味包糠第四道係烤大啡菇配水煮蛋🥚係健康又美味舊大啡菇都幾厚肉😙 仲會有啲黑胡椒做調味📍烤伊比利亞豬里肌配汁煮蘿蔔第五道係主菜😝 仲有黑松露油封洋蔥、薯蓉呢個薯蓉係勁香牛油味😋可惜係得好細舊🤣豬里肌好結實 完全冇骨,一啖放入口勁滋味食落好有嚼勁,肉質係非常軟嫩啊😍好掂啊📍香濃蝦汁虎蝦帶子意大利飯配露
//位於上環·有種帶你回到過去19世紀嘅感覺
餐廳到處有古典風味,懷舊鋼琴🤣 陳年擺設
營造出古堡風格🏰確實有歲月痕跡 相當特別
晚餐套餐就有餐湯、前菜、主食同埋甜品🍮
每道食物都好精緻,真係落足心機去烹調🥺
價錢方面$880 per person 💖 適合約會慶祝
📍自家製麵包配鯷魚醬及紅甜椒牛油

第一道前菜 法包焗到好脆🥖 份量大約有6件
不過呢兩款醬都比較少食,塗麵包食都特別

📍布拉搭芝士配巴馬火腿伴哈密瓜啫喱

第二道我幾鐘意食💖 不但賣相色彩豐富💖
就咁單食Parma Ham會好鹹,雖然幾新鮮
但一定要配埋哈密瓜食🍈 可以中和返個鹹味
📍鮮茄濃湯配蟹肉及酥炸雲吞皮

第三道係超濃蕃茄湯,唔係罐頭湯個種🤣🍅
味道好濃郁,真係feel到用左好多個蕃茄煮
酸味足夠😋另外配埋蟹肉雲吞皮都幾鮮味啊
📍烤大啡菇配水煮蛋及蘑菇蓉佐蒜味包糠

第四道係烤大啡菇配水煮蛋🥚係健康又美味
舊大啡菇都幾厚肉😙 仲會有啲黑胡椒做調味
📍烤伊比利亞豬里肌配汁煮蘿蔔

第五道係主菜😝 仲有黑松露油封洋蔥、薯蓉
呢個薯蓉係勁香牛油味😋可惜係得好細舊🤣
豬里肌好結實 完全冇骨,一啖放入口勁滋味
食落好有嚼勁,肉質係非常軟嫩啊😍好掂啊
📍香濃蝦汁虎蝦帶子意大利飯配露筍及芝士

發現餐牌啲名都好長😂好仔細話你聽有啲咩
個Risotto係勁多汁,所以食落會覺得鹹左啲
隻龍蝦都算幾大隻🦞仲有個帶子都好大粒啊
仲放左啲食用花,成個賣相即刻高級左😋🧡
📍軟提拉米蘇配香蕉及椰子雪糕

甜品別具特色😋同平時食嘅Tiramisu唔一樣
呢款係好多軟cream,啲香蕉係燒過 甜甜地
底部仲有啲手指餅,整體夠香濃,想食多碗
餐廳環境+餐牌

2023-11-03 252 views
🧭獨特體驗:上環高級餐廳,非常熱門,想食lunch都要早幾個星期book位。無論係裝修定係食物都係一流,那怕價錢高啲,都好多人黎。🍳食物質素:超高級。你星期日去食,佢星期五、六就會打黎同你確認預約同埋當日想食乜,訂定料保證你食到最新鮮的食材。每道菜都係有新鮮感,個布丁好食到痴線。呢道全部菜都好好食,就連杯茶都好好飲🍴推薦搭配:員工打過黎果時,聽對方介紹就好。係預約果時都已經有餐單可以選的了。等真人再同你再確認果時再問會更簡單🪑環境座位:打咭好正,入面分左兩層,家具都係好厚重好有年代感的木傢俱,地下除了有採光好足的落地玻璃位,仲有一座木鋼琴、又有古舊打字機等等。入面係復古feel,但門口又整到好優雅好摩登。只係講環境,行入去果刻就知道佢係好正既意大利餐廳🧑‍🍳服務:每一道餐送上黎,服務員都會介紹係點煮出黎,用左乜材料,真係仲好過係外國食🚗交通:上環站A2行5分鐘💰人頭費:300

只係講環境,行入去果刻就知道佢係好正既意大利餐廳

🚗交通:上環站A2行5分鐘

💰人頭費:300
  • 聽員工介紹就好
2023-10-31 172 views
假日留港消費,今次嚟到上環區一間幾隱世嘅打卡cafe,門口勁有歐洲風格,有點希臘+法國mix🥰 入到去重正,樓底高,有兩層,家俬都好復古,重有部古董琴係度,坐係窗邊有好大塊玻璃睇到出面,呢度旺中帶靜,見到好多街坊帶狗狗散步,非常chill🤩✅餐湯和沙律是日餐湯係薯仔洋蔥湯,薯仔同洋蔥切到細細粒容易進食,都幾香。沙律有南瓜,feta cheese, 牛油果同埋生菜。醬汁係甜醋,酸酸甜甜幾開胃😋✅慢煮雞胸($268)雞胸喺用慢煮嘅方法,肉質鮮嫩,會有點半生熟,好少食到呢個texture, 唔會好乾身,配以壽喜燒醬汁甜甜地好食🤩配菜有烤薯仔同烤蕃茄,我覺得烤蕃茄好甜好好食✅香煎三文魚($288)店員話係用挪威三文魚,比較肥美,食落去有好香嘅魚油味,會停留口入邊慢慢揮發🤩配菜係薯蓉同法邊豆,薯蓉有好香嘅牛油味,而且好綿唔會食到有一粒粒薯仔,係我鍾意嘅質地喔~✅綠茶蛋捲(+$48)有好香嘅綠茶味,而且有好足夠嘅cream, 呢個好食喔!✅️茉莉蛋捲(+$48)食到有淡淡嘅茉莉味道,兩件蛋糕嘅cream都好足夠,配咖啡一流🫶🏻✅Cappuccino 有好靚嘅拉花喔~Cappuccino 有好濃嘅奶泡

✅餐湯和沙律

✅慢煮雞胸($268)

✅香煎三文魚($288)

✅綠茶蛋捲(+$48)
有好香嘅綠茶味,而且有好足夠嘅cream, 呢個好食喔!

✅️茉莉蛋捲(+$48)

✅Cappuccino
有好靚嘅拉花喔~Cappuccino 有好濃嘅奶泡,飲到咖啡味,好飲💯

✅Iced Mocca
朋友叫左凍飲,朱古力味幾重架,又甜甜地好解喝👍🏻

2023-10-20 143 views
今日好友👯生日,小編帶咗佢去食法國菜慶生🩷呢間古典法國餐廳環境充滿咗濃厚嘅法式風情💫當步入餐廳嘅瞬間,小編首先被佢華麗精緻嘅裝潢所吸引😍🤩餐廳的牆壁喺用華麗的壁紙或古老的石材砌成,配以優雅的壁燈和古董家具,營造出一種復古的氛圍,氣氛唔錯✨,幾sweet浪漫♥️💛前菜💛💞迷你馬蘇里芝士~櫻桃蕃茄及菊苣沙律菜配蜜糖芥末紅菜頭汁💞結合咗迷你馬蘇里芝士、櫻桃蕃茄和菊苣沙律菜,搭配蜜糖芥末紅菜頭汁呢種組合帶嚟咗豐富的口感和味道層次芝士的奶香與蕃茄的鮮甜相互呼應,而帶有微甜的紅菜頭汁令到更開胃👍💞蜂蜜香烤南瓜、菲達芝士、牛油果及牛油生菜沙律配香甜油醋汁💞以香烤南瓜、菲達芝士、牛油果和牛油生菜沙律搭配香甜油醋汁組成南瓜好甜和菲達芝士的濃郁奶香完美結合牛油果和生菜沙律更增添咗清新感配埋香甜油醋汁適度的酸爽口感,開胃又健康😝💓Main Course 💓~菠菜芝士意大利雲吞配忌廉煙肉蘑菇汁~將菠菜和芝士製成意大利雲吞,搭配忌廉煙肉蘑菇汁和火箭菜雲吞的絲滑口感和菠菜的清新味道相得益彰,一咬開,濃郁嘅菠菜味同芝士味喺口腔中爆發🤩真係好有驚喜👍🥹配埋忌廉煙肉蘑菇汁更增添了濃郁的味道而火箭菜提供咗一點清爽的苦味平衡
今日好友👯生日,小編帶咗佢去食法國菜慶生🩷
呢間古典法國餐廳環境充滿咗濃厚嘅法式風情💫
當步入餐廳嘅瞬間,小編首先被佢華麗精緻嘅裝潢所吸引😍🤩

💛前菜💛
💞迷你馬蘇里芝士~櫻桃蕃茄及菊苣沙律菜配蜜糖芥末紅菜頭汁💞
呢種組合帶嚟咗豐富的口感和味道層次

南瓜好甜和菲達芝士的濃郁奶香完美結合
牛油果和生菜沙律更增添咗清新感
配埋香甜油醋汁適度的酸爽口感,開胃又健康😝

💓Main Course 💓
~菠菜芝士意大利雲吞配忌廉煙肉蘑菇汁~
將菠菜和芝士製成意大利雲吞,搭配忌廉煙肉蘑菇汁和火箭菜
雲吞的絲滑口感和菠菜的清新味道相得益彰,
一咬開,濃郁嘅菠菜味同芝士味喺口腔中爆發🤩
真係好有驚喜👍🥹
配埋忌廉煙肉蘑菇汁更增添了濃郁的味道
而火箭菜提供咗一點清爽的苦味平衡整體口感
成個菜都好出色😍小編真心大推💞🩷

~慢煮雞胸配壽喜燒汁、香烤薯仔及烤蕃茄~
以慢煮的雞胸肉配上壽喜燒汁,並搭配香烤薯仔和烤蕃茄
慢煮的雞胸肉嫩滑多汁,壽喜燒汁濃郁的甜味和鹹香,食落甜甜地,唔錯👍
配埋香烤薯仔和烤蕃茄嚟食,更令整體口感提供咗豐富的層次感💓

💖 Dessert 🎂

#古典風味
#浪漫餐廳
#西餐廳
2023-10-15 144 views
Lunch Menu午市套餐在上環一帶多了一家舒適的Cafe,裝潢別緻,侍應小妹相當友善,值得一讚STARTER 前菜Mini Mozzarella Cheese, Cherry Tomato and Frisée Saladwith Beetroot Honey Mustard Dressing迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及菊苣沙律菜配蜜糖芥末紅菜頭汁簡單而清淡的蕃茄仔配上沙律,奶味清淡的馬蘇里拉芝士,加上甜甜的紅菜頭汁,舒適Honey Roasted Pumpkin with Feta Cheese, Avocado, Butter Lettuce and Sweet Balsamic Dressing蜂蜜香烤南瓜、菲達芝士、牛油果及牛油生菜沙律配香甜油醋汁南瓜相當甜,配淡鹹的菲達芝士跟牛油果,口味清甜開胃Soup of the Day是日餐湯🥣法式煙肉雜菜湯料多量足,是日推介!MAIN COURSESlow-cooked Chicken Breast with Roasted New Potatoes, Grilled Tomatoes in Sukiyaki Sauce慢煮雞胸

Lunch Menu
午市套餐

STARTER 前菜
迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及菊苣沙律菜配蜜糖芥末紅菜頭汁

蜂蜜香烤南瓜、菲達芝士、牛油果及牛油生菜沙律配香甜油醋汁

南瓜相當甜,配淡鹹的菲達芝士跟牛油果,口味清甜開胃

Soup of the Day
是日餐湯
🥣法式煙肉雜菜湯
料多量足,是日推介!

MAIN COURSE

慢煮雞胸 配壽喜燒汁、香烤薯仔及烤番茄 $268

稔軟的雞胸配上既甜又濃的壽喜燒汁,脆薯跟番茄作點綴,易消化

Fish of the Day 是日魚料理
'served with Mashed Potatoes, French Beans with White Wine Capers Cream Sauce
配薯蓉、法邊豆及忌廉白酒酸豆汁 $288
簡單的煎三文魚 配上酸甜的他他汁,Creamy的薯蓉,Smooth

Coffee or Tea
咖啡或茶
伯爵茶
最後加上一杯伯爵茶作結
2023-10-04 128 views
週末同閨蜜🍯出去chill一chill🥳。去咗上環一間富有歐洲味道,兼有情調嘅餐廳嘆個Lunch Set。🍽️餐廳環境好寧靜,感覺好舒服💆🏻‍♀️。令人有種慢活嘅感覺。💁‍♀️🥗 迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁一粒粒creamy嘅馬蘇里拉芝士🧀,加上清新嘅櫻桃番茄及火箭菜,好健康 💪。配上蜜糖芥末紅菜頭汁,味道好夾。😍🫕 法式煙肉雜菜湯雜菜湯香濃而且足料。🤩放埋煙肉嘅雜菜湯再多一分層次☺️。🐟 香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁三文魚肉質嫩滑。🤭煎得啱啱好😋,外脆內軟。連埋薯蓉忌廉一齊食,口感好夾。😚🐖 西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯慢煮黑毛豬咬落非常軟嫩🤤,容易切開。🤠份量足夠我哋2個女仔食。👭🏽配上無花果醬、燒汁調味,特別得嚟容易入口。😍🍮 是日甜品 👉🏽 香橙青提芝士蛋糕🍰。賣相好靚,味道清甜唔膩。😋☕️ Hot Mocha2杯飲品拉花唔一樣。😛一個明顯嘅心形🧡拉花,而另一杯就各有唔同講法。😂閨蜜🍯話係牛,朋友話似雞 (倒轉睇😛)?亦有人話似花。🙈我哋2個意猶未盡,食飽飽再叫多2杯酒🥂嚟chill下。我要嘅係Rosé香檳 👉🏽 Ch
週末同閨蜜🍯出去chill一chill🥳。

餐廳環境好寧靜,感覺好舒服💆🏻‍♀️。
令人有種慢活嘅感覺。💁‍♀️

🥗 迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及火箭菜沙律
配蜜糖芥末紅菜頭汁
一粒粒creamy嘅馬蘇里拉芝士🧀,
加上清新嘅櫻桃番茄及火箭菜,好健康 💪。

配上蜜糖芥末紅菜頭汁,味道好夾。😍

🫕 法式煙肉雜菜湯
雜菜湯香濃而且足料。🤩
放埋煙肉嘅雜菜湯再多一分層次☺️。

🐟 香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁
三文魚肉質嫩滑。🤭
煎得啱啱好😋,外脆內軟。
連埋薯蓉忌廉一齊食,口感好夾。😚

🐖 西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉
配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯
慢煮黑毛豬咬落非常軟嫩🤤,容易切開。🤠
份量足夠我哋2個女仔食。👭🏽

配上無花果醬、燒汁調味,特別得嚟容易入口。😍

🍮 是日甜品 👉🏽 香橙青提芝士蛋糕🍰。
賣相好靚,味道清甜唔膩。😋

☕️ Hot Mocha
2杯飲品拉花唔一樣。😛
一個明顯嘅心形🧡拉花,而另一杯就各有唔同講法。😂
閨蜜🍯話係牛,朋友話似雞 (倒轉睇😛)?
亦有人話似花。🙈

我哋2個意猶未盡,食飽飽再叫多2杯酒🥂嚟chill下。

我要嘅係Rosé香檳
👉🏽 Champagne • Billecart-Salmon • Brut Rosé NV。

而閨蜜🍯就叫咗非常容易入口嘅
👉🏽 Bourgogne Blanc • Justin Girardin 2020。

店員服務同態度都好好👍🏽。
有留意👀客人需要,而且耐心講解餐廳🍴特色。🥰
2023-10-02 119 views
📍 荼香 Le Galet🌍上環樂古道25號華秦國際大廈地舖 G/F, Hua Qin International Building, 25 Lok Ku Road, Sheung Wan📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝隱藏大街上充滿古典氣息嘅餐廳,佈置古老感嘅木系家具,仲配置鋼琴,玻璃櫃等。。。散發着濃濃歐洲氣息▸ Nicoise Salad with Lemon Olive Oil Drssing ◂ ➨ 尼高斯沙律配檸檬橄欖油➨ 健康又美味令你覺得沙律原來都可以咁好食➨ 新鮮沙律菜mix吞拿魚,脆爽清新又開胃▸M ini Mozzarella Cheese, Cherry Tomato and Rocket Leaf Salad with Beetroot Honey Mustard Dressing◂➨ 迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及火箭菜沙律配蜜糖芥末紅菜頭汁➨ 特點係個紅菜頭汁,第一口係健康草青味,之後蜜糖突出得多,甜甜的,有啲似蕃茄蓉口感嘅莓醬。▸ Pesto Risotto with Pan—fried Tiger Pra
📍 荼香 Le Galet

🌍上環樂古道25號華秦國際大廈地舖

📝整體評分:8/10

➨ 尼高斯沙律配檸檬橄欖油
➨ 健康又美味令你覺得沙律原來都可以咁好食
➨ 新鮮沙律菜mix吞拿魚,脆爽清新又開胃

▸ Pesto Risotto with Pan—fried Tiger Prawn, Deep—fried Basil and Garlic Butter◂ $268
➨ 香煎虎蝦配青醬意大利飯、炸酥羅勒及蒜蓉牛油
➨ 虎蝦煎到香味出哂黎,勁香口
➨ 意大利飯creamy,牛油香味格外突出,粒粒飯芯都好有咬口

▸Pan—fried Salmon with Mashed Potato, Sauteed Spinach and White WIne Chive Cream Sauce ◂ $288
➨ 香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁
➨ 三文魚煎到皮勁香脆,肉就香嫩多汁,只係加左海鹽調味就已經好精緻~

Daily Dessert
➨ 雜果香蕉蛋糕
➨ 一層口感粗糙蛋糕一層香甜實正cream
➨ 香蕉濃郁卻不會死甜

2023-09-29 133 views
周年紀念唔諗住同女朋友去呢度慶祝,但係發覺食物真係太難食啦,係難食嚟形容啊,我以為個set lunch係$1300一個人,但係食到嘅腳氣好難嘅食物完全係出乎意料.
同媽咪慶祝生日,想搵間又靚又高雅嘅餐廳發現咗呢間上環隱世意大利/法國餐位於上環樂古道,地鐵A2出口出,行去上環市政大廈方向,再走上樓梯就會見到,大概10分鐘路程好有fine dining feel😌有lunch set,包前菜(三選一)、主菜(四選一)、咖啡或茶,另外可以加錢加是日甜品—————————————————-《前菜》▶️ 尼高斯沙律 配檸檬橄欖油汁 Niçoise salad with lemon olive oil dressing 吞拿魚|熟蛋|薯仔|橄欖|青豆|車厘茄|羅勒|生菜|洋蔥吞拿魚唔乾,用咗洋蔥癖腥味🐟明顯唔係罐頭吞拿魚味道其他材料食落新鮮,配搭好好沙律醬汁帶微微檸檬清新味道🍋酸酸甜甜落咗健康嘅橄欖油令沙律唔乾爭爭🥗咁多材料,食完好實在▶️ 迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃蕃茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁 Mini mozzarella cheese, cherry tomato and rocket leaf salad with beetroot honey mustard dressing 蕃茄仔|馬蘇里拉芝士粒|火箭菜蕃茄仔比起上面嘅車厘茄大同甜,仲好jui
同媽咪慶祝生日,想搵間又靚又高雅嘅餐廳
發現咗呢間上環隱世意大利/法國餐
好有fine dining feel😌

《前菜》
吞拿魚|熟蛋|薯仔|橄欖|青豆|車厘茄|羅勒|生菜|洋蔥
吞拿魚唔乾,用咗洋蔥癖腥味🐟明顯唔係罐頭吞拿魚味道
其他材料食落新鮮,配搭好好
沙律醬汁帶微微檸檬清新味道🍋酸酸甜甜
落咗健康嘅橄欖油令沙律唔乾爭爭🥗
咁多材料,食完好實在

蕃茄仔|馬蘇里拉芝士粒|火箭菜
蕃茄仔比起上面嘅車厘茄大同甜,仲好juicy多汁
圓轆轆白雪雪嘅芝士粒質感半軟綿,似小朋友食嘅芝士零食🧀味道得意
紅菜頭醬汁顏色靚、帶天然甜味,更加係superfood~
呢款沙律外面比較少見,值得一試!

▶️ 法式煙肉雜菜湯 Fresh mixed vegetable bacon soup
老闆請我哋飲😌
十分足料,有椰菜、紅蘿蔔粒、蕃茄、西芹,每啖都食到湯渣
特別鍾意煲到爛咗嘅蕃茄🍅味道超鮮甜,一啲都唔酸
其他雜菜煲到好淋,同湯融為一體
煙肉切到好碎,但味道口感依然「出眾」🥓唔會好鹹
係一個高級版嘅羅宋湯,以餐湯來講相當出色,會令你一啖接一啖咁飲

《主菜》
▶️ 西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯 Ibero pork presa with fig jam、pork gravy and roasted fondant potatoes ($328)
兩嚿厚切黑毛豬肩胛肉雖然事先煎過,但中間仲保持到粉紅色
肉質厚實而唔韌,完全冇筋,好易切
瘦肉中帶適量肥膏油脂,食落冇咁乾
個人覺得似西式版嘅靚叉燒🐷
不過感覺熟咗少少🤏🏻如果生番啲會更好食
雖然唔會真係品嚐到無花果味,但佢嘅甜味混入咗燒汁之中,同時令醬汁質感似蜜糖咁黏黏哋,更易沾着豬肉
調味啱啱好,唔會蓋過豬肉味道
尤其鍾意佢個烤馬鈴薯🥔外邊照燒過🔥燶燶哋食落香脆
似港式薯仔炆牛柳粒啲薯仔咁香同惹味,只係冇咁油👍🏻

▶️ 香煎虎蝦 配青醬意大利飯、酥炸羅勒及蒜蓉牛油 Pesto risotto with pan- fried tiger prawn, deep- fried basil and garlic butter ($268)
顏色青BB💚難怪青醬味道咁濃郁
帶微微牛油香味而不油膩
醬汁比較濕,但絕對唔水汪汪
Risotto質感硬得來唔似未熟,粒粒分明,唔會變成粥
加入松子仁,增添堅果香味同口感層次
面頭嘅煎虎蝦新鮮,咬落爽口,富有蒜蓉香味🦐

《飲品》
▶️ 凍烏龍茶
最後飲番杯清涼嘅烏龍茶
苦味慢慢滲透出嚟,飲到底部最濃醇
成個人醒神晒☕️
凍烏龍茶

食物擺盤賣相冇得彈🤌🏻點影都靚
菜式醬汁調味講究,配搭有趣,係一啲平日比較少接觸/品嚐到嘅材料
無論前菜定主菜,一樣出色

餐廳裝飾古典優雅,佈滿古董、鮮花、木製傢俬,猶如置身異地😌

店內更有唔少「打卡位」

望出大大嘅落地玻璃可以觀察途人經過同馬路嘅景象,同時透出自然光,充滿陽光氣息

服務好友善,上菜有次序 (會同時上晒前菜或主菜,唔會前後腳)
價格偏高上,綜合環境氣氛、食物質素、服務,物有所值
想搵啲接近Fine Dining但份量合理啲嘅餐廳,不妨考慮呢間💗
$330 (Lunch)
  • Mini mozzarella cheese
  • cherry tomato and rocket leaf salad with beetroot honey mustard dressing
  • 迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃蕃茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁
  • 法式煙肉雜菜湯
  • Fresh mixed vegetable bacon soup
2023-09-22 132 views
上環樂古道喺斜路位置居然開咗一間好靚好有特色嘅意大利餐廳🇮🇹有上世紀舊歐洲古典味道😍睇得出個裝修極具心思 而且想帶出歐洲風味🌎☘️尼高新沙律配檸檬橄欖油汁 賣相精緻 mix 左吞拿魚多重口感 健康又好食😋🍅櫻桃番茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁 正宗意大利菜先食到嘅沙律 估唔到都幾啱香港人口味👍🏻🥫法式煙肉雜菜湯 湯了多得好誇張非常足料💯至於MAIN COURSE 主菜方面揀咗下面兩個👇🏻🦐香煎虎蝦 配青醬意大利飯、酥炸羅勒及蒜蓉牛油 Risotto 軟硬適中 調味醬最好食到不得了 忍唔住一啖有一啖咁食🥰🍣香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁 健康又好食👍🏻是日甜品係New York cheese cake 非常厚實 香軟奶香🍼想特別一提呢度嘅環境好舒服喺度坐幾個鐘你會覺得好放鬆🥰
🥫法式煙肉雜菜湯 湯了多得好誇張非常足料💯
至於MAIN COURSE 主菜方面揀咗下面兩個👇🏻
🍣香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁 健康又好食👍🏻
想特別一提呢度嘅環境好舒服喺度坐幾個鐘你會覺得好放鬆🥰
今晚友人帶我黎到上環呢間餐廳🍴食Fine Dining 踏入木門口已經好有復古簡約feel, 餐廳播放住輕快柔和嘅歐美古典音樂, 入面擺放木餐桌, 木餐椅🪑牆壁掛上油畫🖼️ 仲有木鋼琴喺角落,有少少感覺自己似係置身於嘅歐洲入面既博物館之中聽店員介紹 餐單會因應季節而更改而今晚既菜式就係以味道比較淡身嘅澳洲夏季黑松露為主題前菜分別有兩款:#Parma Ham配上哈密瓜🍈#漬物鴨肉撻:漬物即係醃製過嘅車厘子🍒帶有少許酸甜,再加上濃厚鴨肉味🪿有啲似食緊北京填鴨味道👅係兩份層次感自家製麵包🥖牛油🧈分別有兩款:較為淡味既海鹽🧂同埋十分濃郁既黑松露牛油,個人覺得黑松露味牛油較為突出👍#法國🇫🇷魚子醬•蟹肉千層沙律🥗芹菜頭慕絲•香脆蟹仔蟹🦀️白色嘅係芹菜頭, 透明嘅係柚子粒配上鹹香嘅魚子醬夾埋蟹肉沙律 味道恰到好處#大蒜馬鈴薯湯 🧄🥔配夏季黑松露湯面鋪上幾片黑松露作為點綴,湯汁以洋蔥粒🧅大蒜 薯仔打成茸, 3款材料嘅味道都啱啱好#流心蛋配日本南瓜蓉🎃黑松露醬•煙燻三文魚泡•夏季黑松露淡淡的流心蛋黃配上 南瓜蓉, 用煙燻三文魚打成既mouse, 再加上一片片既黑松露, 口感特別又豐富#帶子慕絲黑鱈魚🐟甘筍
今晚友人帶我黎到上環呢間餐廳🍴食Fine Dining

聽店員介紹 餐單會因應季節而更改
而今晚既菜式就係以味道比較淡身嘅澳洲夏季黑松露為主題

前菜分別有兩款:
#Parma Ham配上哈密瓜🍈

自家製麵包🥖

#法國🇫🇷魚子醬•蟹肉千層沙律🥗芹菜頭慕絲•香脆蟹仔蟹🦀️

#大蒜馬鈴薯湯 🧄🥔配夏季黑松露
湯面鋪上幾片黑松露作為點綴,
湯汁以洋蔥粒🧅大蒜 薯仔打成茸, 3款材料嘅味道都啱啱好

#流心蛋配日本南瓜蓉🎃黑松露醬•煙燻三文魚泡•夏季黑松露

#帶子慕絲黑鱈魚🐟甘筍卷🥕配法蔥白酒忌廉青口汁 •甘筍泡沫 •夏季黑松露
甘筍卷包住 鱈魚同帶子, 熟度啱啱好 仲有淡淡用牛油煎香嘅味
洋蔥白酒忌廉汁夠creamy, 可惜在青口較為細隻

#紅酒燴和牛面頰• 🐮和牛面頰椰菜卷•黑松露薯蓉• 焦糖蘋果🍎
牛肉燴至十分軟淋
清爽嘅椰菜卷包住濃厚嘅黑松露薯蓉
再配埋焦糖蘋果 估唔到又幾match

甜品:#日本白桃🍑雲呢拿吉士忌廉 •新鮮紅桑子汁•法式脆蛋白•椰子雪糕🥥🍧
日本白桃多汁又清甜, 椰子雪糕入口順滑, 配上少許酸甜raspberry汁 再加上法式脆蛋白增加甜甜既味道 食完呢道甜品真係好滿足😌

2023-09-04 85 views
嚟過一次呢度食lunch 環境好chill店員都有介紹晚上嘅𝒯𝒶𝓈𝓉𝒾𝓃ℊ ℳℯ𝓃𝓊🤤返工已經好期待快啲放工可以嚟食正嘢🫶🏻一早book定 因為menu都基本上已經固定選擇困難症嘅人就一定唔需要擔心店長都會好細心問下會唔會有啲咩唔食👍🏻❣️法國魚子醬•蟹肉千層沙律•芹菜頭慕絲•香脆蟹仔大鄉里如我其實第一次食魚子醬味道原來唔會話好重蟹肉沙律好鮮味🦀️蟹仔炸到脆卜卜 好lively咁攀緊上個罐度芹菜頭慕絲有少少青草味 可以清新味蕾❣️大蒜馬鈴薯湯配黑松露好creamy夠晒熱 薯仔味濃但絕對唔會蓋過黑松露嘅味道❣️流心蛋•黑松露醬 •煙燻三文魚泡 •黑松露覆蓋著流心蛋嘅係日本南瓜蓉帶清甜嘅感覺 一下拮到好底就係煙三文魚foam上面就有黑松露醬 有好多重唔多嘅layers❣️紅酒燴和牛面頰 •和牛面頰椰菜卷 •黑松露薯蓉 •焦糖蘋果基本上唔需要用刀叉 都已經可以分開個面頰證明已經炆到好嫩 夾埋焦糖蘋果食更加開胃Wrap咗椰菜食又有另一種爽口嘅口感底下嘅黑松露薯蓉真係超級好食好smooth 又夠晒重牛油同黑松露香❣️帶子慕絲黑鱈魚甘筍卷 配法蔥白酒,忌康青口汁 •甘符泡沫 •夏季黑松露黑鱈魚入口即溶 甘筍喺
嚟過一次呢度食lunch 環境好chill

底下嘅黑松露薯蓉真係超級好食
好smooth 又夠晒重牛油同黑松露香

黑鱈魚入口即溶 甘筍喺外圍帶出爽口同絲絲嘅甜味
忌廉汁同鱈魚好匹配 青口都好鮮甜

❣️日本白桃 •雲呢拿吉士忌廉•新鮮紅嗓子汁•法式脆蛋白 •椰子雪糕
食到好飽好飽 最後呢味甜品酸酸甜甜
好多唔同嘅配料帶出唔同嘅口感