喺北角出發行山前,我哋先搵啲嘢食,平日好少行入內街。呢日發現原來港運城後面都有啲餐廳,其中一間係食台灣嘢️🇹🇼,叫做「鐵花村」。香港人對台北一定唔陌生,但對於台灣嘅後花園「台東」就未必,而我之前有幸去過,一直對呢個地方念念不忘。小店正好主打台東主題,好特別,亦令我喚起旅行嘅回憶🧳。店舖面積唔大,座位得廿幾個,不過人氣超高👏,客如輪轉。呢度裝修好靚,天花板掛上彩色燈籠,就如鐵花村一樣🏮;而牆身就用咗地圖同明信片作裝飾。台灣菜定價相宜,每款食物都係幾十蚊內有交易👍,但當然貴過喺當地食。食物即叫即整,賣相吸引,份量合理。香煎排骨飯($50),香煎排骨同飯分開上,🍚米飯用上珍珠米,軟硬同濕度適中;呢款飯可以同時試到滷肉飯嘅滋味。由於另配排骨,所以滷肉粒唔多,但都食得到入口即化嘅半肥瘦效果🐷,伴飯食一流,唔太鹹、亦唔覺膩。其他配菜仲有半隻滷水蛋同兩條白菜。另一主角係香煎排骨🍖,餐廳嘅豬扒設有兩款煮法,分別係酥炸同香煎。酥炸或許比較常見,但香煎更啱口味,因為食落油份較低,感覺輕盈得多,而且豬扒醃得更入味,肉質亦軟淋。台東米苔目($48),米苔目係台東一大特產🍜,麵底用上銀針粉(老鼠粉),口感又爽又滑
滷肉飯
香煎排骨飯
台東米苔目
台東米苔目($48),米苔目係台東一大特產🍜,麵底用上銀針粉(老鼠粉),口感又爽又滑溜。湯頭滲出濃濃嘅柴魚同肉燥香氣,再加上大量木魚片同韮菜🐟,好好飲啊。餸料包括有滷水蛋、貢丸同蘿蔔等,還原地道風味。
蝦仁煎
蝦仁煎($45),蝦仁煎類似蚵仔煎,主要分別在於用蝦仁取替蠔仔,🦐蝦仁大約有五至六隻,新鮮爽彈。蛋奄列都幾大份,外圍富有煎蛋嘅燶邊🍳,而內裡就混入木薯粉,所以食落煙韌。蝦仁煎仲加入咗九層塔提升香氣,配海山醬食好夾。
綜合丸湯
綜合丸湯($35),每次飲呢個湯都覺得好頹,但又唔知點解會嗌🤣。綜合丸湯有三粒丸🍢,分別係貢丸、花枝丸同魚丸,佢哋無乜特別。我反而鍾意個湯帶芹菜香,但如果有嗌湯麵,我覺得就可以Skip呢個湯。
奶茶芋圓
奶茶芋圓($40),嗌依味可以一次過滿足飲嘢同食甜品兩個願望。🥛凍奶茶底又甜又香滑,甜度亦無黑糖咁強。配料幾豐富,包括Q彈嘅三色芋圓🍡、富嚼勁嘅珍珠、涼粉同紅豆等。
總括嚟講,呢間台灣食店水準好高,每一樣食物都好好味道😋。市面上愈開愈多同類型餐廳,不過鐵花村能喺從中突圍,加上店員親切溫柔,連呢一點都好似台灣,所以小店值得大家支持💪。
$100 (Lunch)
香煎排骨飯
台東米苔目