2017-08-11 131 views
今日去咗禾輋邨商場幫啲細路買校服,順便梗係去嗰度搵食啦,嗰度出名食肆多,都真係花都眼亂,見到有一間門口比較大,裝修幾特別,掛咗好多砧板係個牆壁上,仲有舊式街市檔的燈飾,望下個餐牌,原來食物以茶餐廳為主,我同兩個師奶,就入咗去試吓啦!一踏入門口,就有個着住制服嘅姐姐問我地幾位,個阿姐見到我哋有個細路,就安排左一個卡位俾我哋,四個人坐都幾鬆動!我哋睇下個餐牌,發現都有好多種類,先叫咗一個廚師煮意的「粒粒黑白浸時菜」,原來即係金銀蛋時菜,個服務員就問我地要咩菜,佢就推介左今日最新鮮嘅白菜俾我哋,出嚟個賣相唔錯,三色蛋切成粒粒,好啱送飯,菜湯又清甜,比起炒菜冇咁油膩,好啱夏天食!今次我最想推介係呢一個XO醬蝦米肉鬆炒粉絲,炒粉絲唔係周圍都有得食,粉絲上枱時,已經聞到陣陣的XO醬香味,睇落去就色香味俱全,粉絲食落去仲有黏口嘅感覺,味道比起炒面更出,值得一試,但粉絲太索油,如果一個人食,可能就比較飽肚!我哋仲叫左碟叉燒油雞,燒味味道唔錯,我地就估係自家製,埋單時,我就問帶位個阿姐,佢話廚房係有燒爐,燒味每天新鮮製造!如果第日去開果頭,都會考慮下買啲叉燒返屋企做餸!

今次我最想推介係呢一個XO醬蝦米肉鬆炒粉絲,

如果第日去開果頭,都會考慮下買啲叉燒返屋企做餸!
2017-08-11
$60 (Dinner)