2023-10-20
中秋節一家人想出去食,見到依間之前經過一直想試既西餐,諗起冇試過帶父母去食咩酒店既大餐,暫時都未做到🙉,不過見到由五星級酒店行政總廚主理既扒房,仲要係我住既大埔,本住想帶父母食好西既心,就揀左Fat Belly我最想讚係佢地既服務,我過往同父母食既都係相對平民既餐廳,父母對好多野都好好奇,我媽媽唔識用檯上既鹽樽,侍應有禮貌地教我媽媽點用,而侍應既態度我幾欣賞,冇令我地感到尷尬,同埋都好詳細咁介紹餐牌,當我地做唔到決定既時候,都會俾advices我地而野食方面,餐廳係有花心思係配搭,醬汁同配菜既選擇多,叫一個扒可以配一隻汁而醬汁有牛油蛋黃醬、蒜蓉牛油、阿根廷青醬、紅酒牛肉,仲有個辣醬,配上唔同醬汁有唔同既滋味,我地一家人最鍾意係紅酒燒汁,都係淡淡紅酒味比較襯托到牛肉既香甜。又有8個配菜揀,咁我地就試左薯條、迷你牛肉飯同埋磨菇湯,薯條熱辣辣香脆,迷你牛肉飯牛味濃,飯粒有牛油香味,但一定要熱食,因為凍食既味道係失色不少,磨菇湯就正正常常,隨扒送上既蒜頭勁好食!再有三款芥末醬可以試,有d wasabi 味濃d,有d帶薑味,刺激下味蕾~至於扒既評價,用炭火燒烤爐,都等左差唔多半小時先上菜,我地叫
至於扒既評價,用炭火燒烤爐,都等左差唔多半小時先上菜,我地叫既dry aged 45 days ribeye,beef wellington 唔錯,塊肉好軟嫩,易切。
而我地都有試既是日推介Us omaha New York Steak Bone in Strip, 反而依個令我有d失望,食落有啲韌😅都好難切,切到我攰