2024-12-23
最近約朋友係屯門市中心搵食,無意中發現左呢間新開既放題火鍋店「點滾鮮點心火鍋」。主打台式火鍋之餘,仲有一個超吸引既特色:任食點心,而且每款點心都係即叫即做,新鮮度完全冇得輸。仲有各款台式小食可以選,最驚喜既係每張枱都自置電視機,可以投屏播自己鍾意既劇或者電影,邊食邊睇,好chill,呢種體驗真係幾特別!.性價比高嘅至尊澳洲和牛套餐C今次我地揀左套餐C,係兩小時任食既火鍋放題,原價$348,而家仲有優惠,2人同行有85折,計返每人淨係$295左右,真係抵玩。呢個套餐主打至尊澳洲和牛,聽到都已經流口水,當然要即刻試下啦!.湯底推薦:台灣麻辣鍋 + 冬瓜豬骨白鍋湯底方面,我地揀左鴛鴦鍋,一邊係正宗台灣麻辣鍋,一邊係冬瓜豬骨白鍋。台灣麻辣鍋夠香又夠辣,d辣味吾會太死鹹,反而辣中帶香;而冬瓜豬骨白鍋湯底好清甜,煲得好夠火候,湯料仲好足,飲起黎有暖胃既感覺,兩款湯底完全滿足到吾同人既口味.至尊和牛系列:口感鮮嫩、油香四溢主打既澳洲純血和牛,d牛肉雪花分布均勻,燙熟後油香四溢,咬落好鮮嫩,肉質軟滑;澳洲精選無激素牛板腱肉有嚼勁,牛味濃厚;安格斯特級牛肉油脂比例剛好,吾會太肥膩。另外仲有其他肉類,例如
性價比高嘅至尊澳洲和牛套餐C
湯底推薦:台灣麻辣鍋 + 冬瓜豬骨白鍋
至尊和牛系列:口感鮮嫩、油香四溢
主打既澳洲純血和牛,d牛肉雪花分布均勻,燙熟後油香四溢,咬落好鮮嫩,肉質軟滑;澳洲精選無激素牛板腱肉有嚼勁,牛味濃厚;安格斯特級牛肉油脂比例剛好,吾會太肥膩。另外仲有其他肉類,例如澳洲Q彈牛五花趾、澳洲上腹牛五花、牛舌芯、豬梅花、荷蘭豬五花同花雕雞腿肉等,選擇多到吾知點揀,肉質都好新鮮。
海鮮系列:海蝦最岩打邊爐
海鮮方面,海蝦大大隻,肉質爽口彈牙;仲有鱸魚片、蝦滑、墨魚滑,青口等,d海鮮質素係放題店黎講算係非常吾錯。
港式點心任食:粉果超正,絕對必試!
點心系列仲有鹹水角、燒賣、菜苗餃、大良炸鮮奶、蝦餃、香滑奶皇包同酥炸花枝丸。款款都係即叫即做,熱辣辣上枱。最推介粉果,皮薄而有彈性,餡料非常新鮮,我地忍唔住encore左數次,真係好味過好多酒樓既點心!
自助區多款火鍋配料
自助區既選擇都非常多:有南瓜、白玉菇、鮮香菇、金針菇、玉米、蕃茄、冬瓜、芋絲、蟹柳、福袋、龍蝦丸、土豆、山藥、唐生菜、油麥菜,娃娃菜等等,應有盡有,仲有熟食既五香牛腩同香鹵豬手,真係多到食吾哂~
甜品收尾:Haagen Dazs 雪糕+港式甜品
最後每人仲送一杯Haagen Dazs雪糕,完美收尾。自助區仲有陳皮紅豆沙、蛋花粟米羹等港式甜品可以自取,絕對滿足晒甜品控既需要。