2024-10-02 503 views
今日收工嚟到旺角食呢間香港有好多分店嘅 十二味~ 一入到去地方好大 同埋食辣嘢最重要係冷氣好夠😆 入到去坐低睇吓餐牌 就用QR code落單 我當然要食最出名嘅人見人愛酸菜魚啦😋 好貼心嘅係酸菜魚除咗有得揀唔同辣度/唔辣 仲可以揀少油 真係好岩香港人口味😬 落完單之後好快飲品就嚟到~ 檸檬梳打 $28食辣嘢飲檸檬梳打真係好爽 唔會過甜 加埋檸檬酸酸甜甜好開胃 解辣一流😙 桂花冰釀 $28朋友就揀咗呢款冇酒精嘅桂花冰釀 有清新嘅桂花香味 甜度適中 不錯~ 毛血旺 $128記得之前喺大陸食毛血旺係超級辣🤣 所以今次就叫咗小辣 上枱嘅時候見到超多辣椒驚左一下 但食落就啱啱好 辣度適中又香口😋 入邊有鴨血、牛柏葉、午餐肉、大腸、魷魚、豬皮、青瓜、豆芽 好豐富😍 好味! 人見人愛酸菜魚(寬粉) $276十二味最出名嘅酸菜魚😋 一上枱勁大碟 份量超多😆 淨係睇個面已經見到有好多魚肉 啖啖肉唔腥又冇骨 好正👍🏻 叫咗小辣少油 好香又夠味 酸菜好好食 加咗寬粉 份量都係超足!煙煙韌韌 再吸埋酸菜魚嘅湯 好好味 必點! 嵊州老麵小籠包 $29呢個小籠包係麵包嘅質地 上枱嘅時候仲出緊煙 軟糯既包
今日收工嚟到旺角食呢間香港有好多分店嘅 十二味~
一入到去地方好大 同埋食辣嘢最重要係冷氣好夠😆

入到去坐低睇吓餐牌 就用QR code落單

落完單之後好快飲品就嚟到~

檸檬梳打 $28

桂花冰釀 $28
檸檬梳打

毛血旺 $128
毛血旺

人見人愛酸菜魚(寬粉) $276
人見人愛酸菜魚(寬粉)

嵊州老麵小籠包 $29
呢個小籠包係麵包嘅質地 上枱嘅時候仲出緊煙 軟糯既包包再加上少少辣嘅肉餡 仲有少少肉汁 好好食😋

紅糖糍粑 $48
食川菜必點嘅甜點😙 最後食完先至叫佢上呢一個甜品 啱啱整起就上枱 熱辣辣嘅糍粑軟糯軟糯 點埋紅糖 真係絕配😋 必點!
紅糖糍粑

整體嚟講 呢間 十二味 環境舒適 食物質素不錯 店員服務態度不錯 喜歡食辣可以試吓 下次會再嚟試佢嘅香辣鍋🤤
檸檬梳打
毛血旺
人見人愛酸菜魚(寬粉)
紅糖糍粑
2024-12-24 0 views
本身無諗到食川菜嘅地方有羊腩煲。羊腩煲($138) 幾好味。本身唔鍾意太濃味油膩的味道,十二味的羊腩煲有唔辣的版本,羊肉的肉都多肉、唔算多肥膏、醬汁都算正常有味但唔會濃到濁👍🏻 裏面有其他配料,冬菇炆得特別腍身。有腐竹同腐皮。晚市套餐食咗黑豆花藤椒酸菜魚,黑豆花就是黑色的豆腐,應該係黑豆製成。魚肉份量都幾足夠兩個人分。一碗白飯都夠分因為另外仲叫咗一個唔辣嘅炒土豆絲配桂花冰釀同埋冰粉食,都幾refreshing,有小清新的感覺。本身餐廳出邊嘅走廊有人食煙,但係好快就將我哋調返入去,等我哋唔使食二手煙👍🏻

2024-12-23
  • 川式羊腩煲(唔辣)
2024-12-16 32 views
今日同朋友去旺角新開的十二味吃晚飯,原來呢橦大廈都有幾多間新餐廳,十二味食過好幾次,味道水準都keep得好好。1.酸菜魚味道酸、辣可以自行調節,我哋就喜歡重口味,真係好好食,食完最忍不住飲埋啲湯,而且配白飯一流!但size份量比較大,我地2個女仔食唔曬。2.酸辣土豆絲(中辣)中辣都幾辣🤣 但食得好過癮,又係重口味,土豆絲既質感比較爽口,酸辣汁好香好鮮味,配搭不錯,下次都係叫小辣就得🤭3. 乾鍋花菜🥦用豬油炒既花菜🥦好好食!好香油、蒜味,配白飯十分好!我哋清曬所有菜,真係好香好入味。原來餐廳有一人晚餐🍲又幾好!如果自己一個都可以食到想食既菜式。

1.酸菜魚

2.酸辣土豆絲(中辣)

3. 乾鍋花菜🥦

2024-12-04 68 views
在香港的美食地圖上,湘菜一直占有一席之地,而「十二味」是其中的佼佼者,鍾意食香辣口味的應該都啱食,味道都幾好👍。因家人想係屋企食飯,我就打包佐酸菜魚、清炒萵筍絲和菜花。酸菜魚入面的魚片嫩滑,湯底酸爽可口,完美地融合了酸菜的獨特風味。每一口都帶著微微的酸味,令人開胃,魚肉鮮嫩,吃上一口就能感受到新鮮的海味。湯中加入的辣椒和香料更是為這道菜增添了層次感,既有辛辣,又不失酸香,令人回味無窮。接著是清炒萵筍絲,色澤鮮亮,清新可口。萵筍的脆爽口感搭配簡單的調味,帶出了食材本身的甜味和清香,清爽解膩,賣相也滿分。同埋仲有炒菜花,菜花應該先炸過,跟著猛火炒到恰到好處,保持了脆嫩的口感。簡單的蒜蓉調味,讓菜花的清香更加突出。這道菜雖然簡單,卻展現了廚師對火候和調味的把握,令人忍不住多夾幾筷。打包的幾道菜都展現了湘菜的獨特魅力和豐富層次。無論是酸菜魚的濃郁,還是蔬菜的清新,都讓人感受到湘菜的風味與熱情。值得來食的一間餐廳。

2024-11-27 95 views
黑豆花水煮魚非常惹味,又唔會辣到標哂汗,辣度岩岩好近,啲魚份量都好足,好鮮嫩酸辣雞雜用酸豆角嚟炒雞雜,都幾大盆,送酒送飯都一流,呢個菜係食到唔停得口個種,岩哂鐘意食內臟既我。 嵊州老麵小籠包小籠包唔係食開嗰種有湯汁,入面係包咗辣辣嘅肉,點醋味道都可以,因為我哋冇叫米飯,呢個配雞雜食,又唔會太過飽,係唔錯嘅配搭。大盤花菜大盤花菜,雖然冇乜特別,但係食咗咁多肉有碟清清地嘅菜,可以解吓膩,反而就算咁大碟都食得晒。 一開始食湘菜,仲驚會好辣,會唔會要飲好多嘢?好彩呢度嘅味道都唔算太辣,但係佢嘅嘢飲都勁大杯,非常好抵

黑豆花水煮魚

酸辣雞雜

大盤花菜

2024-10-26 388 views
自問係十二味常客,每星期都食一次,去過好多間分店食,依間應該係食過最差😑.👉🏻霸王辣子雞依碟真係離晒譜,之前食親都係炸得又乾又脆,今次啲雞又油又淋🤮係食到油溢味嗰種,似係擺咗好耐(你話係人哋食剩我都信),勁唔開胃!👉🏻水煮牛肉比起之前食開,份量係少咗,最慘係成兜嘢完全唔熱,凍冰冰,好似一碗辣油牛肉咁😵可能因為間店唔夠冷氣,所以變做冷盤,等客人唔會食到成身濕晒?依間店質素真係差到不得了,唔會再有下次。

👉🏻霸王辣子雞

霸王辣子雞

👉🏻水煮牛肉

水煮牛肉

依間店質素真係差到不得了,唔會再有下次。
2024-10-16 376 views
環境非常之有特色,而且衛生整潔乾淨,服務態度都非常之好,而且仲好有禮貌。今日食咗辣子雞、酸菜魚和水煮牛肉等等的經典菜品,各具特色,令人垂涎。辣子雞的香辣口感,加上鮮嫩的雞肉與大量辣椒和花椒,辣味刺激味蕾,呈現了川菜的麻辣風格。酸菜魚是另一番滋味。新鮮的魚片混合酸菜湯中,湯底酸爽開胃,魚肉滑嫩,清爽又富有層次感,特別適合搭配米飯。水煮牛肉則以其鮮香和麻辣為主打,牛肉片吸收了香料的精華,再淋上熱油,香氣四溢。每一口都能感受到牛肉的滑嫩與辣椒。這三道菜無論是從味道還是口感上,都展現了川菜的魅力,讓人難忘。

最近喺旺角試咗「十二味」呢間餐廳,真係有驚喜!佢哋主打川菜同特色鍋物,晚餐試咗秘制醬香鍋、嵊州老麵小籠包同炸小酥肉,真係樣樣都好味。首先,秘制醬香鍋係今晚嘅主角,個鍋可以揀唔同嘅配料,我揀咗田雞、耗兒魚、豬頸肉、花菜同寬粉。呢個鍋底係用秘製醬料煮出嚟,味道濃郁又唔會太辣,醬香撲鼻,非常惹味。田雞肉質鮮嫩,吸收咗醬汁嘅香氣,入口即化;耗兒魚同樣係非常嫩滑,唔會食得好麻煩。豬頸肉係另一個亮點,肉質彈牙又有咬勁,脂肪同瘦肉比例剛好,食落去香濃不膩。花菜吸滿咗鍋底嘅濃郁醬汁,清爽中帶啲辣味,寬粉亦煮得軟糯但唔會過火,係吸汁好幫手,成個鍋真係食得非常滿足。嵊州老麵小籠包都係唔可以錯過嘅,尤其係辣味版!呢款小籠包肉汁豐富,辣味適中,帶出咗肉餡嘅鮮味,辣嘅程度唔會太過火。最後,炸小酥肉簡直係一大驚喜!外層炸得金黃酥脆,內裡嘅豬肉保持嫩滑,炸嘅火候控制得啱啱好,唔會過乾,咬落去每一啖都係肉汁同香脆嘅完美結合。配合埋佢嘅特製粉,味道更加香濃。

2024-10-09
Type of Meal
Dinner
2024-10-03 285 views
今日放工去左旺角,突然想食酸菜魚,就決定去試下十二味嘅。一坐低,就有qr code揀野食,正!佢哋個menu都好多野食。環境都好好,個場好大,坐到好多人。好彩我早到,未係食飯時間,所以唔使等位就入得。以下係ordered food:- 人見人愛酸菜魚(寬粉) 少辣少油 $276- 飄香毛血旺 少辣少油 $128- 檸檬梳打 $28- 桂花冰釀 $28- 嵊州老麵小籠包 $29- 紅糖糍粑 $48首先佢個酸菜魚真係冇令人失望,係超級好食,勁多酸菜同勁多魚,好新鮮!毛血旺都好足料,有尤魚,牛餐肉,豬皮,豬紅等,好正!野飲方面,估唔到28蚊嘅梳打係咁大杯,一個人絕對飲唔曬,真係又抵又好飲!桂花嗰杯非常打卡,味道特別,有酒釀嘅米味,但又冇酒精成份。小籠包似菜肉包,幾特別,幾鐘意佢層包嘅口感。紅糖糍粑係後上,廚房新鮮整完即食,外脆內軟,加埋紅糖醬,真係超好食!值得encore!!!
- 人見人愛酸菜魚(寬粉) 少辣少油 $276

- 飄香毛血旺 少辣少油 $128

- 檸檬梳打 $28

- 桂花冰釀 $28

- 嵊州老麵小籠包 $29

- 紅糖糍粑 $48

2024-10-01 173 views
見食過觀塘個間分店都唔錯今次試旺角分店點知地點唔方便都算..叫個炒肉難食到忍唔住叫佢退單都有再叫過另一樣野食,最尾食唔哂打包袋加1蚊都正常..外賣盒1個收$5蚊??仲有就係!!冇諗過係香港食飯,竟然要講普通話個店員先明你講乜最尾出去埋單,個收銀完全無比單我睇就叫我比錢..我叫佢比單先發現根本冇退到個炒肉成$118蚊成個感覺都極差,離L哂地
見食過觀塘個間分店都唔錯
今次試旺角分店點知地點唔方便都算..
叫個炒肉難食到忍唔住叫佢退單
都有再叫過另一樣野食,最尾食唔哂打包
袋加1蚊都正常..外賣盒1個收$5蚊??
成$118蚊
成個感覺都極差,離L哂地

2024-09-15 282 views
之前都食過十二味呢間餐廳,今晚喺旺角呢頭想搵間川菜食,見到原來旺角都有分店,就帶咗朋友上去食😉🍲自選麻辣香鍋(五餸起)比起其他川菜舖頭,呢度有加麻嘅選擇,適合鍾意食麻但係又食唔到太辣嘅朋友🤣 同朋友揀咗五個餸,分別係田雞、豬頸肉、五花腩、鵪鶉蛋同寛粉😙 每個餸嘅份量都幾多,田雞同豬頸肉肉質都有咬口,五花腩肥瘦適中,食落啱啱好,唔會好肥膩,鵪鶉蛋嘅表皮有炸過,食落更加香口之餘,都唔擔心撈其他配菜嘅時候會散😄 寬粉夠粗,不過略嫌有啲淋,個人鍾意食多啲咬口嘅薯粉😝🐄夫妻肺片呢樣都係川菜入必嗌嘅幾樣,有牛𦟌同牛肺,面頭有啲芝麻碎,調味嘅辣椒油好惹味,底下仲有啲青瓜粒解膩,成碟小菜嘅份量都幾多,呢個價錢幾抵食😚整體嚟講,呢間舖頭嘅川菜高過平均水準,份量大,幾抵食,而且分店都幾多,會再encore😊

🍲自選麻辣香鍋(五餸起)

🐄夫妻肺片

2024-09-11 247 views
今晚屋企唔煮飯,於是,放工經開朗豪坊個頭就直頭買外賣返去。第一次買十二味食,佢招牌菜係酸菜魚,咁我緊係買酸菜魚食下。酸菜魚 (小辣)魚肉係鱸魚嚟,肉質鮮嫩,無咩骨。配料都好多,有酸菜、杏鮑菇、蘿蔔。味道唔錯,連湯我都會飲埋。酸辣土豆絲 (小辣)土豆絲份量都好多,勁抵食!夠哂酸辣爽脆,會覺得好開胃。美味:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️十二味新派川菜 (旺角)旺角奶路臣街11號MPM文華商場5樓B號舖

酸菜魚 (小辣)

酸辣土豆絲 (小辣)
土豆絲份量都好多,勁抵食!夠哂酸辣爽脆,會覺得好開胃。

美味:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️

十二味新派川菜 (旺角)
旺角奶路臣街11號MPM文華商場5樓B號舖
TakeAway
2024-09-11 225 views
中午放飯如果想食麻辣嘅話呢去十二味食呢就係大件夾抵食一個套餐六十零蚊同同事一齊食我哋一個人叫咗麻婆豆腐麻婆豆腐夠麻 香 滑 送飯一流另外嗌咗個雞翼香鍋雞翼嘅份量60幾蚊嚟講,算好多但係最好食嘅就係佢嘅麻辣香鍋佢嘅土豆 蓮藕 木耳 好入味 絕對係蔬菜好食過肉呀
中午放飯如果想食麻辣嘅話呢
雞翼嘅份量60幾蚊嚟講,算好多
但係最好食嘅就係佢嘅麻辣香鍋
佢嘅土豆 蓮藕 木耳 好入味 絕對係蔬菜好食過肉呀
2024-09-04 284 views
嚟到十二味,除咗有啲好辣嘅嘢之外,亦都有啲唔太辣嘅嘢,例如有杏仁青檸蝦球。杏仁青檸蝦球,蝦球炸得香脆多汁,配上杏仁同青檸嘅醬汁,清新爽口,裏面會有原隻蝦。而蔥油拌麵都係唔辣,但係好香口,麵條Q彈有嚼勁,蔥油香氣撲鼻,簡單而美味。如果食得少少辣嘅話,不妨試吓佢嘅小籠包,湯汁酸酸辣辣,肉餡鮮嫩多汁。而小食個人會幾推薦夫妻肺片,肺片切得薄薄嫩嫩,配上辣椒油,鮮辣開胃,肉質鮮美如果想解辣嘅話就梗係100%純椰青水,清涼解渴,椰青水新鮮甜美。

2024-08-25 323 views
十二味好多地區都有分店, 正正在我工作地區旁開了一家,無辣不歡嘅我,把十二味當了我的飯堂。裝修唔算好靚,但勝在地方夠大,冷氣十足,食辣嘢最怕冷氣唔夠,食到成身汗。酸菜魚必食,勁大盤,四個人share食就差唔多,魚片好多片,重點係冇骨,啖啖肉食,得好安心。湯底味道又酸又辣勁開胃,仲有寬粉墊底,煙煙靭靭吸湯效果一流。水煮牛,色香味俱全,辣味層次感豐富,兼且帶有麻香,此菜式相當出眾。惹味跳跳蛙 牛蛙啲肉好新鮮嫩滑,肉質肥美飽滿,用咗辣椒/韭菜炒,好有小炒王風味。小籠包 白麵包包着辣肉餡子,辣油滲透在麵包內,熱騰騰的,飽肚的小吃。霸王辣子雞 紅噹噹的一道餸菜,滿滿的乾辣椒和花椒,味道又香又麻,辣子雞炸得乾身脆口,送酒一流。食咗咁多香辣餸菜,想清清地可以揀清炒萵筍絲,看似簡單的一味菜式,但炒得有鑊氣。