2024-10-07
今日一個人行得無聊得滯自己走去食一間幾出名嘅泰國餐廳,叫泰排檔呢排當紅炸子雞。聽聞佢個大廚係喺我平時最鍾意食嗰間泰國菜嘅泰麵做大廚👍🏻👍🏻想必然佢個手勢都有返咁上下功力。嗰日我晏晝去佢有午餐,我叫咗和牛香葉肉碎飯配青檸茶🩷🩷🩷🩷 首先講佢個和牛肉碎飯同平時灣仔食開嗰間泰麵係有啲分別,佢呢個肉碎係比較細粒啲,而平時灣仔食到嗰間係比較大粒。但佢個價錢都平過灣仔嗰間,呢啲梗係一分錢一分貨嘅👍🏻佢都真係都炒得幾入味,而且個蛋側邊嘅蛋白整埋燶邊蛋非常之好👍🏻個蛋汁都10分Juicy。不過佢杯青檸茶就有少少失望,佢係冇咁濃偏清淡嘅青檸茶。但係佢有個美中不足嘅地方就係,個地方真係太細。真係大隻啲都坐唔到,就算好勉強坐到都好辛苦。我覺得真係逼得有啲離譜🫠明白香港嘅地方係寸地黃金,要做生意,但真係冇辦法,嗰日好彩係落大雨先唔使排咁耐隊,平時聽人哋講話要排個幾鐘嘅話,我覺得真係唔使特登去試😂等熱潮過後就唔使點排隊👍🏻不過整體嚟講我覺得始終灣仔嗰間真係用料比較實在,而且環境都比較舒服👍🏻可一不可再🫠五個心心為最高分泰排檔 (佐敦)佐敦文苑街24號地舖
嗰日我晏晝去佢有午餐,我叫咗和牛香葉肉碎飯配青檸茶
可一不可再🫠
五個心心為最高分
泰排檔 (佐敦)
佐敦文苑街24號地舖