2021-04-09
如果喺長洲食甜品,除咗芒果糯米糍、夜晚嘅宵夜檔,大家仲會諗起咩?原來長洲一早已經有平時大家食開嘅甜品舖。呢間長洲冰室雖然叫冰室,但係絕對唔係茶餐廳,而係一間甜品舖。店主本身係長洲人,同女朋友一齊情侶檔開咗依間手工甜品舖。餐廳最主打係芋圓刨冰甜品,最特別係泰式奶茶口味,另外仲有好似椰皇桃膠三色圓燉奶、日式抹茶蕨餅等特別甜品。上網睇相餐廳非常吸引,因為好明顯睇到餐廳有啲位置特別多日光,而且無論枱定係個盤都係好木系,再加上盤上刻有自己餐廳嘅名,非常之有長洲本土特色。餐廳係行歐陸風格,外面藍白色為主,入邊裝修係工業風,仲會有啲室外位,格外有放假嘅感覺。當日係星期一下晝兩點半,位置喺北社海旁,如果由碼頭出發大概行四、五分鐘就到,係主街同巷仔中間既橫街,近大家食海鮮嘅大排檔,啱啱嚟到嗰時人感覺未算多,但我哋好彩,一嚟到就坐到最後一台唔駛等,而且係坐到我覺得影相最靚嘅室外位,一來有日光,二來係木枱。餐廳係入去counter比錢落單先再出餐,當我地坐低落咗單無耐,出面就開始有人排隊見人龍,到我哋食完走嗰時條人龍已經有至少七八人,高峰時甚至有10幾人,雖然係星期一但都係好多人幫襯,唔知係啲人特登提早請假
餐廳係入去counter比錢落單先再出餐,當我地坐低落咗單無耐,出面就開始有人排隊見人龍,到我哋食完走嗰時條人龍已經有至少七八人,高峰時甚至有10幾人,雖然係星期一但都係好多人幫襯,唔知係啲人特登提早請假放復活節假定點,因為見佢哋裝束都唔似係長洲人,但可以睇得出依間甜品舖嘅人氣程度遠超其他舖頭。
1️⃣ 泰式奶茶三色圓冰 💰63(👅: 8.5/10)
落單後大概等10分鐘左右就有,好少何見到泰式奶茶味嘅刨冰同甜品,所以就叫咗嚟試,呢個同時係佢哋熱門人氣之選。
刨冰份量好多,所以食到一半啲冰已經融融地,刨冰偏粗身大粒,唔係棉花冰個種入口即溶。
泰式奶茶味幾濃,奶味重茶味都出,而且都平均分布喺啲冰底,唔會話食到中間味道會淡咗,不過味道偏甜,有時會蓋過其他配料嘅味道。
芋圓分量唔少,偏硬身啲,食落幾煙韌,紫薯、芋頭、番薯嘅味道都食到,除咗芋圓仲有紅豆,紅豆食囉唔會太甜。
雲呢拿雪糕上面都有少少泰式奶茶醬,不過雲呢拿味就比較普通,如果可以轉做其他口味嘅雪糕會更好,例如椰子味。
2️⃣ 芒果三色圓冰 💰68(👅: 8.5/10)
芒果比起泰式奶茶口味更加common,但依個刨冰冇紅豆感覺冇咁飽,所以就叫左呢個。
外觀上非常吸引,因為都係充滿芒果色,無論係刨冰、芒果肉、定係上面嘅芒果雪糕。
芋圓食落依舊煙韌爽口,不過都會比芒果汁嘅味道蓋過。
芒果食落幾甜,芒果雪糕就食落較普通,似雀巢雪糕,但芒果控嘅我食落都係非常滿足。
🌟芋圓刨冰嘅口味非常之多,有六款,除咗上面兩款仲有抹茶、黑糖、椰香、仲有期間限定既bailey口味,味道都係非常之大路,所以緊有一款啱你食,尤其係而家天氣咁熱好似夏天咁,食刨冰就岩哂,刨冰普遍都係好入味,但會稍微蓋過芋圓嘅味道,而芋圓食落都係煙韌Q彈,份量豐富,雖然刨冰價錢偏貴,但喺長洲食到有質素嘅甜品都係值得。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $131 (服務費: NA)
❗️堂食最低消費每人一份甜品/飲品