2010-09-01
和朋友2人於落雨的晚上來到大坑, 走了一圈之後就在這小店坐低...諗咗一輪之後, 決定要$158的2人餐, 有串燒, 炒通菜, 火車頭, 飲品x2及甜品x2串燒 - 污卒卒的三串, 味道偏咸, 另上的沙爹汁比較淡通菜 - 都幾大碟, 又香, 不過食到底有汁的都係偏咸火車頭 - 大大的一碗, 配料包括牛丸, 牛筋丸, 牛百頁, 牛筋及牛腩, 首先牛丸及牛筋丸很淋, 失卻了應有的彈牙, 牛百頁正常, 牛筋比較硬, 牛腩相比下比較ok, 湯頭雖是清湯, 但味道很濃郁, 算是挽回一些分數飲品 - 分別選了青檸梳打及普通熱咖啡, 我飲的是青檸梳打, 都ok呀甜品 - 有荔枝奶凍及焦糖燉蛋, 先講荔枝奶凍, 奶凍好滑, 好重荔枝味, 好味!燉蛋方面, 上半杯是ok的, 焦糖夠厚, 燉蛋夠滑, 但係, 下半杯同前文講嘅一樣, 係液體嚟ga, 即係未熟呀!!!咁唯有通知聲老闆啦....老闆從善如流, 通知廚房之餘, 更送上芭菲以示賠罪, 芭菲有果仁味, 但味道偏淡, 要與綠色的龍鬚糖一併入口, 至可以嘗到甜味, 都幾好味嘅小小意見: - 當晚有一位女侍應又答錯問題又計錯數又剩咁, 經常同人講:唔好意思
串燒 - 污卒卒的三串, 味道偏咸, 另上的沙爹汁比較淡
通菜 - 都幾大碟, 又香, 不過食到底有汁的都係偏咸
小小意見:
- 當晚有一位女侍應又答錯問題又計錯數又剩咁, 經常同人講:唔好意思, 我新番工, d嘢唔清楚...", 雖然講嘅時候態度唔係差, 但短短一餐飯, 起碼聽見5次又係咪誇張咗呢?
- 開放廚房內只得一個廚師在做嘢, 上菜的時間都頗耐...
- 枱與枱之間很近, 經常同隔離枱(位)你眼望我眼, 比麥dodo更無私隱呢...