2017-12-11
父親大人最近迷上左魚生飯,上次向元朗食左間佢唔太滿意,今日一家四口黎到屯門。因為擔心好長龍所以預先訂左枱,黎到發現今日都唔多人,等一張枱走就有得入啦。本身想食三國海膽丼,見到呢個秘傳既海膽鯖魚丼就決定不如唔好食咁寡。點餐後送上冷砵煙燻芝士同白昆布湯,師傳話要食左芝士先。坦白講芝士雖然幾特別,不過味道唔算突出,個人認為味道淡左少少。白昆布湯相對出色,清甜得黎又唔會覺得太淡,昆布亦都幾好食,煙煙韌韌幾得意。秘傳海膽醬燒鮪魚丼,師傅話唔洗落豉油,個汁酸酸鹹鹹都幾開胃,燒過既鮪魚微暖,食落都好肥美,連飯食就唔會太膩。不過略賺海膽份量太少,同平啲既壹重丼份量相若,但壹重丼仲有好多其他魚生,所有有少少失望。不過係果句講果句,呢度既日本海膽好新鮮,濃郁甘甜。下次都係唔好三心兩意,直接食三國海膽丼算了。加$12就有白桃乳酸梳打紫薯甘粟餅,熱辣辣,好味道。三重丼,$148。一重丼,$198。
加$12就有白桃乳酸梳打
紫薯甘粟餅,熱辣辣,好味道。
三重丼,$148。
一重丼,$198。