今日行行下尖沙咀見到呢間日本餐廳除左有lunch set,仲有lunch omakase,$588包左3點刺身、8貫壽司,仲有茶碗蒸手卷烏冬呢d必有既item。我地兩個人就叫左一個omakas$588一個櫻之刺身御膳配日本珍珠米 $588前茶三點係柚子蕃茄、漬牛榜、小女子,小女子即係魚仔乾加埋芝麻合核,甜甜地又幾好味,係第一次食小女子,幾得意!蟹肉茶碗蒸夠滑有蛋味,入面仲有白果,好有益既食材刺身3點係鰆魚、三文魚子、帆立貝、蝦,蝦,上面有蝦頭膏吊返出蝦既鮮味,蝦膏十分濃郁,同淡味既蝦好夾,話就話係刺身3點,食食下發現有5點,師傅咁樣做生意,我會好想再幫襯喎!!!!!8貫壽司:壽司飯用左秘密黎撈飯,師傅話係商業秘密,飯會呈現出少少紅色,係將一d蔬果打汁撈埋一齊,可以降血壓,對身體好,食落又食唔出係咩,總之有飯香甜甜地好味就得!鰆魚深海池魚比較實肉,師傅話係係崖邊生長所以會彈牙同實少少鯖魚頗肥,有油脂,同鯖魚定食個種又唔同池魚配埋黑松露好香鰤魚方魚銀鱈魚超肥美!係今日Mvp,入口即融啊!師傅話銀鱈魚要細條先可以做刺身,如果唔係會有虫虫,大既通常會做京西燒。比舞鯛用蘋果木煙燻過,配辣辣地既醬

蟹肉茶碗蒸夠滑有蛋味,入面仲有白果,好有益既食材

8貫壽司壽司飯用左秘密黎撈飯,師傅話係商業秘密,飯會呈現出少少紅色,係將一d蔬果打汁撈埋一齊,可以降血壓,對身體好,食落又食唔出係咩,總之有飯香甜甜地好味就得!

鰆魚

深海池魚比較實肉,師傅話係係崖邊生長所以會彈牙同實少少

鯖魚頗肥,有油脂,同鯖魚定食個種又唔同

池魚配埋黑松露好香

鰤魚

方魚

比舞鯛用蘋果木煙燻過,配辣辣地既醬好惹味

白鰻魚比一般食既鰻魚實,但係唔un,幾肥美,又有鰻魚香,唔會太多醬蓋過食杉既味道,好考師傅功力!

大拖唔洗多講,一個字:正

最後呢個海膽吞那魚,就咁睇都好澎湃!好好食,海膽勁鮮,吞那魚肥美,一淡啪落去,無得輸,簡直係最完美既總結啊!!

櫻之刺身御膳配日本珍珠米有八款刺身!鰆魚、帆立貝、蝦、赤身、大拖、海膽、池魚,款款都咁生鮮好味,師傅對食材有一份堅持係到,見到佢切赤身個陣將d頭頭尾尾切左抌左,甚至乎抌既仲多過留低,先會有上碟咁四方靚仔既赤身,師傅話頭尾個味道質感都唔同,唔會咁樣上俾客人,呢種就係刺身師傅對食物既態度!
2022-09-17
Type of Meal