2024-07-26
身為香港人,無時無刻都掛住唔係日本就係台灣🤣 雖然近期機票已經平咗好多,但唔係人人都咁容易話飛就飛㗎嘛!有朋友話一定要同我試下呢間 #九份飽 以解思念台灣之苦咁喎🇹🇼所以就約咗放工去試吓佢😋一去到佢黃埔分店門口個裝修就好似去咗九份金瓜石咁,入到入面仲係滿滿嘅古早味台灣風! 佢可以用 QR Code 落單,但我哋就揀要用菜單紙落單,因為一望落去就係似足台灣食店嘅 order 紙咁,我哋要將扮自己喺台灣嘅儀式感進行到底😎 分別 order 咗 懷舊魯肉飯 、 香酥排骨米粉 、 海苔肉鬆起司蛋餅 、 滷味拼盤 ,嘢飲就叫咗基本必點嘅 珍珠奶茶 同 冬瓜茶 🧋魯肉飯夠汁撈飯好正😍魯肉半肥瘦 入口即溶👍🏻香酥排骨用地瓜粉炸夠正宗,米粉湯又夠味,仲用左新竹米粉!海苔肉鬆起司蛋餅都夠地道,滷味拼盤都唔錯,夠香👍🏻啲嘢食夠晒台灣風味,唔止好食仲份量十足我哋兩個食到絕對唔止「九分飽」🙊 本身我哋仲想叫埋佢哋好出名嘅九份芋圓,但實在真係食唔落了🥲
魯肉飯夠汁撈飯好正😍 魯肉半肥瘦 入口即溶👍🏻香酥排骨用地瓜粉炸夠正宗,米粉湯又夠味,仲用左新竹米粉! 海苔肉鬆起司蛋餅都夠地道,滷味拼盤都唔錯,夠香👍🏻