2022-11-29 94 views
推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑———————————————❣️夢幻水母餐廳 Cube O - Journey with Seajellies🍴❣️呢間位於荃灣嘅夢幻水母餐廳,亦都係浩海立方探遊館,每張餐枱都可以一邊近距離觀賞水母一邊品嘗美食。周圍既昏暗燈光帶出浪漫氣氛,配合有情調既音樂,適合慶祝。今日我同朋友相約慶祝生日,到步時得知可以選擇出面的普通座位或者vip 房,最低消費如下:普通: 200 / person Vip: 500 / person最後我地選擇了vip 房,座位寬敞,水母水族箱比外面的更巨型,被打上色彩繽紛的水母係一條條圓柱形水族箱暢游,在黑暗中給予人治癒嘅感覺。———————————————🦢香煎法式鵝肝配紅莓子醬 $178Pan Fried Foie Graswith Homemade Berry Sauce香口入口即溶化既香煎鵝肝,配搭自家製既紅莓子醬,旁伴有少許士多啤梨和無花果,有解膩作用!🦞法式蟹肉龍蝦湯配馬斯卡邦尼芝士泡沫 $118Crab Meat Lobster Bisque with Mascarpone Cheese Foam以蟹肉及龍蝦
推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

———————————————

普通: 200 / person
Vip: 500 / person

———————————————

🦢香煎法式鵝肝配紅莓子醬 $178

🦞法式蟹肉龍蝦湯配馬斯卡邦尼芝士泡沫 $118
以蟹肉及龍蝦製成既濃湯,啖啖香濃,配搭淡淡的芝士味,估唔到會好夾,有前所未有的獨特感受。湯面上既白色芝士泡沫為紅色的龍蝦湯作為點綴,賣相不錯。

🍖慢煮加拿大豬鞍架 $298
Sous Vide Pork Chop
加拿大豬鞍架比較厚身,份量比想像中大,第一感覺驚佢會好韌。估唔到慢煮煮得剛剛好,肉脂分布平均,食完都幾飽肚,但係唔會太滯!旁伴有少許蔬菜,唔會齋食肉咁寡,兩個女仔share食剛剛好!!

Sous  vide  pork  chops

🍰 法式歌劇院蛋糕 $138
Gateau Opera Cake
呢個歌劇蛋糕同出面食嘅唔係好一樣,個人覺得比較啱我口味。佢上下兩層有淡淡咖啡味,中間有一層朱古力cream,中和左咖啡嘅苦味。因為慶祝生日嘅關係,店員貼心咁係碟上面寫咗Happy birthday,上面仲有一塊細細的金箔點綴。

🍰日本炙燒芝士熔岩蛋糕 $158
Japanese Grilled Cheese Cake
本人比較鍾意食甜品❣️,呢個芝士蛋糕係呢餐印象最深刻。個蛋糕一上枱已經聞到一陣淡淡的炙燒味,用叉吉落去個下會見到面頭有一層薄薄地脆脆地嘅焦糖,下層嘅芝士蛋糕唔會好硬,有一種軟滑既感覺,一齊食會有雙重口感。旁邊放咗比較酸嘅生果,有士多啤梨同紅莓,開胃解膩。

🍹Arctic Lychee - mocktail $98
我朋友叫咗呢杯,荔枝既清甜配檸檬既酸,再加上清涼既薄荷葉,飲一啖即時有冰涼嘅感覺,味道清新開胃。

Arctic Lychee

🍸Cube O Virgin Sangria - mocktail $88
之前唔係好鍾意飲sangria,唔鍾意嗰陣玉桂味,但係聽到店員話呢度嘅冇就決定要試吓。入面放咗好多唔同種類嘅水果,有啲似平時飲嘅水果茶,但係有氣,如果鍾意飲清甜嘅水果飲品,可以一戰。

Cube O Virgin Sangria

總括而言,我覺得呢間餐廳環境精緻夢幻有情調,而且有小水母陪你一齊食晚餐,係一個特色慶祝之選!
Sous  vide  pork  chops
Cube O Virgin Sangria