2020-12-28
曾經喺廣福邨起家冬菇亭燒賣既參叔,同姪仔係同邨街市開舖做燒賣,但同姪仔反目成仇,被拆夥,其後高山粉果燒賣就由姪仔管理,踢走左參叔,全因為一個錢字。三叔谷氣下自己喺昌運中心開咗依間新鋪,同高山劃清界線。燒賣由細食到大,但賣燒賣又可以排長龍嘅香港應該得幾間,而呢間粉果佬就係其中一間。-排隊🧍🧍🧍店舖係12:00開始營業,當日係星期日晏就13:20到達,排隊時前面大概有25個人,等咗大概20分鐘就排到,基本上日頭時間條龍都差唔多25人或以上,有試過夜晚經過得十幾人。-Menu📋除咗熱賣嘅粉果同燒賣,仲有提供魚肉碗仔翅、生菜魚肉、碗仔翅同埋咖喱魚蛋。因為粉果同燒賣都係店舖嘅招牌,為免好快賣晒要客人等出爐,每人限買$30燒賣同埋$20粉果。-1️⃣ 燒賣💰10(👅: 9/10)燒賣係用地魚、鯊魚肉同豬肉用機器混和之後,人手打成內餡,將魚漿內搓翻搞,一拳一拳打到佢起膠從而富黏性,喺店後嘅位置即包即蒸。鯊魚肉肉質彈嫩,而豬肉係五花肉,令燒賣增加油香。雖然工序非常複雜,但參叔堅持懷舊嘅味道就係足料、夠味、煙韌。燒賣蒸前同蒸後基本上大細冇乜點變,因為魚肉膨脹系數巨豬肉多好多,可以證明燒賣內餡係豬肉比較多,而
排隊🧍🧍🧍
Menu📋
1️⃣ 燒賣💰10(👅: 9/10)
燒賣蒸前同蒸後基本上大細冇乜點變,因為魚肉膨脹系數巨豬肉多好多,可以證明燒賣內餡係豬肉比較多,而粉或者魚肉比較少,但因為係人手做,所以粒粒賣相都會不一致,外皮睇落油亮香滑。
燒賣聞落去好香,應該係因為加咗冬菜,食落去,食到肉嘅質感,口感煙韌彈牙,唔會話食到重粉嘅感覺,都唔會話食到好重味精,感覺係食緊懷舊味重嘅燒賣,會令人勾起童年回憶。大細適中,味道鮮甜而帶鹹香,皮夠薄身,魚味重,真係所謂嘅拳拳到肉粒粒有魚,誇張啲咁講好似有魚係個口游水咁,鮮而不醒。
配燒賣嘅豉油都係加分,唔會話太鹹蓋過左燒賣嘅味道,好食嘅豉油應該係有少少甜味,而店舖係故意加啲炒蒜,從而帶出個甜味。
而辣椒油係自家炒製,香而不嗆,越食越過癮,不過有啲辣,強勁嘅後勁,唔食得辣嘅人未必接受到,而呢個自家製既辣椒油係可以買走一樽樽
2️⃣ 家鄉粉果💰10(👅: 7.5/10)
粉果係用蝦米、芹菜、菜脯同沙葛製成,會將菜脯搞碎,揸乾入邊嘅水份。蝦米會炒至金黃焦香,加上菜脯,炒至乾身,之後加上芹菜令到口感香口,再加上爽甜嘅沙葛乾炒去除草青味,最後加上乾蔥頭、糖同充滿油脂嘅豬油渣炒勻,就完成粉果嘅內餡。
以外皮係用有彈性嘅木薯粉,加入澄粉去增加色澤,為左個皮軟熟而加生粉,加上可以令粉果變滑嘅太白粉,用冷熱水中和以上材料,差成粉果皮之後切成均稱嘅大細,再做成一塊塊厚薄平均嘅粉果皮。
為咗唔會令粉果爆皮,內餡嘅份量要適中,但又唔可以唔足料,一茶匙嘅內餡就足夠,最後蒸15分鐘就可以品嚐到呢個工序複雜、材料唔馬虎嘅粉果。
粉果外皮較煙韌,冇落花生,同傳統嘅潮州粉果做法有少小分別。
皮我覺得係厚得濟,而且比較韌,個人覺得唔係幾對我口味,可能係打皮既問題,雖然冇落花生但係識落係似潮州粉果。餡食落爽口,但識落唔係好食得味道上有幾豐富。粉果食落冇燒賣咁出色,但依個價錢食到三粒粉果個人覺得係幾抵食,但依個味道值唔值得山長水遠嚟一試就值得商榷。
🌟香港大部份嘅燒賣都係入貨,入貨嘅燒賣好食極有限,粉多個魚肉,而人手做嘅燒賣實在少之又少,依間燒賣實在係食到魚味,而價錢亦都合理,粉果就覺得冇燒賣咁出色,可能個人口味問題,但我覺得為咗食依家可能係全香港最好食嘅燒賣,係值得山長水遠嚟一試,但日頭嚟食就要有心理準備排隊。
👅味道: 9/10
🍴環境: 6/10
💰消費: 20 (服務費: NA)