2021-05-01
提起台式甜品,點少得芋圓呀?相信大家都會諗起鮮芋仙,但係飯後時間都真係超級多人,今日唔想排咁耐,所以轉移去嚐仙,銅鑼灣店店個位好似唔係好多人知,所以暫時都唔會爆長龍,同埋啲人都係外賣居多。店子標榜用台灣大甲芋頭製作煙韌芋圓、芋泥,可以揀豆花、冰、仙草等等,好多選擇。招牌燒仙草 $49配料有芋泥、芋圓、珍珠、紅豆,芋泥好似雪糕球咁喺面,口感綿密;作為主角嘅燒仙草就夠哂味兼好滑溜,滿意;珍珠略嫌唔夠煙韌;芋圓就夠煙韌但味稍稍不足,反而紅豆有驚喜,豆味足又圓潤。五式豆花 $56可以自己揀五款配料,芋泥、芋圓、紅豆、珍珠、小丸子,基本上我哋揀嘅係同上面一樣,不過多咗小丸子,都係增加咬口。豆花有微微豆味,都算滑溜(始終港式豆腐花無得輸),但熱食感覺良好。杏仁布甸一號杏仁豆腐真係好兩極,一係好鍾意,一係就討厭,同檯朋友一起個話ok,一個話味好假,所以真係親身食,有水蜜桃、芋圓、椰果,罐頭水蜜桃就唔得我歡心啦~門口相
招牌燒仙草
招牌燒仙草 $49