2019-06-07
去不同地方旅行,夜市可算是一個必去的地方,因可嚐盡地道菜式及風味。當中我亦是一個很喜歡去不同國家接觸當地美食的人,所以在香港很喜歡找尋多元化的菜式,自助餐亦是其中合適的選擇。今次見到呢個大夥兒吃盡城中夜市自助晚餐,更是令我覺得相當吸引。餐廳環境簡約,而且周圍都是落地大玻璃空間感十足。走進自助餐區域,先來就是海鮮、壽司區。海鮮有麵包蟹、雪場蟹腳、藍青口、海蝦等。當中麵包蟹真係勁多膏,而整體海解亦相當新鮮。壽司、刺身方面都係自助餐應有的選擇,三文魚、吞拿魚、八爪魚、甜蝦等,壽司方面以卷物為主,味道方面亦很出色。頭盤、前菜小食嘅選擇亦不少,隨了多走凍肉火腿外,芝士款式亦有六款之多,水準亦不差。巨型西班牙海鮮飯晚餐期間,餐廳會不定時推出多款地道菜式,今次呢一個西班牙海鮮飯亦是其中之一,海鮮飯上鋪滿豐富嘅窗口、鮮蝦及魷魚等味道相當正宗,食得出昔日去西班牙旅遊嘅感覺。而且熱葷區亦各有特式,隨咗即制泰式湯麵外,即炸日式天婦羅亦是當中亮點,此外亦有、紅酒燴牛尾、烤乳豬、燒串燒等特長威靈頓牛柳說時遲那時快,餐廳又推出具英國特式嘅威靈頓牛柳。賣相吸引,牛柳肉嫩滑,而且酥皮口感酥化真係值得一試。食到差唔多,
餐廳環境簡約,而且周圍都是落地大玻璃空間感十足。
走進自助餐區域,先來就是海鮮、壽司區。
海鮮有麵包蟹、雪場蟹腳、藍青口、海蝦等。
當中麵包蟹真係勁多膏,而整體海解亦相當新鮮。
壽司、刺身方面都係自助餐應有的選擇,
三文魚、吞拿魚、八爪魚、甜蝦等,
壽司方面以卷物為主,味道方面亦很出色。
頭盤、前菜小食嘅選擇亦不少,
隨了多走凍肉火腿外,芝士款式亦有六款之多,水準亦不差。
巨型西班牙海鮮飯
而且熱葷區亦各有特式,隨咗即制泰式湯麵外,
即炸日式天婦羅亦是當中亮點,
此外亦有、紅酒燴牛尾、烤乳豬、燒串燒等
特長威靈頓牛柳
食到差唔多,亦可以食啲水耕菜沙律去一吓油膩感。而且整體沙律菜亦相當新鮮,相當健康。
今晚甜品區亦是另一亮點,所以真係留肚到最後。
首先吸引的就是12款Häagen-Dazs不同口味雪糕、以及超多款蛋糕甜點擺在眼前,真係令你選擇困難。
去到最後食埋台灣地道甜品芋圓真係一個完美句號。