2018-04-18
今年係同大學同學相識十周年的日子(唉真係老啦!),同學仔話不如約齊成班出黎食飯聚下,真係好耐都無大班人一齊見面吹水啦!成10個人想一齊食飯傾計,恰下恰下真係不二之選!其中一個同學仔推介大角咀一間打邊爐店,叫「財記海鮮火鍋活魚刺身」,估唔到恰下恰下之餘仲有刺身食,岩哂鍾意食刺身既我! 大角咀呢個區本身覺得幾隔涉,估唔到都幾近港鐵站,奧運站行過去5-6分鐘左右,都幾方便! 同埋呢D無咁旺既區,唔洗迫人之餘又無限時,同朋友傾計唔洗就住就住,唔洗擔心俾人趕! 去到門前,大大塊招牌離遠已經望到,入到去感覺乾淨又光猛!可能因為我地多人,佢俾左個房我地,私隠度即刻高左,大聲D講野都唔驚嘈到其他人! 我”莊”到呢間店都有3間大房,如果多人去食的話,BOOK位時可以試下問下可否要間房! 自成一角,傾計都傾得放D! 不過去食飯,食物先係重點! 10個人我地都叫左好多野食,估唔到環境OK,食物質素都好好!以下重點推介幾樣食物: 油甘魚一份盛惠298大元的油甘魚,估唔到都有幾多!油甘魚係厚切為主,每1片都啖啖肉㗎。呢個價錢都幾抵食,食下魚生做頭盤都幾過癮。同場仲有唔少飛機魚!脆鯇片師傅將脆鯇精細切成薄片,放落
成10個人想一齊食飯傾計,恰下恰下真係不二之選!
其中一個同學仔推介大角咀一間打邊爐店,叫「財記海鮮 火鍋活魚刺身」,估唔到恰下恰下之餘仲有刺身食,岩哂鍾意食刺身既我!
以下重點推介幾樣食物:
油甘魚一份
脆鯇片
師傅將脆鯇精細切成薄片,放落火鍋滾湯之中,輕輕泡10秒左右,即呈現成乳白色的蝴蝶,魚肉紋清晰可見。咬落去鮮嫩脆口,幾乎沒有碎魚骨,而且全無任何腥味。
台式凍豆腐
一般雪過的豆腐,放在室溫的狀況,好容易就出水。不過依款凍豆腐放在火鍋枱上,不出水之餘,內心的蜂巢紋路清晰可見。每一口豆腐都吸收了火鍋湯汁,軟硬口感適中,同時品嚐到淡淡豆香。
打邊爐又點可以唔叫牛肉呢。當然要支持本地薑啦,呢一碟手切本地牛肉,牛味好香濃,不過食起上嚟可能要注意一下淥嘅時間。以我哋經驗,一般5秒就已經好足夠。而且仲有分大同埋細,如果多人嘅話要一盤大就啱啱好啦。
手打四寶丸都係必叫,食落好彈牙!無得輸!
除左食物之外,不得不提就係佢個玻璃轉板!
D同學仔都好驚奇,因為個玻璃轉板中間係空心既! 真係從來都未見過!不過呢個設計其實好貼心,因為如果係普通轉板,個火鍋係中間跟埋一齊轉就會有危險。呢個設計就又安全,又好容易可以拎到自己想食既野去淥,GOOD AR!
總括黎講呢間火鍋店環境乾淨舒適(廁所都好乾淨,好重要所以要提!),食物質素都不錯! 下次想同朋友打邊爐都會考慮再黎呀!