2016-12-29 378 views
由於天氣凍既關係,人係會比較想不停食野(致肥原因),所以呢,就算岩岩食完夜晚都好,賴生都比人拉左黎食《屯之大阪章魚燒》,難得屈小姐山長水遠黎到,佢同賴生又鍾意食章魚小丸子,呢間又係人氣店,梗係要同佢黎試下究竟係龍係鳳啦果然!就算夜晚8點呢d時候去,佢出面都係有2大條人龍既(1條等拎野食,1條排隊等落order,咪傻豬豬排錯呀⋯⋯),好彩既係,賴生同屈小姐去排既時候,咁岩出左一板,所以散咁一批人,係地理位置上,我地排第3,而排頭位既係一個男仔,第2既係一個(貌似為食既)女仔,而佢居然語出驚人咁同佢另外兩個fd講:「要排成個鐘嫁,梗係要買夠4隻味,24粒啦」 講到呢度,賴生當堂虎軀一震,心諗咩話?成個鐘?24粒?你買24粒我地被逼咪要食隔離(睇落整得好hea)好求其果個師傅既製成品?!好彩最後佢班fd說服左佢買2隻味就算⋯我地先試到(睇落好似比較)專業果個師傅既手勢順帶一提,呢間野既位置處於一個比較窄同靜既(商場?!)走廊,冇乜人同舖頭,而且好黑⋯冇啦啦仲會熄燈添!黑上加黑等左大約20分鐘之後,終於等到啦,我地落order叫左10粒明太子味!(其實一路睇住師傅整,一路同屈小姐係度討論同8卦
由於天氣凍既關係,人係會比較想不停食野(致肥原因

(其實一路睇住師傅整,一路同屈小姐係度討論同8卦,都唔覺得等左好耐
 係後來條隊排到出街果啲人,要吹住寒風等就可憐啲啦

明太子章魚小丸子 (3星)

- 係口感上,佢好似係做到外脆內少少creamy 既,但弊就弊在,外脆既口感係因為佢外層燒燶左,搞到燶味滲晒出黎,有d苦,影響晒個味道評分,有粒直情比個燶味遮哂添⋯⋯

- 唯一可讚既就係 --- 佢用料足,粒章魚都幾大粒(由其因為佢成粒小丸子既size比出面果啲細,所以對比下粒章魚就好大粒),食落都幾彈口
木魚、沙律醬、紫菜同明太子都比得好多,令成粒小丸子既味道加分!可惜沙律醬有d酸得濟喎⋯⋯!
 (而且其實佢用料足已經反映晒係價錢身上⋯42蚊10細粒!
)  同埋因為細粒所以每粒食到既粉漿好少,如果多番少少,以佢既半融流心效果應該唔錯

如果要細分:味道我會比2星,口感我會比3.5星(如果大粒d更好)而且佢出品水準感覺上好唔穩定⋯⋯

食完之後,屈小姐同賴生都理解唔到點解咁多人排隊⋯如果出面既章魚燒都肯比大粒d章魚同落番多d配料,我地相信會應該會仲好食⋯

#一齊試新野

#好掛住係日本食既章魚燒

#好想快d又帶妳出遊

#豁出去漫遊不通知親友

#抱得你未夠於這裡悶透
明太子章魚燒(10粒裝)
2016-12-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$42 (Dinner)