2024-08-25 323 views
十二味好多地區都有分店, 正正在我工作地區旁開了一家,無辣不歡嘅我,把十二味當了我的飯堂。裝修唔算好靚,但勝在地方夠大,冷氣十足,食辣嘢最怕冷氣唔夠,食到成身汗。酸菜魚必食,勁大盤,四個人share食就差唔多,魚片好多片,重點係冇骨,啖啖肉食,得好安心。湯底味道又酸又辣勁開胃,仲有寬粉墊底,煙煙靭靭吸湯效果一流。水煮牛,色香味俱全,辣味層次感豐富,兼且帶有麻香,此菜式相當出眾。惹味跳跳蛙 牛蛙啲肉好新鮮嫩滑,肉質肥美飽滿,用咗辣椒/韭菜炒,好有小炒王風味。小籠包 白麵包包着辣肉餡子,辣油滲透在麵包內,熱騰騰的,飽肚的小吃。霸王辣子雞 紅噹噹的一道餸菜,滿滿的乾辣椒和花椒,味道又香又麻,辣子雞炸得乾身脆口,送酒一流。食咗咁多香辣餸菜,想清清地可以揀清炒萵筍絲,看似簡單的一味菜式,但炒得有鑊氣。