2017-09-10 1671 views
話說大陸近排好興飲某品牌芝士奶蓋茶,一開波要排隊排幾個鐘,仲要俾人炒到成舊水一杯後尾我飲過一次,個奶蓋嘅奶味同咸味的確比較重,不過除左個奶蓋又好似無乜特別咁。某日收工口痕想飲杯奶茶,見到北角開咗間皇茶,諗返起喺大陸飲個杯奶蓋茶,所以想試吓香港同大陸嘅奶蓋茶有咩分別。始終比較少人喺度等(夜晚9點幾),所以職員好快就整好杯嘢飲俾我。個杯嘅設計同大陸飲開嘅一樣,都係想你飲咗啲奶蓋先,然之後再試吓茶嘅味道。個奶蓋一如所料,芝士味係幾濃,所以奶味咸味比較重,亦唔似一般奶蓋咁「漏」,加上綠茶粉點綴,算係中和番少少咸味,味道不俗。不過溝落茶入面嗰陣,奶蓋嘅特色就無發揮出嚟,同普通台式奶茶無乜分別,所以純粹係奶蓋特別,整體就一般啦。香港呢間價錢就比大陸平好多啦,我叫左杯皇芝士奶蓋紅玉茗茶都係22蚊,比起大陸23蚊人仔一杯的確平啲嘅~試吓都ok,不過就無一試再試欲望啦!

TakeAway