2023-08-30 570 views
: 𝗠𝗮𝘁𝘀𝘂 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝗕𝗮𝗿🏠🤍📍: 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰 🌟This is my first Omakase in Hong Kong!🤩🤩 Celebrating my uni best frd’s bday at Matsu located in Tsim Sha Tsui!🌟The chef is nice and put a lot effort to explain the dish and food one by one📝 Nice place for family/friends gathering 🙆🏻‍♀️ I really like their decorations and the appearance of the appetizers 🥰🌟We have ordered their lunch Omakase menu and the portions is perfect for boys but a bit too much for girls haha but who can r

🌟We have ordered their lunch Omakase menu and the portions is perfect for boys but a bit too much for girls haha but who can resist the sashimi getting into your belly😆🤰🏻Toro is always my fav🤤 It was amazing!! Melting in my mouth🥹🥹

🌟All in all, I would love to visit again and I hope they have scallops next time🥺 The price is reasonable and worthy!! Highly recommend to Omakase lovers💖

⭐️: 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝟭𝟴品
💰:💲𝟴𝟴𝟬
👅: 💎💎💎💎(4/5)
$800 (Lunch)
2023-07-09 538 views
女朋友生日 終於儲夠錢同佢食omakase喇🤓首先前菜已經驚艷到我地 溫室蕃茄 甜度食落似用糖煮過 南瓜完全扭轉左本身對呢樣食物既諗法 恰到好處 甜 唔會太硬/太爛 小魚乾配合桃食落過癮開胃之後上茶碗蒸 配料有黑松露 日本白蝦 黑松露香口 食落口有淋有脆好有趣 撈均食簡直想伸條脷落去奶乾淨個碗仔😜其次到刺身 師傅建議唔好點豉油食 從來只係食開比較平既日本餐廳刺身既我地聽到有d不敢相信 但試過後的確係食緊最原汁原味既鮮選食材 唔同以前淨係識點勁多豉油wasabi咁重口味最期待既壽司到喇 終於有飯入口🤣 聽講大部份omakase都係會由淡到濃咁食 但現場師傅做法係一件濃一件淡咁食 好似同條脷玩遊戲咁 今日師傅主打做吞拿魚 夾住其他有 雪魚 鰻魚 鵝肝 和牛等 當日因為閒日下午時間師傅得閒淨係服侍我地 做一件食一件 本身有社交恐懼症既我地有d尷尬癌發作 但成個過程師傅好似一個好nice既教書老師咁一路介紹一邊出下問題考考我地 有傾有講好似朋友咁 亦增長左小小對日本魚既知識 師傅唔單止表演得好睇 仲好識得同客人互動 我同女朋友都食得好開心放鬆食完飯後飲左個湯之後又食飯喇😮最後既主食係松葉蟹丼飯
女朋友生日 終於儲夠錢同佢食omakase喇🤓

食完飯後飲左個湯之後又食飯喇😮最後既主食係松葉蟹丼飯 夾有其他刺身 本身聽個名以為就咁用匙羹食好似d日式丼飯咁 但師傅安排左d紫菜俾我地 除左把口郁之餘我地對手都有d野可以玩下🤓拎起塊紫菜自己包料俾自己食 絕對過癮

最後有個雪糕甜品 有精美既朱古力生日祝福之餘店內仲有專業既攝影服務 氹得我地勁開心☺️第一次食omakase 本來抱住一個貴夾唔飽既諗法黎食 我地都無食早餐 最後竟然捧住個肚出門口🤣師傅話9-11月會有特別魚食 絕對會番轉頭再試🤓
2023-07-06
$800 (Lunch)
Celebration
Birthday
2022-12-05 458 views
🍣 𝙏𝙨𝙞𝙢 𝙎𝙝𝙖 𝙏𝙨𝙪𝙞 / 𝙃𝙞𝙢𝙞 Yay 做嘢咁辛苦梗係要食返啲好嘢 獎勵吓自己🤪 今次就去咗尖沙咀嘅日見 @himi.hktst 度食Omakase🥰 餐廳環境富有神秘感 而師傅好細心咁講解每道菜式🤤 overall小編幾推介🇯🇵 $888 Lunch Omakase 🍅前菜 前菜好開胃✨ 首先食咗豆腐配加咗啲酸汁嘅三文魚籽 之後食番茄伴龍珠果 最後先食海膽魷魚🤤 🥚茶碗蒸細細碗蒸蛋入面有齊唔同食材🥰 包括三文魚籽 香菇 仲有蟹肉😍 蒸蛋夠晒嫩滑 口感亦豐富🤤 ✨紫菜夾紫蘇葉拖羅 清新又有獨特香味嘅紫蘇葉 包住面頭灑有少許竹炭鹽嘅拖羅 可以中和返咁肥美嘅拖羅帶出嚟嘅油膩感 小編幾中意🤤 ✨海鰻手卷油脂豐富嘅海鰻以火焰處理 令佢更
🍣 𝙏𝙨𝙞𝙢 𝙎𝙝𝙖 𝙏𝙨𝙪𝙞 / 𝙃𝙞𝙢𝙞

$888 Lunch Omakase

🍅前菜

🥚茶碗蒸

✨紫菜夾紫蘇葉拖羅

✨海鰻手卷
油脂豐富嘅海鰻以火焰處理 令佢更香🤩

✨北海道牡丹蝦
呢道真係睇得又食得😍上層嘅牡丹蝦將蝦膏畢晒出嚟 再滲返落去蝦身到 蝦味好rich亦重膠質🦐 而下層就做咗煙燻 一打開隻碟 啲煙就散晒出黎 岩晒打卡📸

✨ 車海老壽司
小編好鍾意呢個🦐!! 半熟嘅車海老晶瑩剔透 爽彈鮮甜

✨金線鯛壽司
熟成咗十日 食落鮮味 而且口感肥而不膩

✨ 赤海膽軍艦
赤海膽肥美豐腴 撒埋淡雪鹽係面頭 令味道更上一層樓🤤

✨平目/ 左口魚壽司
唔似右口魚 左口魚通常薄切晶瑩剔透 入口首先覺得魚味清淡 之後魚油嘅甘香會慢慢散發出嚟

✨深海池魚壽司
魚味濃郁 肉質細緻爽口帶油份👍🏻

✨ 真鯛壽司
真鯛屬於白肉魚 師傅今次做咗「湯霜」將啲油脂逼返出嚟🤤 詳細嚟講 湯霜即係喺魚皮身上淋上熱水 咁樣可以軟化魚皮同時令皮下脂肪風味更加明顯 之後迅速放入冰水入面 以防餘熱擴散至魚肉內部 而真鯛有層皮係到 所以係有少少筋嘅

✨活赤背壽司
新鮮赤背帶有光澤 食落肉質爽厚 鮮味🥰
日見係尖沙咀嘅🇯🇵日式料理店,Lunch Omakase Set👨🏻‍🍳性價比高,其🍣壽司飯加入咗獨門秘方,以🇯🇵日本水日本米製作,粉紅色💗嘅壽司飯好睇又好食,仲有助通血管同埋降血脂🍎,有賣相又夠健康👍🏻!💮Lunch Omakase 原價$688 特價$588有齊🥗前菜、🦀茶碗蒸、🐟刺身、🍣壽司、🍜烏冬、🍵湯物同埋🍧甜品!🥗前菜三點南瓜沙律、辣味帶子群邊、合桃小女子,以甜、辣、鮮去warm up味蕾🤩!🦀松葉蟹肉海鮮蒸蛋🥚蛋夠滑,而且勁多🦀蟹肉,鮮度十足!🐟刺身三點擺盤用心✨,食材新鮮!有肥大肉厚嘅🎌北海道King Size帶子、香口嘅🔥炙燒鰆魚、同埋肥美嘅🐟鰤魚!🍣壽司非常欣賞師傅👨🏻‍🍳著重呈現魚料本身味道嘅手法,不需要過多同埋太花巧嘅Toppings😍!🍣赤伊佐木 - 魚肉有點爽口,淡雅嘅甜味令人心情開朗🥰!🔥炙燒真鯖魚 - 比普通鯖魚更肥美👍🏻!🍣葉血引 - 艷紅色🔴嘅魚肉相當誘人!🍣蜜柑鯛 - 細嚼下滲出🍊🍋橘子類嘅清香!🔥炙燒銀鱈魚 - 魚油香郁美味,勁正😍!♨️炙燒煙燻金目鯛 - 以櫻桃木輕輕煙燻♨️一分鐘,魚肉更顯爽彈甜美!🔥炙燒左口魚邊 - 滑溜兼夾勁香魚油味💦,配少少

💮Lunch Omakase 原價$688 特價$588

🥗前菜三點

🦀松葉蟹肉海鮮蒸蛋
🥚蛋夠滑,而且勁多🦀蟹肉,鮮度十足!

🐟刺身三點

🍣壽司

🍣赤伊佐木 - 魚肉有點爽口,淡雅嘅甜味令人心情開朗🥰!

🔥炙燒真鯖魚 - 比普通鯖魚更肥美👍🏻!

🍣葉血引 - 艷紅色🔴嘅魚肉相當誘人!

🍣蜜柑鯛 - 細嚼下滲出🍊🍋橘子類嘅清香!

🔥炙燒銀鱈魚 - 魚油香郁美味,勁正😍!

🔥炙燒左口魚邊 - 滑溜兼夾勁香魚油味💦,配少少黑松露醬更清新!

🔥炙燒腦天 - 吞拿魚頭頂肉🐟魚脂多而且魚味濃厚,可媲美大拖羅😋!

🍣吞拿魚面頰肉 - 有點爽口,魚味同樣濃厚😝!

🔥炙燒白鰻 - 白鰻火炙🔥至外脆內綿,暖暖哋咁同🍣壽司飯完美結合!

👨🏻‍🍳Chef's Special - 入口先是鱈魚脆片嘅咸香,再嚟係🐟吞拿魚肥美嘅魚油,最後🇯🇵北海道根室雲丹濃厚鮮甜味持續衝擊味蕾,大滿足🤪!
🍜迷你昆布湯烏冬
湯底甜美,烏冬滑溜,有大量🦐櫻花蝦提鮮!

🦀蟹肉麵豉湯
充滿蟹肉🦀嘅麵豉湯,既濃且鮮!

🍵抹茶奶凍
甜度啱啱好👍🏻!

🍱汁燒雞扒飯 $128
日見同時供應🍣Sushi Set 同埋熟食嘅Lunch Set,同樣有齊🥚茶碗蒸、🍵湯物及🍨甜品
2022-10-18 501 views
❤️第一次帶女女食omakase🍣, 佢好開心, 因為認識到好多唔同魚嘅特色,同埋欣賞到師傅嘅手勢😊我鍾意食omakase😋,因為可以食到平時少啲食到嘅魚,師傅話🇯🇵日本有二萬幾種魚,但係香港人食到嘅10份之1都無。餐廳喺魚嘅品種方面有特色啲,而壽司飯都幾特別,係粉紅色💗, 因為加入了一種有降血脂功效嘅植物, 而且係用日本溫泉水💧製作。前菜三品: 合桃魚仔 、醃水雲青瓜、辣左口魚邊🥢3款刺身牛鰍魚、鰆魚、 北海道帶子,帶子超大隻。😍🦀松葉蟹茶碗蒸: 食到一絲絲嘅蟹肉,蒸蛋嫩滑。🍣壽司:🥢伊佐木肉質爽口, 師傅話佢嘅做法主張少調味, 食到魚原本嘅鮮味👏✨🥢鯖魚好新鮮,一啲腥味都冇,加左薑汁,再🔥火炙令油份更特出。🥢 鱸魚 加咗青檸調味。🥢深海池魚池魚生長於岩石間,要潛水打魚。肉質彈性高,配酸汁食。🥢銀鱈魚平時一般都係西京燒食法,較少做刺身, 師傅話要細條嘅先做到刺身😊🥢秋刀魚宜家係時令魚,下個月就啦。超級新鮮,師傅話條魚到達店鋪只係2小時,就畀我食落口啦😋🥰🥢真鯛 喜慶日子食既魚,煙薰處理,令魚肉放鬆,吸收煙味再拉扯,更好食,只適合纖維密集既魚類。🥢白鰻魚同坊間一般用既海鰻不同,呢款會較少

前菜三品: 合桃魚仔 、醃水雲青瓜、辣左口魚邊

🥢3款刺身

牛鰍魚、鰆魚、 北海道帶子,帶子超大隻。😍

🦀松葉蟹茶碗蒸: 食到一絲絲嘅蟹肉,蒸蛋嫩滑。

🍣壽司

🥢伊佐木

🥢鯖魚

好新鮮,一啲腥味都冇,加左薑汁,再🔥火炙令油份更特出。

🥢 鱸魚

加咗青檸調味。

🥢深海池魚

池魚生長於岩石間,要潛水打魚。肉質彈性高,配酸汁食。

🥢銀鱈魚

🥢秋刀魚

🥢真鯛

🥢白鰻魚

同坊間一般用既海鰻不同,呢款會較少骨。

🥢中拖

肉質嫩滑

🥢特級拖羅

大拖對上位置, 更滑但無甘油膩。

🌟 吞拿魚手卷,用上日本得獎紫菜,真係格外香脆可口👏🌟✨

🥄 蕃茄豆腐湯

🥢 迷你昆布烏冬,幼身既稻庭烏冬非常爽滑。

另外仲叫咗個🐔汁燒雞扒飯畀阿女,佢好鍾意食😋

甜品

🍵抹茶奶凍及🍧焙茶雪糕

😍食完真係飽曬,難忘嘅一餐omakase💯

2022-10-13
2022-10-16 335 views
今日約了P在尖沙咀食lunch, 大家都想食日本嘢,結果揀了在柯士甸路的‘’日見‘’。店子佈置簡潔舒適,令人感覺十分放鬆。 Lunch Omakase $588~包前菜,茶碗蒸,刺身三點,壽司八貫,手卷,迷你昆布湯烏冬, 湯物和甜品。🔶️前菜~🔸️紅酒蒜頭漬~蒜頭十分爽脆,甜甜酸酸好開胃。🔸️青瓜海哲漬~青瓜和海哲很爽口,配海帶芝麻十分健康。🔸️辣帶子裙邊~帶子裙邊好爽彈,味道颇辣,很惹味。🔶️松葉蟹肉茶碗蒸~蒸蛋十分嫩滑,有清甜的松葉蟹肉,清香的百合,香氣四溢的香葉,太美味了。🔶️刺身三點🔸️北海道帶子~肉質豐厚細密,甘甜濃郁。🔸️左口魚~魚肉緊實,味清。🔸️鰆魚~肉質嫩滑,表面輕輕炙過,有魚油香味。🔶️壽司八貫🔸️銿魚~即牛揪魚, 肉質煙韌,清甜。🔸️金線鯛~肉質比較腍,上面加上脆口的辣蒜片,增添口感。🔸️BB銀鱈魚~口感軟腍,魚油豐富。🔸️左口魚邊~ 油脂非常豐富,配魚籽十分滋味。🔸️葉血引~魚肉偏爽,鮮甜。🔸️吞拿魚面頰~ 肉質煙韌,魚味濃郁。🔸️大拖羅~入口即溶,滿口油香,十分美味。🔸️海膽~ 口感細膩,味道甘甜,令人回味無窮。🔶️迷你昆布湯烏冬~烏冬滑嫩煙韌,配料有昆布, 櫻花蝦和魚片,份量啱啱好。🔶️湯物~ 麵

店子佈置簡潔舒適,令人感覺十分放鬆。
Lunch Omakase $588~
🔶️前菜~
🔸️紅酒蒜頭漬~蒜頭十分爽脆,甜甜酸酸好開胃。

🔸️青瓜海哲漬~青瓜和海哲很爽口,配海帶芝麻十分
健康。
🔸️辣帶子裙邊~帶子裙邊好爽彈,味道颇辣,很惹味。
🔶️刺身三點

🔸️北海道帶子~肉質豐厚細密,甘甜濃郁。
🔸️左口魚~魚肉緊實,味清。
🔸️鰆魚~肉質嫩滑,表面輕輕炙過,有魚油香味。
🔶️壽司八貫

🔸️銿魚~即牛揪魚, 肉質煙韌,清甜。
🔸️金線鯛~肉質比較腍,上面加上脆口的辣蒜片,
增添口感。
🔸️BB銀鱈魚~口感軟腍,魚油豐富。
🔸️左口魚邊~ 油脂非常豐富,配魚籽十分滋味。
🔸️葉血引~魚肉偏爽,鮮甜。
🔸️吞拿魚面頰~ 肉質煙韌,魚味濃郁。
🔸️大拖羅~入口即溶,滿口油香,十分美味。
🔸️海膽~ 口感細膩,味道甘甜,令人回味無窮。
🔶️湯物~ 麵豉湯的配料海帶, 蜆,豆腐,蕃茄和日本菇, 麵豉味很香濃。
🔶️甜品~ 威士忌味雪糕~散發濃厚醇香的威士忌味,
十分特別。
美國鐵板燒金菇牛肉薄燒配日本珍珠米飯$238~

金菇特有的甘甜味配上牛味香濃的牛肉薄燒確實是
十分美味的配搭,再吃上一口彈牙煙韌的日本珍珠米,感覺十分滿足。
2022-09-29
2022-10-16 110 views
呢間Omakase午市好抵食🫶🏻$588已經有好多野食其他Lunch Set都好多款式選擇壽司飯仲係呈現粉紅色原來係師傅自家研發秘方由純天然植物製成米飯仲係用咗日本溫泉水煮出飯特別香甜柔軟Lunch Omakase - $588🔸前菜დ 蕃茄蓉დ 核桃子小女子დ 明太子沙律დ 茶碗蒸🔸刺身დ 北海道帶子დ 左口魚დ 間白🔸壽司დ 深海池魚დ 鯖魚დ 魴鮄魚დ 金扇鯛დ 煙燻金目鯛დ 銀鱈魚 დ 牡丹蝦 დ 大刀დ 左口魚邊 დ 白鰻魚დ 拖羅鄂位დ 根室海膽🔸稻庭烏冬🔸湯物🔸甜品🔸 Lunch Setდ 汁燒雞扒飯 - $128師傅唔會由淡而濃咁出壽司,會一d淡味一d濃味,師傅話咁樣先可以試出魚嘅味道。呢間omakase比平日食到嘅唔同!會用多款少見嘅魚生,仲用頂級鰻魚同少有嘅拖羅部位!第一次食銀鱈魚壽司,灸燒過竟然有入口即溶嘅感覺😍師傅將牡丹蝦嘅蝦頭燒過,食落蝦味香濃。煙燻金目鯛好特別,師傅即場表演煙燻效果,金目鯛上放有蒜片同埋掃上少量辣醬油。呢款白鰻屬於頂級鰻魚,無骨又軟滑。拖羅不得了,係吞拿魚腩位與魚頭連接的部份,一條吞拿魚都只有好少係最好食嘅部位。甜品係抹茶🍵奶凍,唔會太甜啱啱
呢間Omakase午市好抵食🫶🏻

🔸湯物
🔸甜品

🔸 Lunch Set
დ 汁燒雞扒飯 - $128

師傅唔會由淡而濃咁出壽司,會一d淡味一d濃味,師傅話咁樣先可以試出魚嘅味道。呢間omakase比平日食到嘅唔同!會用多款少見嘅魚生,仲用頂級鰻魚同少有嘅拖羅部位!第一次食銀鱈魚壽司,灸燒過竟然有入口即溶嘅感覺😍師傅將牡丹蝦嘅蝦頭燒過,食落蝦味香濃。煙燻金目鯛好特別,師傅即場表演煙燻效果,金目鯛上放有蒜片同埋掃上少量辣醬油。呢款白鰻屬於頂級鰻魚,無骨又軟滑。拖羅不得了,係吞拿魚腩位與魚頭連接的部份,一條吞拿魚都只有好少係最好食嘅部位。甜品係抹茶🍵奶凍,唔會太甜啱啱好😍

除咗食佢個omakase 之外,我哋仲叫咗個燒汁雞扒飯。雞扒燒到外皮好香脆,雞肉亦都嫩滑多汁,配埋餐廳嘅秘製燒汁去烹調就仲好味😋
2022-10-06
Lunch
餐廳位於尖沙咀,地點靜中帶旺,環境幽靜,裝飾和風,仲有一盞盞好靚嘅吊燈🥰提供日式料理,同時亦有廚師發辦🌟King 師傅絕對講究高質,亦秉承日本人文化,盡量保持食材嘅原汁原味,會用上日本溫泉水,日本米,連紫菜都都係日本入口🤩師傅將植物食材加入飯中,令其呈粉紅色,除咗外觀優美,仲好健康💕佢仲會好細心💕💕💕咁慢慢介紹每一道菜💜前菜:合桃小女子、鮮北寄貝、淮山漬先嚟啲香口,酸酸甜甜又開胃嘅前菜🧡刺身3點:鰆魚、赤身 、北海道大帶子(5年),帶子真係好厚身🤩,彈牙鮮甜;赤身顏色紅潤,肉質扎實💛海膽三文魚籽茶碗蒸,海膽份量都幾多,仲有入三文魚籽,鮮味十足,入口甘香😌 蒸蛋亦非常滑溜,蛋香滿滿🔸魴鮄魚比較清淡,肉質富彈性,味道清甜🔹鯖魚烤過外層,油香四溢,鮮滑可口🔸真鯛通常係日本人喜慶時節會食嘅,魚肉油脂細膩,肉質鮮美🔹魴魚肉結實得嚟嫩滑,魚味香濃,鮮甜唔腥🔸銀雪魚肥美豐腴,油脂豐富,入口細嫩香滑🔹金目鯛,日本貴族魚,用煙燻過,令其冷縮熱漲 ,魚肉纖維拉返緊,再灑上黑炭鹽,入口芳香,肉質細緻鮮甜🔹特拖羅,頂級拖羅,魚脂分佈好似雪花,肥美而味道濃郁,入口即化🔸拖羅面頰肉,刁鑽部位,肉質滿有彈性又爽口,

提供日式料理,同時亦有廚師發辦🌟

佢仲會好細心💕💕💕咁慢慢介紹每一道菜

💜前菜:合桃小女子、鮮北寄貝、淮山漬
先嚟啲香口,酸酸甜甜又開胃嘅前菜

蒸蛋亦非常滑溜,蛋香滿滿

🔸魴鮄魚比較清淡,肉質富彈性,味道清甜

🔹鯖魚烤過外層,油香四溢,鮮滑可口

🔸真鯛通常係日本人喜慶時節會食嘅,魚肉油脂細膩,肉質鮮美

🔹魴魚肉結實得嚟嫩滑,魚味香濃,鮮甜唔腥

🔸銀雪魚肥美豐腴,油脂豐富,入口細嫩香滑

🔸拖羅面頰肉,刁鑽部位,肉質滿有彈性又爽口,上面再配上海膽😋 味道難忘

❤️手卷
💚甜品係綠茶mousse ,香濃幼滑唔太甜

🤍牛肉烏冬🍲

🤎蜆肉麵豉湯

午餐顏有日式料理,
汁燒雞扒烏冬,雞扒烤得香脆、肉嫩香口。
📍日見 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路3號富好中心地下B號舖2個人食 試左佢地既lunch set(288既梅8貫)同688既lunch omakase😍🫶🏻前菜有🤍醃漬蕃茄 微酸清爽用黎開胃最好🤍初生小魚米 核桃 咸甜相間相輔相成 小魚米既咸鮮味幾突出蒸物😃😃松葉蟹肉茶碗蒸 正常發揮之作 個蛋做得好滑🤍前菜刺身有三款 春魚 表皮炙燒過 增加左酥脆既口味深海池魚 純粹既魚鮮味☺️帶子 呢個高質 來貨好新鮮 師傅原粒無切開上 食到最原始最飽滿既口感同風味8件壽司 無由淡至濃分☺️壽司飯師傅話係用左一種植物一齊去煮先煮成粉紅色 味道係同一般壽司飯一樣既伊佐木池魚金目鯛銀鱈魚金線鯛平池中上拖拖羅鰻魚所有壽司都無腥味 有清淡既魚香味 部分壽司做左炙燒 帶出多少少魚油既香味 口感上都多變d😍😍蕃茄蜆肉麵豉湯同湯烏冬食到呢度已經7-8分飽 呢兩碗收尾之作剛剛好 可以中和一下食完魚既膩感😍😍最後甜品係抹茶奶凍😍😍😍😍
📍日見 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路3號富好中心地下B號舖

拖羅
鰻魚

蕃茄蜆肉麵豉湯同湯烏冬

最後甜品係抹茶奶凍😍😍😍😍
今日行行下尖沙咀見到呢間日本餐廳除左有lunch set,仲有lunch omakase,$588包左3點刺身、8貫壽司,仲有茶碗蒸手卷烏冬呢d必有既item。我地兩個人就叫左一個omakas$588一個櫻之刺身御膳配日本珍珠米 $588前茶三點係柚子蕃茄、漬牛榜、小女子,小女子即係魚仔乾加埋芝麻合核,甜甜地又幾好味,係第一次食小女子,幾得意!蟹肉茶碗蒸夠滑有蛋味,入面仲有白果,好有益既食材刺身3點係鰆魚、三文魚子、帆立貝、蝦,蝦,上面有蝦頭膏吊返出蝦既鮮味,蝦膏十分濃郁,同淡味既蝦好夾,話就話係刺身3點,食食下發現有5點,師傅咁樣做生意,我會好想再幫襯喎!!!!!8貫壽司:壽司飯用左秘密黎撈飯,師傅話係商業秘密,飯會呈現出少少紅色,係將一d蔬果打汁撈埋一齊,可以降血壓,對身體好,食落又食唔出係咩,總之有飯香甜甜地好味就得!鰆魚深海池魚比較實肉,師傅話係係崖邊生長所以會彈牙同實少少鯖魚頗肥,有油脂,同鯖魚定食個種又唔同池魚配埋黑松露好香鰤魚方魚銀鱈魚超肥美!係今日Mvp,入口即融啊!師傅話銀鱈魚要細條先可以做刺身,如果唔係會有虫虫,大既通常會做京西燒。比舞鯛用蘋果木煙燻過,配辣辣地既醬

蟹肉茶碗蒸夠滑有蛋味,入面仲有白果,好有益既食材

8貫壽司壽司飯用左秘密黎撈飯,師傅話係商業秘密,飯會呈現出少少紅色,係將一d蔬果打汁撈埋一齊,可以降血壓,對身體好,食落又食唔出係咩,總之有飯香甜甜地好味就得!

鰆魚

深海池魚比較實肉,師傅話係係崖邊生長所以會彈牙同實少少

鯖魚頗肥,有油脂,同鯖魚定食個種又唔同

池魚配埋黑松露好香

鰤魚

方魚

比舞鯛用蘋果木煙燻過,配辣辣地既醬好惹味

白鰻魚比一般食既鰻魚實,但係唔un,幾肥美,又有鰻魚香,唔會太多醬蓋過食杉既味道,好考師傅功力!

大拖唔洗多講,一個字:正

最後呢個海膽吞那魚,就咁睇都好澎湃!好好食,海膽勁鮮,吞那魚肥美,一淡啪落去,無得輸,簡直係最完美既總結啊!!

櫻之刺身御膳配日本珍珠米有八款刺身!鰆魚、帆立貝、蝦、赤身、大拖、海膽、池魚,款款都咁生鮮好味,師傅對食材有一份堅持係到,見到佢切赤身個陣將d頭頭尾尾切左抌左,甚至乎抌既仲多過留低,先會有上碟咁四方靚仔既赤身,師傅話頭尾個味道質感都唔同,唔會咁樣上俾客人,呢種就係刺身師傅對食物既態度!
2022-09-17
2022-10-11 76 views
日見 (尖沙咀).又到放假嘅日子,見好耐無食omakase,就揀左間食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) .▪️$588 Lunch Omakase▪️.先來個前菜,和風蕃茄先清新一下個口,然後係左口魚以及南瓜💜茶碗蒸係松葉蟹肉,超好食勁滑溜因為今日booking比較full同埋得一位師傅,所以今次食左比較耐。預備好先上三點刺身,伊左目,池魚以及大帶子,個大帶子肥美到非筆墨能形容!之後後壽司就上場:.•池魚 有鮮魚味,皮邊有咬口,個飯微甜•金目鯛 燒過,呢舊反面味道淡啲,少少魚油香•秋刀魚 一條條 熟嘅唔太腥 有葱吊香 半化 •銀鱈魚- 炙燒後好香魚油,勁肥美,食完會有微膩感•金線鯛-日本深海紅衫魚,煙熏令佢放鬆再收緊,肉質會爽實啲,乾身•平池- 加上xo醬辣椒油,味道好新穎,魚肉本身都好嫩滑•中島上拖羅- 肉質比較結實,非入口即化•拖羅天靈蓋-入口滑溜,軟綿綿滑口,罕有部位•白鰻- 鰻魚中最高級,食落無乜魚刺,肉實.手卷師傅一改作風,比左餅底我地(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 特別啲唔洗一味只食紫菜手卷,海膽creamy🤭.食到尾聲,有蕃茄蜆肉麵豉湯以及烏冬,最後仲有自家奶凍(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).📌 日見 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸
日見 (尖沙咀)

▪️$588 Lunch Omakase▪️

先來個前菜,和風蕃茄先清新一下個口,然後係左口魚以及南瓜💜

茶碗蒸係松葉蟹肉,超好食勁滑溜
之後後壽司就上場:

•池魚 有鮮魚味,皮邊有咬口,個飯微甜
•金目鯛 燒過,呢舊反面味道淡啲,少少魚油香
•秋刀魚 一條條 熟嘅唔太腥 有葱吊香 半化
•銀鱈魚- 炙燒後好香魚油,勁肥美,食完會有微膩感
•平池- 加上xo醬辣椒油,味道好新穎,魚肉本身都好嫩滑
•中島上拖羅- 肉質比較結實,非入口即化
•拖羅天靈蓋-入口滑溜,軟綿綿滑口,罕有部位

•白鰻- 鰻魚中最高級,食落無乜魚刺,肉實

食到尾聲,有蕃茄蜆肉麵豉湯以及烏冬,
最後仲有自家奶凍(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
📌 日見 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路3號富好中心地下B號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-11 61 views
今日同事帶我去隱世餐廳食Omakase Lunch, 重要係性價比極高。 餐廳位於尖沙咀柯士甸路。 12:30pm入座, 店員禮貌周到帶入座,介紹Omakase款式同Lunch Set。 師傅非常健談, 有善親切, 會介紹各款食材, 重有重點介紹壽司飯, 壽司飯帶粉紅色, 非常吸睛。 師傳話係自家研發, 用左純天然有益嘅食材製成。 我就估係紅菜頭, 但師傳話係秘密, 不便透露。 粉紅色嘅壽司飯帶甜, 就咁食都好開胃。 師傳亦透露餐廳嘅魚類眾多, 有d聽都未聽過, 但就係日本人先會食, 比較高級, 喺香港食到真正日本人都食嘅刺身, 真係超級開心。Omakase Set 太多精彩款式, 真係記唔哂, 只能盡量靠記憶力。前菜:辣帶子裙邊, 味道香甜, 爽口彈牙。牛蒡,合桃小女子, 咸咸地, 脆卜卜, 前菜一流。茶碗蒸超多魚子放喺菜蒸蛋上面, 配上香滑嘅蛋, 簡簡單單, 但非常好食。刺身5年帶子, 肉身肥厚, 超有肉感, 非常有彈性。鰆魚油脂豐富, 魚肉香甜。金扇鯛魚味濃,同食開嘅鯛魚唔同, 魚油甘香。鯖魚最怕食呢種魚, 因為太腥, 又凍冰冰又硬。 但呢度嘅鯖魚一d都唔腥, 重好肥美。中拖羅魚

前菜:
辣帶子裙邊, 味道香甜, 爽口彈牙。

牛蒡,合桃小女子, 咸咸地, 脆卜卜, 前菜一流。

茶碗蒸

刺身
5年帶子, 肉身肥厚, 超有肉感, 非常有彈性。

鰆魚
油脂豐富, 魚肉香甜。

金扇鯛
魚味濃,同食開嘅鯛魚唔同, 魚油甘香。

鯖魚

中拖羅
魚油超多, 入口滲滿口, 超正。

銀鱈魚
魚油豐富, 入口超滑。

白鰻魚
魚身紮實, 用火槍燒過後, 帶點野味。

重有太多太多嘅美味食材,真係超正午餐, 大滿足, 一定返轉頭。
有驚喜夢幻粉紅色飯,真係第一次見,原來係師傅自家研發,更用上日本溫泉水煮,比一般壽司飯味道帶甜一點。🔸Lunch Omakase $688包括前菜、茶碗蒸、刺身3點、壽司8貫、迷你昆布烏冬、湯、甜品。前菜擺盆賣相精美。刺身有帆立貝、牡丹蝦、鰆魚。壽司方面除左平時成日食到嘅深海池魚、秋刀魚、平池、銀鱈魚BB等,仲有以下比較特別:🍣煙燻金目鯛用上蘋果木煙燻,香味十足,令魚味道昇華。🍣拖羅面頰呢個部位比較矜貴,平時比較少食,充滿彈性,肉質爽口,帶有少少筋位。🍣白鰻魚肥美厚身,口感軟嫩,入口即化。🔸Lunch set 鐵火丼 $268賣相已經非常吸引,全部都係吞拿魚有赤身、中拖羅、大拖羅、吞拿魚蓉,啖啖天然魚油脂甘香,入口即溶,而且好大碗好足料,一試難忘!

🔸Lunch Omakase $688

前菜擺盆賣相精美。刺身有帆立貝、牡丹蝦、鰆魚。

🍣煙燻金目鯛
用上蘋果木煙燻,香味十足,令魚味道昇華。

🍣拖羅面頰

🍣白鰻魚
肥美厚身,口感軟嫩,入口即化。

🔸Lunch set 鐵火丼 $268

2022-10-09 60 views
放假同朋友去咗尖沙咀食Omakase🥢, 質素果然無令人失望。餐廳壽司飯係用特製粉紅色飯製成, 師傅話係有助通血管, 對身健體有益💪。食完賣相精緻前菜, 我哋就食魚生。魚生有赤身、牡丹蝦🦐、帶子等, 味道鮮甜, 令人一試難忘。食完魚生, 師傅開始包壽司。火炙鯖魚壽司嘅鯖魚係新鮮開, 無腥味, 可見食材確係精挑細選。伊佐木壽司魚脂肪比較高, 肉質細嫩, 入口甘香, 有獨特深海魚味道。魴鮄魚食落爽口, 口感誘人。至於金線鯛(香港又稱紅衫魚), 味道鮮美。太刀魚都好出色, 肉味濃郁, 魚膏鮮味。之後款壽司上面有橙色蒜蓉🧄醬, 而醬料同魚生味道又格外配合得宜, 可見師傅係用料方面花咗唔少心思🔪。跟住食煙燻檀香木金鯛魚壽司先至係成餐飯重頭戲。師傅先燒檀香木🪵將壽司燻🔥約一分鐘, 再打開玻璃蓋將壽司攞出嚟。呢種整法創新新穎, 而且燻出嚟壽司燻香味特濃, 令人拍案叫絕。到尾段, 我哋仲食咗銀鱈魚、左口魚裙邊、kama-toro壽司。銀鱈魚味道幼嫩、油甘味濃, 而且只有幼魚先可以用嚟做刺身, 所以格外珍貴。Kama-toro係成條魚精華部分, 油質肥美之餘油脂亦異常豐富, 係成餐飯入面魚生之最, 亦比平時食開拖羅更勝一籌。而去到尾段, 師傅仲比我哋揀要手卷定Special。最後我哋當然揀咗Special, 而師傅亦無令我哋失望🤤, 豐富海膽醬同粉絲狀白海藻、銀鱈魚乾、釜山白蝦、松葉蟹🦀伴勻, 令人有侊如置身於天堂幸福感覺👼。成餐約2個多小時飯以美味綠茶🍵奶涷同威士忌雪糕作結, 而成set Omakase亦有烏冬、蕃茄🍅蜆肉豆腐湯, 保證夠食。😋😋👍👍

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰: ~$600♥️
📍 餐廳:日見
地址:尖沙咀柯士甸路3號富好中心地下B號舖👣
佢哋嘅廚師發板同出邊唔同!都係比較少見嘅魚類,就算魚品一樣做法都唔同🙉💕師傅強調唔會過度調味,簡單嘅岩鹽、火炙,先可以食到原來魚嘅鮮味!成餐飯食得好有驚喜🥰餐廳環境設計富有神秘感,推薦情侶約會過嚟食😍不過記得提前一兩日book位😝 Lunch Omakase $688 (優惠價$588)前菜+茶碗蒸+刺身3點+壽司 8貫+手卷+迷你昆布湯烏冬+湯物+甜品推薦大家過嚟食lunch🍽呢個質素真係超級抵食!勁滿足🤩佢哋由煮壽司飯到去整壽司嘅水全部都係用日本水,所有嘅味道感覺真係好似去咗日本食😳!另外值得一提係佢哋嘅壽司飯!除咗係好靚嘅櫻花粉紅色之外,師傅話係用植物提煉而成嘅汁液,仲有益心臟健康,而且味道無出邊嘅壽司飯咁搶味!的確食所有壽司嘅時候呢個飯都特別提味,係食到魚嘅鮮甜原味❤️茶碗新加左大量三文魚子🙉💕增加左鹹香同口感👍🏻刺身3點食到極厚身嘅帶子、火炙過嘅蝦膏配牡丹蝦,極幸福🙊🥰壽司最驚喜係煙燻金綫鯛、Kama-toroKama-toro油花多而且分佈均勻,可以同和牛相比😍但又唔會成啖油咁好膩🙈係魚下巴嘅一小塊肉,非常珍貴😳師傅即場演示煙燻過程,煙燻令魚肉放鬆,口感更上一層,睇得又食得😍

Lunch Omakase $688 (優惠價$588)

推薦大家過嚟食lunch🍽呢個質素真係超級抵食!勁滿足🤩

壽司最驚喜係煙燻金綫鯛、Kama-toro

手卷嘅紫菜都好講究!上手淋入口脆🙊💕

迷你牛肉烏冬 用心之作!稻庭烏冬煙韌彈牙 配搭牛肉超正❤️❤️

甜品又係我最愛🤣黑芝麻同抹茶口味奶凍🤘🏻
師傅話佢哋甜品都唔會整得好甜!正合我心😝