講到全香港最好食嘅茶記style炸豬扒,我真係數唔到有邊幾間,因為只得根記。與其話佢係一間大排檔,應該話佢係一間茶檔比較貼切。 一個用鐵板架起嘅路邊小屋,兩個歷盡風霜、 實務實幹嘅石油氣爐頭,配合一個對用具及出品瞭如指掌嘅老闆兩夫婦,加幾個用心工作嘅伙記,成就左天下第一豬扒嘅誕生。呢度嘅豬扒有咩好?冇嘅,只係肉比人嘅多汁嫩滑d、炸出嚟比人地嘅皮脆香口d、底味比人地醃得足又唔會過咸dd... 就係點計都比人地好dd就夠喇。要知呢件豬扒嘅原材料唔係貴野,而做到你叫我如果唔知嘅話喺度比150蚊叫個炸豬扒配沙律我都覺得物超所值嘅話,呢塊豬扒必定經過精心計算、實踐、反複修正而做出嚟。因為係open kitchen 嘅關係, 你會見到員工醃肉時非常認真落料非常足嘅同時,你又見到老闆用熊熊烈火去炸,調教火喉嘅功夫真係恰當好處,順帶一提唔想食飯佢重有一系列嘅出前一丁畀你揀包保啱你口味,而佢煮嘅一丁又係另一杰作,可以用碗碗都可以煮到好Al Dente嚟形容。如果得閒行過可以一試,想君定必難忘,然後經常返桌。

如果得閒行過可以一試,想君定必難忘,然後經常返桌。
招牌豬扒飯加煎蛋
2020-11-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
招牌豬扒飯加煎蛋