2022-08-10
台灣人主理的滷肉飯小店荃灣路德圍Beans結業後,鋪位由2間食店進駐。其中一間喺今日想講的台蔡滷肉飯。睇網上報道,店主是台灣人,所以我十分之期望食到台灣的味道!店舖門外鮮色的燈牌,顏色的配搭好有台灣風味。內部裝修簡約,以灰和木色為主。🐓花雕麻油雞湯滷肉飯套餐花雕麻油雞好香,未食已經聞到。飲落去好重藥材&雞味,好甘甜👍🏻。碗內除了藥材和雞,還有金菇和豆卜,它們都可以吸/掛到唔少湯,好味😋。唯一比較失望係雞肉,真係湯渣咁嚡熠熠😔。湯要趁熱飲,凍左感覺會油和苦。滷肉飯味道不錯,滷肉屬於半肥瘦。前菜是每日不同,我當日係海帶&荀,驚訝嘅係個荀無臭味,我全部食晒!隔離枱唔食荀的食客都話食落唔似荀😆大紅袍珍珠奶茶🧋奶和茶味都好淡,好失望🥲,以為大紅袍茶味會濃d!珍珠唔錯,幾煙韌。下次想試試鹽酥雞&蛋餅!!
🐓花雕麻油雞湯滷肉飯套餐
大紅袍珍珠奶茶🧋
下次想試試鹽酥雞&蛋餅!!