2020-01-31
話說近嚟好興古早味蛋糕,開到周圍都係,香港嘅熱潮就係咁。我最印象深刻嘅古早味蛋糕就係喺台北淡水,兩次經過都排哂隊,仲要係本地人,但太多人所以我一直都未試過🙁。之前我已經喺香港其他舖頭食過,我自己就幾鐘意,因為味道簡單,就係有濃郁嘅蛋味🥚,唔太甜,口感鬆軟。年初三喺西環行大運,竟然見到有間舖頭燈光花著,個名叫做「麥蛋糕」,我哋即刻行埋去睇下。其實之前都好似知道有新舖開,但多數都掂行掂過無細心留意。正正因為新年佢都有開,所以我哋就幫襯左喇😜。鋪頭好光猛,從透明大玻璃可以望到幾嚿大蛋糕🎂。呢到都係賣古早味蛋糕,個牌就寫住有六款口味,分別係古早原味、古早黑糖、流心芝士、🍵抹茶紅豆、🍫巧克力同埋芝士蛋糕。但我目測得原味同黑糖味,另外就有張紙仔寫住流心芝士蛋糕嘅新鮮出爐時間係五點三。呢到有得試食,現有嗰兩款我都試哂。原味普普通通、無乜特別;黑糖味個面就有啲芝麻,但食落黑糖味好淡,比起原味更一般😟。因此我哋決定行個圈等多等,等到五點三試下芝士味。五點四去到流心芝士蛋糕已經出咗場,我哋即刻買返嚿,女店員拎起長長嘅麵包刀好精準咁一分為二😂。題外話,隔離本身嗰兩嚿大蛋糕好似無乜郁過...🙊。小店最好嘅一樣
五點四去到流心芝士蛋糕已經出咗場,我哋即刻買返嚿,女店員拎起長長嘅麵包刀好精準咁一分為二😂。題外話,隔離本身嗰兩嚿大蛋糕好似無乜郁過...🙊。小店最好嘅一樣嘢就係有得買半盒,啱哂想試下嘅人,又可以一次過食兩款口味。但我見到有人買半盒就得張紙包住嚿蛋糕,放入膠袋,無盒。
我哋要咗一盒流心芝士蛋糕($70),半盒就$38。新鮮蒸出嚟嘅時候,蛋糕都已經唔覺特別香😅,但食落都ok。雞蛋味濃郁,芝士熱辣辣流心的,味道鹹鹹哋,夾埋一齊食個組合都幾得意。蛋糕口感亦都鬆軟,但整得較為濕咗啲,乾身點會更好。
一次過食唔哂,我放咗佢入雪櫃,凍食味道又有少少唔同,口感無咁濕,芝士唔流心無咁搶味。凍食熱食各有千秋!
蛋糕盒有列出建議食法同點整熱去,其中一個就係放入微波爐叮五十秒。我就跟住做拎去叮一叮佢,食嘅時候要小心熱,因為🧀芝士再次變返流心,咁樣熱食又係另一風味。
總括嚟講,麥蛋糕嘅古早味蛋糕其實唔算太出色,質素平平,流心芝士味就好少少,可以一試。其實蛋糕嘅質素同佢受唔受歡迎都係相互影響,因為多人買,小店先要keep住不停整,先會好食。希望多啲人幫襯小店,蛋糕就會好啲,不過要點樣先做到第一步呢🤔?