2016-07-04 893 views
第一次搭地鐵過黎堅尼地城,為嘅係去朋友屋企打麻雀,雀友未放工,諗住食碗粉打個底,一出地科士街個出口,就見到 Forbes 36 大大個招牌,不過酒吧唔啱今次,留返下次,右邊係日本野,又唔啱,返過去左邊,有燒肉、西班牙牙同越南野,所以揀左越南野。餐廳裝修簡約,時間尚早(5:30pm)只有我一台客,店員推介手切牛肉湯河粉,說用鮮牛骨熬製,不加味精,咦,咁堅?即要這個!牛河上檯時生肉半生熟,望落吸引,另配一籃香草,如九層塔,份量不少,夠慷慨!飲啖湯先,味道唔會話超級濃郁,但有肉味,又有陣陣牛骨香氣,好好飲!牛肉唔似肥牛咁多脂肪,唔會因熱湯而溶左一半!牛肉味突出,有少少咬口,係我鍾意的類型。河粉正常而無一舊舊。我好鍾意飲湯故今餐ko 晒成碗湯,打麻雀時無話勁口渴,得喎,有下次!
2016-06-30