2024-03-08
香港一向有 #美食天堂 之稱,無論想食咩國家嘅菜式,都好容易搵得到。好耐冇去過 #台灣 嘅我,思鄉病發作,見到 #台灣過江龍「燈籠滷味」最近喺「德福廣場」開咗新店,梗係要嚟試吓😚德福店同其他 #燈籠滷味 嘅香港店裝飾有啲唔同,一向以夜市為主調嘅佢,今次改為走文青路線,感覺別有一番風味😉 嚟得幫襯,又點少得試佢哋嘅招牌滷味食物🤤 呢日我哋點咗 #滷水豬耳、#蜂巢牛肚、#大腸,仲加咗 #貢丸 做主食,聽講佢哋個 #滷水汁 加咗廿幾種藥材喺裡面,味道比 #港式滷水 多咗一份清香,而且冇咁油膩🤤 至於小食方面,我哋就加咗 #鹽酥雞、#花枝丸。餐廳都幾有心思,居然諗到加埋 #綠茶粉 俾我哋做shake shake 雞塊🤩 而炸過嘅花枝丸又特別香口🤤 成餐飯有得玩有得食之餘,估唔到仲拍得住 #台灣夜市 嘅風味🤤 #小秘書 呢次真係要俾個讚佢🤩本來好想過嚟飲 #珍珠奶茶 嘅我,因為感冒未清,暫時唔敢飲凍嘢😪 估唔到餐廳咁貼心,餐牌上嘅 #熱冬瓜茶 係完全免費嘅,而且味道一啲都唔馬虎,甜甜地感覺好滋潤🤤 埋單嘅時候見時間尚早,一於打包啲 #滷味食物 返去俾老竇送啤酒🍻 正呀喂😎📍 燈籠滷味 (九龍灣)
📍 燈籠滷味 (九龍灣)偉業街33號德福廣場1期1樓F23號舖