2020-06-08
太古城周圍逛下,肚餓就梗係要搵嘢食啦,呢度附近有一間台灣菜喺shopping Mall裏面, 叫做百芳池上便當🍱,唔好睇小呢間好似喺foodcourt 裡面的台灣菜,整得十分之好味而又正宗架。我哋主食分別點左台灣牛肉麵同鹽酥雞便當,小食就點左台灣夜市香腸,再點多兩杯嘢飲都係芋頭鮮奶小芋圓,就唔客氣開餐啦。呢個正宗台灣牛肉麵真係一流呀,牛肉麵湯底是紅燒,有牛筋同埋牛肉,份量都好十足10 ,真係食到Lamlam俐。而鹽酥雞便當亦都好唔話得,分量都係大大份㗎,大大嚿嘅鹽酥雞再加埋啲薯粉,鹽酥雞又香又脆,撈埋一齊食真係好好味呀。台灣夜市香腸就十分之貼心,切到一塊塊等大家食起上嚟都方便啲,而且都係好香脆嘅。食飽飽飲埋杯正宗台灣飲品芋頭鮮奶小芋圓,鍾意食芋頭嘅真係唔可以錯過,飲咗返唔到轉頭,厚實的芋頭蓉完全係用在口中,仲有這個小芋圓,煙韌又彈牙,好飲到不得了,下次嚟到太古城想食得又好味又抵食,一定要黎試吓呢一間台灣便當。