2022-12-03
今日同朋友兩個打邊爐,我地兩個本身都好中意打邊爐,但要搵一間好的邊爐不容易,最多最正既一定要出旺角食,今日我地就去左位於旺角的肉浦團火鍋放題打邊爐。我地簡左藥膳花雕醉雞湯,夠曬養生,入席前店員話依家餐廳做緊一週年感謝祭,加$20就可以升級做A4和牛Set,緊系加啦,話明系「肉浦團」緊系要食肉啦,而且柑鬼抵。餐廳有好多港式彩繪壁畫,環境干淨企理,空間感幾大,入到去有得坐卡座。這邊的鮮肉片和海鮮在APP下單,其他都是自動形式出去拿,外邊有自家制的丸,台灣腸丸等東西,選擇很多,特別推介牛柏葉(出面好少有)、芝心牛肉丸、芋頭丸。蔬菜類都很大塊,特別是羅白、萵筍、薯仔,好大塊一個好有口感。打邊爐牛肉是我最愛,有A4和牛Set(真系極度正,來自日本鹿兒島,新鮮美味多肉汁)、牛之後腿肉、肩胛肉眼、牛五花、牛胸片、牛滑、牛展,全部的油脂分佈很平均,碌一碌即刻食,入口即溶,好好味。海鮮方面都系樣樣要食,廣島蠔,日本帶子,蝦滑、越南虎蝦、原隻魷魚、石斑魚片,全部都好新鮮美味,魷魚真系原隻柑上,正! 蝦的膏又甜,又大隻,帶子就成個波柑大,美味!