2017-12-11
之前睇電視介紹吉列牛肉,一直都想去試下,等到今日終於有機會一試。這間位於海防道九龍公園出口對面上樓的琥酌,餐廳裝潢簡單。食物方面,主推吉列牛系列,有幾個檔次,我就平平地試了個牛吉列御膳及兩款小食。牛吉列御膳美國安格斯牛肉每面煎十秒就可以食,牛肉外層有薄薄的炸粉漿,煎完很依然香脆,牛肉味道不算太濃郁,煎耐一點肉質反而會比較腍,細細個爐慢慢燒慢慢食,另一個特別之處是飯是用紅米、糙米、雜豆等煮成,很有咬口又健康。還配有點雜菜串好方便燒,有番茄、蘆筍及本菰。薯仔龍蝦沙律軟滑,吃到有幾粒龍蝦肉粒。明太子手羽燒雞翼表皮燒得香脆,一咬開中間全部都是明太子,咸香味十足,還有點點脆,雞翼嫩滑。味噌松葉蟹蓋有矜貴的黑魚子放在表面,松葉蟹鮮甜,有很多蟹肉及蟹膏,伴勻後食用,每啖都分別有蟹肉鮮味及黑魚子脆口質感,非常好味。總括而言,食物味道不俗,牛吉列份量十足,女仔自己係食唔哂整個,食到一半就已經飽飽地,小食類都很不錯,尤其是明太子雞翼是我至愛。
牛吉列御膳
明太子手羽燒